Четвер, 28 березня 2024
Віталій Асауленко ТОП-новини Влада

Атрибути й обличчя позачергової: сміттєвий бак, плакати, орден "За мужність" і Марон з Френкелем... Новина з фото Новина з відео

Атрибути й обличчя позачергової: сміттєвий бак, плакати, орден "За мужність" і Марон з Френкелем...
На час початку 16-ї, позачергової, сесії міськради 8 липня на ґанку "білого дому" вже виблискував зловісним коричнюватим кольором сміттєвий бак, або, так званий "люстратор". Люди опісля Революції гідності, через розчарування дещо завищеними очікуваннями дій нової влади стосовно власного очищення, взялися по всій Україні жбурляти у такі баки заплямованих суддів, прокурорів, голів, депутатів і тому подібне…


Останній раз у Світловодську на цьому місці "люстратор" з’являвся кілька місяців тому. І от знову! А поряд — з двома десятками людей з плакатами про те, що хазяїн ТДВ "Об’єднання "Дніпроенергобудпром" Іван Марон приготував своєму дітищу долю порізаних на металобрухт інших промислових підприємств на наших теренах. А так, як біля протестуючих юрмилося з десяток "камуфляжних" молодих людей у зловісних масках на своїх обличчях, неважко було здогадатися, "по ком "люстратор" плаче"

Та не все так просто: президія сесійної зали, куди міський голова Валентин Козярчук запросив і протестувальників, і "камуфляжників", була "прикрашена" транспарантами з прізвищем Геннадія Френкеля, начальника міського управління освіти (МУО) — і він, на думку тутешніх активістів (та й градоначальник, скоріш за все, не проти), вповні заслуговує отієї сміттє-бакової "люстрації".

В цьому "котлі" ледь не загубилася першопричина проведення даної позачергової сесії, а саме — до міста надійшла субвенція із держбюджету, а ще воно (місто) перевиконало план першого півріччя по власним надходженням до міськбюджету. Як наголосив мер, суттєво перевиконало — удвічі, ніж за аналогічний період 2015 року. От ці-то кошти й треба було уточнити та спрямувати їх у тому чи іншому напрямкові.

А ще секретар міської ради Юрій Сапянов, поінформувавши про стан підготовки міста до нового опалювального сезону і створення у цьому зв’язку на базі СП ТОВ "Світловодськпобут" двох більш дрібних теплогенеруючих підприємств з майже тотожними назвами – КП "Світловодськтеплоенерго" і "Світловодськтепло", запропонував доповнити порядок денний пунктом про вихід міської ради зі співзасновників СП ТОВ "Світловодськпобут" (як відомо, у 2001 році це теплогенеруюче підприємство утворили, власне, світловодська міськрада і ТОВ "Політрейд" з Києва). Також пан Юрій запропонував заслухати представників маронівського ОДЕБП — щоби якимось чином зарадити їм.

А ще Козярчук не оминув поінформувати про те, що відбувається у площині, ініційованої ним же, перевірки міського управління освіти… Розслідування стосовно харчування дітей у дошкільних закладах рухається вперед, долаючи, звичайно, спротив начальника управління. От буквально учора міськрайонний суд задовольнив позов Френкеля і зупинив перевірку "білодомівською" комісією. Але мер, не втрачаючи бадьорості духу, повідомив про порушення кримінальної справи.

Щойно начальник фінуправління Наталя Яременко заступила за трибуну з пропозиціями цього самого бюджетного уточнення, як антимаронівці зі своїми плакатами поквапились на вихід…

"А хіба вам не цікаво, як саме ми вирішуватимемо ваше питання? — здивувався градоначальник.

— А ми свого представника лишаємо", — відповів такий собі модератор протестувальників.


Після чого розпочалася "бюджетоуточнююча" чехарда з безліччю пропозицій сповнених звинувачувальних реплік на адресу Козярчука, переважно — від "опоблоківців" і "батьківщинців", у відповідь — і пан Валентин у боргу не лишався. Так тривало, без малого, дві години — аж поки головуючий не оголосив 15-хвилинну перерву.

Ще з 20 хвилин вже другої частини сесії тривало у подібних тонах дане обговорення. Вірогідно, того дня так не вдалося би досягти консенсусу, якби не яскравий і, водночас, дуже сумний епізод: на сесію прийшли військовий комісар Світловодсько-Онуфріївського об’єднаного військкомату Микола Грінченко разом із батьками нашого земляка, командира танку 17-ї окремої танкової бригади Національної гвардії України Віталія Короля, який загинув смертю хоробрих 29 серпня 2014 року на сході України…

"Указом Президента України №216 від 2016 "Про відзначення державною нагородою України", за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, постановляю: нагородити Орденом "За мужність" ІІІ ступеню Короля Віталія Вікторовича, посмертно", — зачитав Указ воєнком, а мер, зі скупою чоловічою сльозою на очах, вручив той Орден і обійняв батьків Героя.

"Герої не вмирають!", — багатоголосе пролунало у залі після Хвилини мовчання.


…А у "сухому залишку" бюджетного розподілення було врешті підтримано, зокрема, таке: 420 тисяч гривень зарезервовано як видатки на харчування школярів; по 500 тисяч — на зарплату освітянам і медикам; 116 — на зарплату працівникам управління культури; 60 тисяч — на управління молоді та спорту. Варто зауважити, що деякі компромісні варіанти досягнуто шляхом зменшення фінансування УЖКГ, і із зарплат працівникам виконкому, також, знято 200 тисяч гривень. А от на медицину, окрім названих півмільйона зарплатних гривень, виділено 70 тисяч — на безкоштовне проходження населенням первинних аналізів.

Опісля, з огляду на процеси у площині централізованого опалення, обранці більшістю голосів підтримали вихід міськради із числа засновників СП ТОВ "Світловодськпобут". А потім заслухали представника ініціативної групи працівників ОДЕБП, який розповів, що причиною відчаю і обурення цих самих працівників стали дії гендиректора Марона, який наполегливо і цілеспрямовано знищує цей колишній флагман будіндустрії України. Оратора доповнив депутат облради від ВО "Свобода" Іван Довбиш, який, до слова, і сам проживає на Власівці… Врешті міськдепи підтримали звернення міськради до правоохоронних органів щодо фактів, викладених у зверненні колективу ОДЕБП.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top