Субота, 20 квітня 2024
ТОП-новини Відео Влада

«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан Новина з фото Новина з відео

«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
Цього разу обранці досхочу "помучили" начальницю виконкомівського аудиту, ще раз "зарубали" кандидата на керуючого справами та ініціативу мера "стулити" два управління в одне і "винайшли" спосіб як запобігти колапсу централізованого теплозабезпечення…


Відомо, що чергова 24 сесія міськради, яка розпочалася 27 жовтня, тривала цілий день з двома перервами. Але після того, як на її третій частині обранці "обійшлися" із заступником міського голови з питань ЖКГ Анною Нестеренко, Валентин Козярчук в серцях кинув: продовження сесії — завтра.

І ось — 28 жовтня… На сесійну трибуну (перша хвилина четвертої частини відео-трансляції) першим "скочив" облдеп-"опоблоківець" Костянтин Каспров — точнісінько, як учора. Але цього разу у руках він тримав три бордові троянди на довжелезних стеблинах. Тож і розпочав він не з атаки на градоначальника — з привітання свого молодшого партійного соратника, міськдепа Марка Сіромахи з Днем народження, яке, як з’ясувалось, було учора. Ось тут Козярчуку і "дісталось", бо він, за сталою традицією, не привітав іменинника. А ще — п’ятьох міськдепів, які у жовтні відзначали свої "Днюхи"… Що там у депутатському корпусі за "дєлішкі", можна лиш здогадуватись, коли пан Валентин жартома заперечив, що він не такий вже й черствий — одного таки міськдепа-іменника він привітав особисто… у спальні… після дружини.

…І настала далі черга Наталії Тертишнікової (2:12), яка півроку — з часу утворення з волі міського голови — очолює Відділ внутрішнього аудиту і контролю. На цій сесії їй належало прозвітувати про свою роботу. Як зазначила пані Наталя, її звіт вже вивчали на депутатських комісіях, але, зізналась вона, всебічного схвалення він (звіт) у обранців не викликав. Разом з тим, вона зачитала основні з нього витяги, які свідчать, що з квітня поточного року й донині очолюваний неї Відділ провів сукупно чотири перевірки у комунальних і бюджетних сферах. А ще було чимало комісійних перевірок та обстежень.

"Загальна сума фінансових порушень, яка була встановлено по всім перевіркам, складає близько 1 мільйона 400 тисяч гривень", — без зайвого пафосу зазначила Тертишнікова.


І від 5-ї хвилини розпочався "допит з пристрастями", де і голова (11:29) не оминув "штурхнути" все теж Управління освіти, де, мало того, що виявлено безліч порушень, що межують з криміналом, так ось — "свіжак": йому щойно з ранку принесли документи, де заявлена ціна на моркву — для закупівлі на потреби МУО — сягає 5,5 гривень за кілограм…

"Зайдіть, будь ласка в "Маркетопт", подивіться, яка ціна. В роздріб! Скажіть, будь ласка, чи погоджуємось ми, щоб з міського бюджету йшли переплати, десь, на дві-дві з половиною гривень за кілограм?", — обурювався пан Валентин.


Та цей мерський пасаж не відвернув уваги обранців від прискіпливості до роботи означеного Відділу. Так, іменинник Сіромаха, відклавши у бік подаровані Каспровим троянди, нагадав звітувальниці (26:37), що у квітні голова, ініціюючи утворення даного Відділу, запевняв, що він і себе прогодує, і бюджет місцевий значно збагатить.

"Я хочу почути: чи ви себе окупаєте?", — наступав пан Марк…


За пані Наталю відповів пан Валентин:

"Ви — юрист і ви розумієте, що йде кримінальна справа, потім приймається судове рішення. І лиш потім кошти повертаються у бюджет. От ця група якраз для того, щоб попередньо визначити питання і надати довідку вам і міському голові".


Як тут і "батьківщинець" Сергій Філоненко, наче екзаменатор:

"Скажіть, будь ласка, чи можливо проводити тендер на вже виконані роботи?"


На що Тертишнікова врешті відповіла, що "ні". І тут "екзаменатор" задає ще одне лобове запитання: якщо Відділ буде перевіряти УЖКГ, яке провело тендер на вже виконані дорожні роботи у червні — а у пана Сергія є документи щодо тендеру на ці роботи від 12 серпня — то чи будуть матеріали про це порушення подані до правоохоронних органів?

"Так", — невпевнено відповіла пані Наталя.


Потім "свободівець" Олександр Молчанов (42:52) зажадав "тримати у руках цифри" по Архітектурно-виробничому бюро. І начальниця відлучилася шукати для пана Олександра затребувані документи. Паузу у п’ять хвилин обранці заповнили різними балачками, як тут прийшла Тертишнікова з текою затребуваних документів і вручила їх допитливому Молчанова… Загалом оця вся "бодяга" поглинула більше однієї години, аж поки "партпенсіонер" Юрій Лукинський (1:02:00) запропонував колегам прийняти рішення, де робота Відділу аудиту визнається "неефективною", а раз так — з метою економії бюджетних коштів — скоротити його чисельність з чотирьох працівників до двох. Згодом цю пропозицію "батьківщинець" Сергій Філоненко (1:07:22) доповнив ще одним пунктиком: заслухати голову Тертишнікову (але з більш розлогим звітом) на наступній сесії ще раз. Отак і вирішили.

