П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець Новина з фото

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінецьЗасідання погоджувальних рад, що передують кожній сесії міської ради і які мають на меті узгодження питань сесійного порядку денного, позначилися і на роботі чергової, 43-ї сесії.
Так питання змін до цьогорічного бюджету, блоки соціально-економічних та архітектурно-земельних питань було розглянуто й затверджено майже одноголосно.


XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець
На початку всі голосували ледь не одностайно

Градус почав зростати на розгляді питання про затвердження комплексної схеми розміщення тимчасових споруд у Світловодську, яке з сесійної трибуни озвучив головний міський архітектор Сергій Батяшов. Так, щодо розміщення у місті так званих малих архітектурних форм (МАФ), доповідач перелічив місця, звідки вони будуть прибиратися.

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець
Батяшов із переліком МАФів, що будуть зноситись

Після чого депутатка Надія Прасол (фракція ВО "Батьківщина") поцікавилась у нього, чи зникне пивничка біля супермаркету "Апельсин" на Спецстрої, бо її, як директорку школи-гімназії №4, неабияк тривожить функціонування цього закладу у лічених метрах від її навчального закладу. Приберуть, відповів Батяшов. На що не вельми балакучий головуючий, міський голова Юрій Котенко, пожартував, що є рішення перенести тую пивничку безпосередньо на територію її гімназії, яка, можливо, і є найкращою у Світловодську бо цей генделик знаходиться по сусідству. Натомість Іван Маліновський (фракція Народної партії) вже без жартів зауважив, що цих "гадючників" мало зноситься. Наприклад, якщо буде ліквідовуватись вищезгадане кафе, то чому має залишитись те, що знаходиться через дорогу (біля колишнього "Раймагу")?

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець
Маліновський прагне тотального знесення "гадючників"

А от однофракційниця Прасол Таїса Гончаренко закликала до більш вдумливого ставлення до цього питання. Адже не слід забувати, сказала вона, що у місті, де фактично неможливо знайти роботи, подібні заклади дають хоч якийсь приробіток десяткам сімей… Врешті-решт було ухвалено рішення про знесення кількох подібних МАФів і на Лєніна, і на розі Бойка-Хмельницького, і на Бульварі Карла Маркса, і на Куйбишева.

Вже незабаром у Світловодську буде покликано до життя Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) — таке рішення прийняли обранці, погодившись з доповідачем по даному питанню, керуючим справами міськвиконкому Вадимом Тумановим. Оцей ЦНАП, пояснив чиновник, працюватиме за принципом "єдиного вікна", звернувшись куди, замовник не бігатиме бюрократичними коридорами, збираючи потрібні підписи, узгодження та печатки. Це має значно скоротити час на вирішення того чи іншого питання, заощадити гроші замовника та вберегти його нерви. Більш того, відрапортував Туманов, цей Центр планувалося запустити 1 жовтня, але виконкомівські спеціалісти, прикинувши, взяли на себе підвищені зобов’язання виконати завдання на місяць раніше.

Також міськдепи підтримали начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколу Шалаєвського, затвердивши Положення про очолюваний ним відділ. Хоча не обійшлося без репліки "батьківщинця" Миколи Сопільняка, який засумнівався у доцільності кількох заступників для начальника. На що начальник по-воєнному лаконічно відповів обранцю, що у відділі мають працювати вузькі спеціалісти-заступники, а не один, який знає про все, але потроху. До того ж, підкреслив Шалаєвський, у Світловодську є кілька режимних об’єктів, наприклад, Кременчуцька ГЕС, з певною долею засекреченої інформації, яку задля безпеки має знати обмежене коло відповідальних осіб…

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець
Шалаєвський з усією своєю доброзичливістю вислуховує не менш теплі зауваження Сопільняка

Не оминула торкнутися КремГЕСу і "регіоналка" Любов Чекаленко, яка звернулася до колег аби ті підтримали своїми підписами лист на ім’я голови Верховної Ради Володимира Рибака. Річ у тім, розпочала вона, що у нетрях парламенту десь "загубився" законопроект, поданий на розгляд представницею фракції ВО "Свобода" Іриною Сех стосовно змін до бюджетного кодексу у нарахуванні так званого екологічного податку. На сьогодні він розподіляється порівну між державним і обласним бюджетами. І це, за словами Чекаленко, не зовсім справедливо, навівши приклад вже згадуваної ГЕС, яка і в місті знаходиться, і воду, відтак, міську використовує, і через її роботу нижня частина міста підтоплюється, і море щоліта "цвіте", наповнюючи Світловодськ неприємним ароматом. А от міський бюджет нічого з цього не має. Натомість законопроект, поданий Сех, мав би перенаправити кошти екологічних податків на міста, подібні Світловодську. Треба лише настійливо нагадати про це голові ВР та обласним очільникам, підсумувала обраниця, яку і підтримало більшість її колег. Власне на цьому й було вичерпано порядок денний поточної сесії. Але найцікавіше тільки-но розпочиналось…

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець
"Регіоналка" Чекаленко просить колег підтримати екологічний законопроект "свободівки" із ВР Сех

Спочатку Михайло Литвиненко (фракція ПР) звернувся із запитом про те, що сміттєвози із міста не доїжджають до сміттєзвалища, а "спорожнюються" неподалік у зеленій зоні ледь не на околиці села Павлівки і це неабияк обурює селян. Цей сигнал доручили з’ясувати заступникові мера з комунальних питань Олександрові Сичу.

