Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Віталій Асауленко ТОП-новини Відео Влада

«Закадичні друзі» розповіли про передчасний фініш опалювального сезону Новина з фото Новина з відео

«Закадичні друзі» розповіли про передчасний фініш опалювального сезону
Додала "темних мазків" і головна міська фінансистка
^ Реклама ^

Не встиг 6 березня міський голова Валентин Козярчук вийти після нетривалої відпустки на роботу, як відразу — прес-конференція. Ні, вона була присвячена не тому, як він катався на лижах — набагато гірше… Для цього поряд з ним всадовилися гендиректор СП ТОВ "Світловодськпобут" Сергій Московський та начальник тутешнього УЕГГ Володимир Шаповал. А трішки осторонь — начальник міського фінуправління Наталя Яременко, "приготовлена на десерт", що, також, як виявилось, не принесло нічого втішного. Хоча розпочав градоначальник із приємного — привітав жіночок з 8 Березня.

«Закадичні друзі» розповіли про передчасний фініш опалювального сезону
Наталя Яременко, Володимир Шаповал, Валентин Козярчук, Сергій Московський


Опісля надав слово Московському. А Московський, потупивши погляд, повідав про те, що бюджетні організації міста, станом на лютий, сплатили 99,9% за спожите тепло, релігійні громади — 101%. І все то би нічого, та от мешканці у душу плюнули теплопостачальникам, недоплативши у лютому їм 4 мільйона гривень. Тобто, рівень сплати за тепло від населення складає на сьогодні жалюгідні 30%. Що, за словами пана Московського, унеможливлює забезпечення теплом споживачів централізованого опалення. Відтак, не бажаючи гасити свої котли повністю — чим наражати містян на перебування в охолоджених квартирах — у "Світловодськпобуті" вирішено підтримати роботу котлів на так званому технологічному мінімумі, тобто, батареї у помешканнях будуть ледь тепленькими. І так буде, сподівається гендиректор, аж до "логічного" завершення опалювального сезону

«Закадичні друзі» розповіли про передчасний фініш опалювального сезону
Валентин Козярчук, Сергій Московський


Його слова підтвердив і Шаповал, який заявив, що "Світловодськпобут" на першу декаду березня газового ліміту не має. Тож над цим підприємством нависла загроза від НАК "Нафтогаз України" повного відключення від газопостачання.

«Закадичні друзі» розповіли про передчасний фініш опалювального сезону
Володимир Шаповал


Після чого мер зайшовся улюбленою тирадою про безплатний сир у мишоловці та про грядущі важкі часи. Аж поки ваш кореспондент, назвавши градоначальника і гендиректора "закадичними друзями" — у тому розумінні, що обидва готові вхопити один одного за кадик — спитав пана Валентина про те, чи вважає він достовірними цифри, озвучені паном Сергієм. Адже, враховуючи їхню "закадичність": одна лиш епопея з початком опалювального сезону у листопаді 2016 року, чого варта, коли між мером і ТОВ "Політрейд", яке прагнуло повернути втрачений навесні 2015 року "Світловодськпобут" собі, розпочалося "перетягування канату" — від чого населення, опинившись у ролі заручників цих ігрищ, ледь не вимерзло у своїх квартирах.

«Закадичні друзі» розповіли про передчасний фініш опалювального сезону
Тетяна Дроздова, Світлана Неділя, Віталій Асауленко


Так от, щоб було зрозуміліше, ваш кореспондент, пригадавши оцю підоснову, поцікався, наскільки реальними є цифри від Московського, адже, такої низької платіжної дисципліни населення не було навіть на початку нульових років, коли тільки-но народжений "Світловодськпобут" набирав на роботу "чоловіків міцної статури" для збирання боргів з цього самого населення, це — перше. Другим фактором для підозри є те, що сьогодні житловими субсидіями охоплено 90% населення — держава з комунальниками, наскільки відомо, розраховується вчасно. І тут така нечувано низька платіжна дисципліна цього самого населення. Звідси врешті випливає і третій фактор, який, нехай, як припущення, все ж має право на життя: "Політрейд", якому фактично належить "Світловодськпобут", пам’ятаючи обіцянку Козярчука з початку весни інтенсифікувати процес повернення міських котелень до комунальної власності, які, як він ще не так давно невпинно стверджував, оцей "Політрейд" привласнив собі шляхом чи-то надання недостовірних даних, чи-то шляхом підробки документів, намагається будь-що розхитати і без того хитку єдність тутешньої виконавчої влади на чолі з Козярчуком. У якого (до того ж) у заступниках з комунальних питань Дмитро Дмитришин, який до цього був очільником "Світловодськпобуту" і який — з поверненням "Політрейда" — не без скандалу, вимушений був залишити тепле гендиректорське крісло. Тож і пан Дмитро аж ніяк не палає любов’ю до цієї фірми… Ні, спростував "фантазії" вашого кореспондента начальник УЕГГ — те, що доповів Московський, повністю співпадає і з бухгалтерією незалежних від теплопостачальників (скоріше, навпаки) газівників... Та, ви що, майже здивувався градоначальник, за викривлення статистичних даних — тюрма! І навряд чи на це підуть навіть "закадичні друзі".

«Закадичні друзі» розповіли про передчасний фініш опалювального сезону

…Так воно, чи інакше, але вже від цих вихідних котли "Світловодськпобуту" ледь жевріють. І так буде тривати протягом першої декади березня. Далі — може так і залишиться до середини квітня (як положено). А якщо платіжна дисципліна населення не покращиться — і це жевріння буде зупинено.

Коли пішли Шаповал з Московським, Яременко підсіла до Козярчука — прокоментувати фінансово-бюджетне становище Світловодська. А воно, як не втомлюється наголошувати голова, доволі кепське: держава зняла з себе зобов’язання фінансувати цілий ряд видатків бюджетної галузі — опалення, енерго- та водозабезпечення бюджетних установ, зарплати технічного персоналу медичних, освітніх закладів, викладачам позашкільних закладів і таке інше, і тому подібне, поклавши таке фінансування на місцеві бюджети. У проекції на Світловодськ, се означає, що лиш на зарплати названим категоріям бюджетників у цьому році у міському бюджеті не вистачає 25 мільйонів гривень. Та, попри таку напругу, вела далі пані Наталя, Світловодськ, чи не вперше за свою новітню історію, завершив минулий бюджетний рік з вільним залишком у 7,6 мільйона гривень. Що є свідченням набагато ощадливішого ставлення керівників структурних виконкомівських підрозділів до фінансових витрат цих самих підрозділів, а також активізації роботи по збиранню податків. Також у Світловодська найвищий у Кіровоградській області темп виконання міського бюджету.

«Закадичні друзі» розповіли про передчасний фініш опалювального сезону

"Але, якщо це буде три мільйони за квартал, то, помноживши їх на чотири квартали, буде 12 мільйонів… Але у минулому році ми отримували акциз від продажу паливно-мастильних матеріалів, а це — майже 75% від акцизного податку", — заявила фінансистка, даючи зрозуміти, що віднайти у міському бюджеті ще грошей (до отих 12-ти мільйонів) — щоб закрити оті 25 мільйонів, що "навісила" держава — буде дуже й дуже проблематично.




Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top