П’ятниця, 19 квітня 2024
Віталій Асауленко ТОП-новини Події

З ким залишається Світловодськ? Новина з фото

З ким залишається Світловодськ?
Поки увага містян прикута до того, як їх нагрівають, його район починає "розповзатися".


"Першою ластівкою" щодо цього стануть перші у Світловодському районі (поки що, в його звичних межах) вибори депутатів і голови об’єднаної територіальної громади (ОТГ) мешканців Андрусівки й Подорожнього. І вони скоро — 18 грудня.

…Починаючи з літа довкола цього питання було зламано безліч "списів" між прибічниками утворення Великоадрусівської ОТГ (Подорожнє, Андрусівка і, скоріш за все, кількох інших сіл та хуторів, підпорядкованим сільським радам цих сіл), і між, власне, не-прибічниками такого утворення. До першого "табору" увійшли сільські голови, деякі депутати названих сільрад та деякі фермери і підприємці, що мають на теренах цих сільрад свій бізнес і, звісно, якась частина селян. До іншого — частина подорожненців, яких згуртувала тамтешня активістка, колишня заступниця голови райради Наталія Пруднікова. Чий "табір" має кількісну перевагу — важко сказати з причини, що опоненти регулярно звинувачують одне одного у фальшуванні та підтасовці своїх протокольних даних.

З ким залишається Світловодськ?
Наталія Пруднікова


Щоправда, противники єднання з андрусянами спочатку виступали за входження їхнього села до ОТГ на чолі із райцентром, тобто, Світловодськом. Але підключення до боротьби (на їхньому боці) представників ВО "Свобода" та деяких громадських активістів із Світловодська та, фактично, пасивність щодо цього світловодських можновладців, призвело до такої собі метаморфози: ні — єднанню ані з Андрусівкою, ані із Світловодськом! А утворюємо юридичну особу публічного права — Подорожненську територіальну громаду шляхом обрання паралельних державним органам влади (сільрада, голова села з його виконавчим комітетом) владних структур.

Твердження подорожненського сільського голови Володимира Воропаєва, що такі наміри скидаються на звичайнісінький сепаратизм, зокрема підтвердила навіть одна юристка, яку самі ж "свободівці" запросили до села як консультанта-правника: людоньки, мовила вона тоді на сільській сходці, те, що ви коїте, ризикує вилитись у ще одну "народну республіку"!..

З ким залишається Світловодськ?
Володимир Воропаєв


Протистояння виявилось настільки серйозним, що 17 вересня подорожненці, яких очолювала та ж Пруднікова та "свободівський" облдепутат Руслан Степура перекрили пікетами автотрасу на в’їзді (виїзді) до Подорожнього.

З ким залишається Світловодськ?

Щоправда, сей протест був пов'язаний із рішенням Світловодської райради стосовно реорганізації тамтешньої середньої школи, точніше буде сказати, підпорядкування її до новоутвореного "Великоандрусівського об’єднаного навчального округу". Проти чого виступив навіть прибічник "унії" з Андрусівкою Воропаєв…

З ким залишається Світловодськ?

Опісля було кілька публікацій у пресі, де обидві сторони мали змогу донести свою точку зору. Брали участь ці сторони і у засіданні обласної ради, та одному з політичних ток-шоу на обласному телебаченні. І всюди не було й натяку на світловодську орієнтацію… Аж поки Центральна виборча комісія (ЦВК), своєю Постановою №450 від 20 жовтня постановляє: провести перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 18 грудня 2016 року у кількох областях України, у тому числі на теренах Андрусівки та Подорожнього.

Як відомо з того ж таки ЦВКівського сайту Наталія Пруднікова спробувала було перешкодити цій Постанові… Якщо коротко, у своїй заяві пані Наталя вказує ЦВК на порушення Конституції і законів України та неврахування Подорожненською сільською радою думки подорожненців під час вирішення питання про їхнє входження до Великоандрусівської сільської ОТГ. Але її заяву щодо скасування призначених виборів не було задоволено.

Відтак, якщо більше нічого не зашкодить, перші на теренах району ОТГівські вибори — будуть. І райцентр під назвою Світловодськ у них не фігурує, на жаль. А се означає, що на ранок 19 грудня Світловодський район позбудеться двох своїх — далеко не останніх — агломерацій. Який з цього висновок зроблять мешканці інших сіл району — спрогнозувати практично неможливо…


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top