П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Нінель Михайлівна Бокій — український історик та археолог

Нінель Михайлівна Бокій —  український історик та археолог
Продовжуємо тему перейменування вулиць. Рішенням міської ради №79 від 14 січня 2016 року вулицю Гайдара перейменовано на вулицю Нінелі Бокій. Хто вона?
^ Реклама ^

Нінель Михайлівна Бокій (1937р. — 01.07.2008р.) — український історик та археолог, кандидат історичних наук, працювала доцентом кафедри історії України Кіровоградського державного педагогічного університету ім.В.Винниченка.

Закінчила історичний факультет Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, аспірантуру при Інституті археології Академії Наук України. З 1966 року - старший науковий співробітник, завідуюча відділом археології, а потім — відділу історії дорадянського періоду Кіровоградського обласного краєзнавчого музею. Сама формувала археологічну експозицію, самостійно шукаючи нові матеріали. Досліджувалося широке коло питань, пов'язаних із заселенням, історією та культурою Кіровоградщини. Особливу увагу приділяла вивченню історії Скіфії та проблемі скіфської археології. Багато пам'яток було розвідано й обстежено. Серед них пам'ятки археології в м.Світловодську, с.Павлівці, с. Великій Андрусівці, с.Калантаєві та інших селах нашого району.

У 1975-1989 роках Нінель Бокій була керівником археологічної експедиції, що проводила розкопки Скіфського безкурганного могильника у Світловодську. На цей могильник натрапили випадково, коли почали прокладати водогін "Дніпро-Кііровоград". Робітники копали траншею і зруйнували кілька поховань. Вчена разом із студентами-істориками педуніверситету працювала там 8 років, в результаті розкопок було виявлено понад 200 поховань.

Скіфи не є нашими безпосередніми предками, але вони тут жили, це була і їхня земля. Тому вони теж – наша історія. "Листами у вічність" назвав відомий археолог Б.Мозолевський поховальні пам’ятки скіфів, бо вони доносять нам історію цього могутнього народу. Тож Нінель Бокій, досліджуючи Скіфський безкурганний могильник у нашому місті та здійснивши новітні розробки відомого Мельгунівського кургану, зробила вагомий внесок в археологію як науку і в історію загалом.

Нінель Михайлівна Бокій —  український історик та археолог

У 1980 році Н.Бокій захистила дисертацію на вчений ступінь кандидата історичних наук на тему “Скіфський період на пограниччі Степу і Лісостепу в Дніпровському правобережжі ( на матеріалах власних польових досліджень)”, викладала історію і археологію студентам історичного факультету Кіровоградського державного університету. У 1989-1999 роках викладала історію та археологію в Малій Академії Наук, що діяла при Світловодській загальноосвітній школі №7.

Нінель Бокій опублікувала дві монографії “Скіфські поховальні пам'ятки степів Північного Причорномор'я” (“Наукова думка”, м.Київ, 1986р.), “До джерел історії краю” (у співавторстві) (м.Кіровоград, 1994р.), а також понад 70 публікацій у регіональних, загальнодержавних та зарубіжних наукових журналах і періодичних виданнях.

У 1999 році Н.М.Бокій присуджена обласна краєзнавча премія імені Володимира Ястребова. Відомий археолог, дослідник багатьох пам’яток Центральної України, Н.Бокій має численних учнів, які продовжують її справу. Саме вони ініціювали створення у 2011 році в Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. В.Винниченка відкриття археологічного музею ім. Н.Бокій.

Із матеріалів наданих В.В.Журавським та міським краєзнавчим музеєм


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top