Вівторок, 30 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Відео Влада

Мер не сумнівається: місто без тепла не залишиться Новина з фото Новина з відео

Мер не сумнівається: місто без тепла не залишиться
Але, на при всяк випадок, штудіюється Закон України "Про техногенну катастрофу"
^ Реклама ^

Прес-конференцію 24 жовтня, присвячену опалювальній проблематиці у Світловодську, його міський голова Валентин Козярчук розпочав з того, що до житлових будинків та до різних установ, за рідким виключенням, почало нарешті надходити централізоване тепло від СП ТОВ "Світловодськпобут". А от щодо юридичних підстав для цього, то тут, за словами голови, є певні проблеми — між підприємством і НАК "Нафтогаз України" ще й досі не підписано договорів на постачання газу (в Україні налічується ще три таких міста).

Для того, щоб зрозуміти причини таких наслідків, пан Валентин здійснив більш-менш розлогий екскурс у історію стосунків одного зі співучасників СП — ТОВ "Політрейд" з Києва з іншим співучасником — міською громадою, яка уповноважила бути виразником її інтересів Світловодську міську раду. Те, що ці стосунки далекі від дружніх та партнерських, Козярчук зрозумів щойно ставши міським головою: цей "Політрейд" і борги накопичив не сплачуючи за використаний газ, і шість міських котелень позаставляв за банківський кредит у шість мільйонів гривень, і повертати (до того ж) їх не збирався, мільйонну пеню накопичивши. З огляду це, 24 грудня 2015 року було утворено депутатську комісію, яка мала би перевірити більш прискіпливо всі ці факти. Та, де там!? Виявилось, що попереднє керівництво "Світловодськпобуту" (чит. "Політрейд"), яке було звергнуто у квітні 2015 року (ще за мерської каденції Юрія Котенка), поцупило як паперову, так і електронну документацію свого підприємства… Ось у таких умовах воно (підприємство) поверталось до міської громади. І позитивні ознаки, за словами градоначальника, не забарилися — заборгованість у 2015-16 роках, причому, без різних удосконалень і модернізацій, було скорочено аж 12 мільйонів гривень. Але й "Політрейда" не дрімав... Так у лютому була спроба рейдерського захоплення СП. Відстояли. Тож, аби унеможливити подібні зазіхання у подальшому наступного дня було скликано позачергову сесію міськради, на якій було висловлено недовіру усунутому гендиректорові "Світловодськпобуту" Володимирові Михайлику і членові Наглядової ради від "Полірейду" Олександрові Яременку.

"Таким чином ми реалізували волю громади", — підкреслив Козярчук.


А потім, щоби відбити у "Політрейда" бажання зазіхати у подальшому на майно громади, протягом кількох місяців місцеві обранці схвалили утворення — заміть СП ТОВ "Світловодськпобут" — двох комунальних підприємств: "Світловодськтепло" і "Світловодськтеплоенерго". А ще міська рада в односторонньому порядку вийшла із числа співучасників СП ТОВ "Світловодськпобут". (Щоправда, ці два КП так і залишились "на папері" — рівно, як і демарш міськради, бо у всіх офіційних документах і "Світловодськпобут" продовжує фігурувати, і міська рада — як один із співучасників цього СП — на рівні з ТОВ "Політрейд". Прим. Авт.).

…Але ж на кону стояло належне тепло забезпечення. І вимушена була міська влада шукати спільних точок дотику з отим "Політрейдом". Та все марно, наголошує голова: чотири офіційних листа, направлені ним гендиректрові "Пролітрейду" Калмиковій С.А. щодо обговорення подальшої долі "Світловодськпобуту", залишились без жодної відповіді.

…Що ж до договорів з "Нафтогазом" на постачання газу на СП, то і тут ситуація патова: попри те, що на передостанній позачерговій сесії міськради обранці наділили нинішнього гендиректора підприємства Дмитра Дмитришина на укладання таких договорів в межах 120 мільйонів гривень, "Нафтогаз" не вважає ці повноваження достатніми. Не було досягнуто компромісу і минулого тижня у Кропивницькому, куди, за посередницької участі першого заступника Кіровоградської ОДА Сергія Коваленка, запросили для перемовин Козярчука і Михайлика з Яременком… Мало того, що двоє останніх "спізнилися" на три години, так вони ще й умови висунули: Дмитришина — геть, Михайлика — на гендиректора! На що голова заявив, що він не піде компроміс із своєю совістю! Тим не менш наступного дня, за його ініціативою, було скликано ще одну позачергову сесію, де обранцям було запропонований проект рішення, яке уповноважує Козярчука вести переговори з "Політрейдом" на його… ("Політрейда") умовах. (Хоча оце — "на умовах "Політрейду" — у проекті пропонованого сесійного рішення було начисто відсутнє (?). Прим. авт.)…

"Таке питання, — за словами градоначальника, — викликало бурю емоцій серед депутатів і лише п’ять чи шість із них проголосували "за".


…У частині запитань-відповідей, ваш кореспондент "вчепився" за козярчуківську безкомпромісність — мовляв, безкомпромісним бути нескладно, якщо не твої простуджені діти сплять під трьома ковдрами у шапках. Відтак, пане голово, де межа вашої безкомпромісності? На що пан голова відповів, що він виконує волю громади, яка, в особі депутатського корпусу, не давала йому повноважень виконувати умови "Політрейду". Після чого додав: якщо до 1 листопада договір з "Нафтогазом" підписано не буде, на "Світловодськпобут" чекає штраф за несанкціонований відбір газу у розмірі 200% від його вартості… От бачте, зробив спробу підіграти мерові ваш кореспондент, як міська влада переймається, щоб громаді холодно не було — на свій страх і ризик дала їй тепло. Та, ні, без зайвого пафосу відповів голова: рішення щодо цього прийняла обласна Комісія з надзвичайних ситуацій.

"А що ж тоді буде, якщо і 1 листопада договорів не буде? — послідувало ще одне запитання.


— Я не вірю, що наше місто можуть залишити без тепла. Також ми вивчаємо закон "Про техногенну катастрофу" — щоб знайти підстави для звернення до компетентних органів, яким належить це питання розглянути невідкладно. Але тут я в цій ситуації не буду вважати себе, чи секретаря, чи депутатів якимось чином винними — повірте, що ми зробили все можливе", — підсумував мер.




Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top