Наступний запит пролунав з вуст Гончаренко щодо надання статусу скверу зеленій зоні у Садовому мікрорайоні, про що, за словами депутатки, її просили тамтешні мешканці. Після чого вона заговорила про те, чого ані головуючі, ані виконкомівці, ані фракція панівних нині "регіонів" не хотіли би й близько чути. А мову вона повела про грядуще (в середньому на 30%) підвищення квартплати, для скромності авторами назване "коригуванням" в одному з останніх номерів виконкомівсько-міськрадівської газети "Світловодськ вечірній". Тож, депутатку цікавить, хто автор публікації, чи робились якісь розрахунки цих коригувань і де з ними можна ознайомитись? І ще — чому у Світловодську, замість обіцяного скорочення числа комунальних підприємств, відповідальних за житлофонд, додалося ще два? А ще вона попросила надати слово з даного приводу громаді, яку на сесії представляла голова Громадської ради при міськвиконкомі Надія Мальцева

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець
Гончаренко своїм "тарифним" запитом значно підвищила градус

Відповідати на цей запит довелося головному міському комунальникові Сичу. Насамперед він зазначив, що про підвищення тарифів не йдеться, а лиш про коригування — щоби досягти відповідності до мінімальної зарплати, яка з 625 гривень у 2009 році (рік введення нових тарифів) сягнула 1147 гривень у поточному. Проект цих змін перероблювався і коригувався чотири рази з урахуванням побажань відповідних комітетів та служб обласної держадміністрації. А щодо того, де можна вільно ознайомитись із розрахунками, то з цим, наголосив Сич, жодних перешкод — потрібно лише звернутися до нього або до спеціаліста управління економіки Віталія Письменного. І це не остаточне рішення — згідно відповідного Положення, зауваження та пропозиції щодо цих коригувань будуть прийматися щонайменше два тижні з часу появи публікації, підсумував Сич.

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець
Сич із аргументами тарифного коригування

Як тут йому на зміну на трибуну поспішила Мальцева. Щойно вона переступила її "поріг", як обранці більшістю голосів (переважно фракція ПР) проголосували не надавати їй слово. Але громадська активістка таки встигла у короткій репліці пристидити обранців. Ви, сказала вона, можете не давати слова, але ви просто зобов’язані захисти людей, які уповноважили вас представляти свої інтереси.
"Як же ж так, розпочинаючи реформування ЖЕКів, було вирішено, що замість п’яти ЖЕКів буде два комунальні підприємства, а насправді вийшло з точністю до навпаки — і п’ять ЖЕКів лишилось і ще два комунальні підприємства до них додалися. Відтак у нас, з урахуванням ще й двох "Господарників" та "Добробуту", стало вже десять ЖЕКів. Чи не забагато для обслуговування 600 тисяч квадратних метрів світловодської житлової площі!?", — гнівно завершила Мальцева, додавши, що вже наступного дня вона скликає екстрене засідання ГР аби поставити громадський заслін цьому комунальному свавіллю.

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець
Мальцева таки сказала попри не надання їй слова

На підтримку їй, як депутат (відтак, не треба голосувати, щоб отримати слово), заступила на трибуну Людмила Безрукава (фракція ВО "Батьківщина"). Вона нагадала колегам, як з початком поточної каденції було розпочато вирішення цього болючого питання — були поїздки за досвідом і до Славутича, і до Вінниці, і до Каховки, і до Олександрії. І здавалося ще трішки і ЖЕКи стануть надбанням історії. А тут — такий поворот. А щодо коригування згідно буцімто росту мінімальних зарплат, то не треба забувати, що зарплати верхівки ЖЕКів у 3-4 рази вище середньої зарплати по Світловодську… Соромно, панове, так розкошувати на тлі загальноміських злиднів, не менш емоційно, ніж Мальцева, завершила свій спіч Безрукава…

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець
Зате Безрукава пристидила колег

Після чого на трибуні її змінив один із "винуватців" коригування, начальник ЖЕКу №2 і одночасно начальник КП "Житлосервіс", "регіонал" Євген Кармаліта (його однофракційник Микита Письменний стоїть на чолі іншого КП — "Житлосвіт". Він же очолює ЖЕК №5. Ці два КП, за задумом їх творців мають прийти на зміну п’ятьом ЖЕКам, прим. авт.). Він пояснив, чому ЖЕКи №№1, 2, 3, 4, 5, які мають, начебто, відійти у минуле, бо з 1 травня 2013 року замість них було покликано до життя "Житлосервіс", який об’єднав перші два ЖЕКи, і "Житлосвіт" (об’єднав ЖЕКи №№ 3,4,5), разом із КП "Господарник" і "Господарник-1" та "Добробутом", виступили авторами коригувань — не можна розпочинати роботу нових підприємств, не ліквідувавши остаточно старих. А для цього, зазначив Кармаліта, потрібен певний проміжок часу, як того вимагає відповідна процедура. Ось чому ЖЕКи, яких, начебто немає, але вони поки що є, і виступили авторами коригувань…

XLIII сесія: спокійний початок, бурхлива середина і навіпорожній кінець
Кармаліта доповнює Сича. Але сесійна зала вже не "кворумна"

Поки він це говорив, спостережлива секретарка міськради Зінаїда Климчук, підрахувала, що 38-ми міськдепів, на момент початку роботи сесії, лишилося 24-ри — тобто, відсутній кворум із необхідних 26 обранців для прийняття легітимних рішень. А раз так, то й сесію Котенко оголосив закритою.

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top