Ну, потім пішло більш жвавіше… Так, вже втретє (1:09:46), причому, "в цілому", тобто, без всяких там обговорень обранці "забракували" начальника Загального відділу виконкому Олександра Возного, якого Козярчук продовжує вперто "сватати" на Керуючого справами міськвиконкому.

Також — "в цілому", також, вже вкотре, не пройшла нав’язлива козярчуківська ідея об’єднати Управління освіти з Управлінням молоді та спорту. Щоправда, тут своє "спортивне" і рідке слово мовив "партпенсіонер" Сергій Герасименко (1:11:52): мовляв, шановні, що ви все — лиш про освіту та про освіту, а хто за спорт у місті вступиться? Он у Олександрії, яку наш голова ставить за взірець, розвиток спорту, у порівнянні зі Світловодськом, і в підметки не годиться…

Після чого, з подання "укропівки" Надії Мальцева (1:17:43), обранці занурились до обговорення кількісного та якісного складу Комісії, якій належить визначатися з достойниками, які заслуговують (чи ні) бути нагородженими відзнакою Світловодської міської ради "За заслуги перед Світловодщиною". Так, за пропозицією пані Надії, цю комісію належить очолити міському голові, далі — спікер міськради та голови всіх постійних депутатських комісій (всього — сім осіб) плюс восьма — як секретар комісії — керівник Апарату ради Дарія Міщенко. От щодо останньої, свою корективу (1:22:16) вніс невгамовний Філоненко. Він вважає, що вирішувати, хто достойний (а хто ні) такої високої відзнаки мають визначали люди з певним життєвим досвідом. З огляду не це, на означені критерії явно не дотягує молоде дівча Даринка (нею на відео-трансляції можна милуватися за сесійною президією — поряд із білим ноутбуком)… У неї все ще, дай Боже, попереду, але оцінувати людей їй, таки, ще ранувато, резюмував пан Сергій. Та й склад комісії парний… Тож кількість розпарували — на випадок спірних ситуацій і Даринку позбавили права голосу, залишивши, просто, секретаркою.

… І від 1:31:23 настав, так би мовити, момент істини: що будемо робити із "Світловодськпобутом" та його послугами?.. Майже півтори години вирішувалась дилема: йти на "уклін" до офіційного співучасника (з міською радою) цього підприємства — ТОВ "Політрейд", чи не йти, гукати "політрейдівців" для перемовин до Світловодська, чи їхати до них самим тощо. Адже 1 листопада настає "deadline" (остаточний строк), після якого газ, що надходитиме на СП буде обходитись у 200% від його відпускної вартості, адже і досі договір між СП ТОВ "Світловодськпобут" і НАК "Нафтогаз України" не підписано…

Як запевняє градоначальник — через вперту непоступливість "Політрейда", який вже вп’яте проігнорував його запрошення до спільного пошуку компромісного рішення. Аби у містян не виникало сумнівів щодо активності міської влади у прагненні розв’язати сей "гордіїв вузол", секретар міської ради Юрій Сапянов (1:43:40) зачитав довжелезний список з адресами, куди зверталась влада, починаючи від січня 2016 року. Хоча тут "партпенсіонер" Анатолій Кучугурний (2:07:50) підмітив млявість таких звернень ледь не до вересня. А в останні два місяці — понеслось — ледь не до Папи Римського почали звертатися. І про нардепа Олеся Довгого, зокрема, згадали, який, нагадав, пан Анатолій, неодноразово приїздив до Світловодська, але очільники міста вперто сього факту не помічали — щоб скористатися ним (фактом) аби побалакати з паном Олесем щодо кричущих проблем з грядущим опалювальним сезоном.

Як тут до сесійної зали завітав облдеп від ВО "Свобода" Руслан Степура (2:36:41)… Не треба нікому кланятись, наголосив він, а треба, щоб міська влада мобілізувала світловодців і забезпечила їх автобусами задля масового виїзду до столиці, де вони (світловодці) мають своєю масовістю вимагати під стінами Кабміну, Верховної Ради та Адміністрацією Президента свого. Тільки так можна чогось добитись.

"От як би я зробив, будучи міським головою", — резюмував полум’яний пан Руслан.


…Як тут спікер Сапянов (2:43:51), делікатно обізвавши мера і міськдепів "нейтральними", взяв на себе сміливість запропонувати проект рішення, у якому ситуація з газопостачанням Світловодська має бути визнана ними як надзвичайна, явно натякаючи на те, що місто впору оголосити зоною стихійного лиха. Ця ідея була прийнята "за основу".

Аби розписати деталі, пан Юрій мотнувся на перший поверх — погукати фахівців з відділу МНС при міськвиконкомі. Але відділ виявився зачиненим — обідня перерва (2:53:10). Стримано з цього пореготавши, міськдепи врешті підтримали сапянівську "надзвичайну" пропозицію "в цілому", доручивши міському голові розробити спільно з МНСниками відповідний план заходів.

«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан
«Кам’яні сідниці-4». День другий, частина одна. Зате яка! У Світловодську — надзвичайний стан


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top