Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Блоги Віталій Асауленко

Чи буде тепло у «підданих» СП ТОВ «Світловодськпобут»? Новина з фото

Чи буде тепло у «підданих» СП ТОВ «Світловодськпобут»?
Начальник юрвідділу і головний інженер цього теплопостачального підприємства Іван Летюка і Руслан Реут дотримуються, хоч і обережного, та, все ж таки, оптимізму.
^ Реклама ^

У квітні 2015 року сталася у буквальному сенсі силова зміна керівництва на СП ТОВ "Світловодськпобут". А слідом – суди-пересуди, липневе перекриття тепло-постачальниками в’їздів/виїздів у/з місто(а). Сюди ж можна додати й сесійні рішення стосовно створення двох нових теплопостачальних комунальних підприємств та регулярні нагадування міського голови Валентина Козярчука про те, що проблемою номер один у Світловодську є і залишається грядущий опалювальний сезон. А на під’їздах багатоквартирних будинків "Світловодськпобут" понавішував свої "дацзибао" з загрозливим нагадуванням погасити існуючі борги, а то…

Коротше, все це сукупно не на жарт бентежить і лякає майже 12 з половиною тисяч абонентів, які користуються послугами централізованого опалення. І чим стає з кожним днем (і ніччю) холодніше – тим вони (ці збентеження і переляк) посилюються… Що, власне, і стало причиною навідатись на "Світловодськпобут", аби достеменно дізнатися: чи нагріємось цьогоріч централізовано, або чи варто починати майструвати у квартирах "буржуйки" та запасатися твердим (чи рідким) паливом?

…Як і слід було очікувати, начальник юрвідділу Іван Летюка розпочав із "тяжкої спадщини", отриманої від попередників, які, за його словами, від 2009-го по початок 2015 років аніскільки не поспішали розраховуватись за наданий ДК і НАК "Нафтогаз України" газ, накопичивши таким чином, станом на 1 квітня 2015 року, борг у 26 млн. 683 тис. 778 грн. 79 коп. Сюди ж він додав і шість мільйонів кредитних гривень, отриманих від "УкрІнБанку", під заставу котелень. Більш того, відсторонені та сердиті попередники домоглися судового арешту рахунків підприємства. Тобто, від січня 2015 року всі надходження на підприємство спрямовуються на погашення цієї існуючої заборгованості. І лиш 14% з цих сум залишаються у такому собі режимі використання, іншими словами – на виживання підприємства.

Безумовно, ці мізерні відсотки, зазначив юрист, по-суті, паралізують теплопостачальників – немає змоги закуповувати все необхідне для роботи й поточних ремонтів, сплачувати за спожиту електроенергію, єдиний соціальний внесок, військовий збір тощо. Через це і заборгованість по зарплаті складає на сьогодні тримісячний строк… Тут Летюка не оминув подякувати працівників підприємства за розуміння важкості поточного моменту і за відданість своїй роботі… Та, всупереч таким вкрай несприятливим факторам, "Світловодськпобут" у 2015 році спромігся погасити частину боргу на суму у 12 мільйонів гривень.

"Можна лиш уявити, наскільки би підприємство працювало ефективніше у разі зняття арешту з його рахунків. Але таке можливе лиш за повного погашення заборгованості. На жаль", – говорить пан Іван і одночасно демонструє лист від "Нафтогазу", датований 19 вересням…


Якщо коротко, газівники попереджають, що борг підприємства за газ, спожитий бюджетними установами міста складає 21,4 мільйона гривень. Через це, постачання блакитного палива цим установам у новому опалювальному сезоні буде можливим лиш за умови повного погашення існуючої заборгованості.

А як же ж для квартир?.. Щодо цього Летюка, не без задоволення констатує належну платіжну дисципліну серед населення, яке, за результатами минулорічного опалювального сезону навіть переплатило за надане йому тепло 409 тисяч гривень. Разом з тим, його сукупний борг залишається високим – 7,7 мільйона гривень, що створює певні проблеми для "Світловодськпобуту" у площині як своєчасного початку нового опалювального сезону, так і якісного його проходження. І, як правник, до обов’язків якого входить, також, займатися й боржниками, він застерігає населення від накопичення ним боргів.

"Якщо у вас є заборгованість – не слід затягувати із її погашенням. Існують державні комунальні субсидії – звертайтесь до управління соцзахисту. А на підприємстві безпосередньо ви можете укласти договір реструктуризації існуючої заборгованості і без особливої шкоди для свого сімейного бюджету поступово її гасити", – закликав наш співрозмовник.


Адже ж, нагадав він, у протилежному випадку, підприємство, аби не наряджати на ризик добросовісних платників залишитись без тепла, вимушене звертатись до суду. І тоді боржникам доведеться сплачувати суми, значно більші за існуючі у них борги.

Чи буде тепло у «підданих» СП ТОВ «Світловодськпобут»?

Наступний наш інтерв’юер, головний інженер Руслан Реут, розповідаючи про свою – технічну частину роботи з підготовки до нового опалювального сезону, як і юрист Летюка, відмітив скутість підприємства через отой арешт його рахунків. Відтак проблематично із закупівлею матеріалів на поточні ремонти обладнання котелень і їхніх мереж та із придбанням паливно-мастильних матеріалів. Про капітальні ремонти – годі й казати.

Та все ж теплопостачальникам таки вдалося підготувати і котельні, і тепломережі до осіннє-зимового періоду належним чином – це підтверджено висновками Кіровоградського експертно-технічного центру, завдяки якому проведено діагностику котлоагрегатів на всіх котельнях. "На мазі" і когенераційна установка, яка дозволяє виробляти струм для внутрішніх потреб. На стадії завершення підготовчі роботи на другій та третій котельнях. Вони би вже давно були проведені, якби не борги за електроенергію – через що "Кіровоградобленерго" відключало її подачу. Але до холодів справимось, запевнив пан Руслан, додаючи що теплопостачальників насторожує прохолодне ставлення балансоутримувачів житла – "Житлосвіт", "Житлосервіс" тощо. Вони, зазначив головний інженер, розслабились і дуже сильно (мережі всередині будинків належать саме їм).

"Наша теплова інспекція з прийомки будинків до опалювального сезону, - говорить він, - щоденно виносить приписи усунути ті чи інші недоліки. Тут варто поквапитись і встигнути все зробити до холодів".


А от будинки зі статусом ОСББ у головного інженера щодо цього взірцеві – акти готовності цих будинків до зими підписані стовідсотково.

…Узагальнюючи почуте зажевріла надія, що не лише власники "автономок" ніжитимуться у теплих своїх квартирах – а й абоненти "Світловодськпобуту" також. Впевненості додало ще й те, що станом на понеділок, 26 вересня, всі необхідні для початку нового опалювального документи підписані у повному обсязі.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top