П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

Ми повинні залучити до Світловодська все найкраще!

Ми повинні залучити до Світловодська все найкраще!Світловодські можновладці продовжують вивчати передовий досвід своїх колег, які вже пройшли нелегкий шлях реформування житлово-комунальної сфери та мають позитивні результати.
З цією метою члени робочої групи з питань реформування ЖКГ, до складу якої входять депутати міської ради, керівники комунальних підприємств, представники громадськості Світловодська, журналісти й особисто мер міста та його заступники, вже побували у двох містах України, де працює нова модель житлово-комунальної галузі — в Олександрії та Славутичі.


"Сидячи в кабінеті, реформи не провести, — так прокоментував Юрій Котенко необхідність цих поїздок. — Ми повинні залучити до Світловодська все найкраще!"

Місто Славутич Юрієм Миколайовичем було обрано невипадково, адже під час візиту до Олександрії, про поїздку до якої ми вже писали, з'ясувалось, що наші сусіди просто скопіювали свою модель управління житлово-комунальної галузі у славутчан і залишились задоволені результатом. Тому і вирушили світловодці вранці 5 січня до цього невеличкого містечка Київської області.

Ми повинні залучити до Світловодська все найкраще!Майже тисячу кілометрів усього протягом доби довелось подолати представникам світловодської делегації аби поспілкуватись із керівництвом Славутича та на власні очі побачити реформу ЖКГ в дії. І вони не пошкодували, адже тут дійсно було на що подивитись та чому повчитись.

Найперше, що впало в очі — це охайність та бездоганна чистота міських вулиць, відремонтовані дороги та тротуари, працююче вуличне освітлення та скошені газони, а отже, з першого погляду було зрозуміло — світловодці із вибором не помилились.

Нашу делегацію, яку очолив міський голова Юрій Котенко, гостинно і доброзичливо зустрів особисто мер Славутича Володимир Удовиченко — людина освічена та ініціативна.

До речі, Володимир Петрович очолює Славутицьку міську раду вже 20 років поспіль і саме за його керівництва в місті було впроваджено безліч реформ, в тому числі — реформа житлово-комунального господарства. Її сутність полягає в делегуванні одному комунальному підприємству — житлово-комунальному центру — функцій з обслуговування та утримання усього житлового фонду міста, а це 110 багатоквартирних будинків та 369 котеджів.
"Ми взяли за основу дуже вдалу західну модель, — розповів світловодцям Володимир Удовиченко, — зупинившись на формі служби єдиного замовника з єдиним розрахунковим центром. В принципі, тепер все наше місто — як одне ОСББ, де роль правління грає міська рада. Ідеальний варіант!"

Така система утримання і обслуговування житлово-комунального фонду працює у Славутичі вже 10 років.
"Ця схема може працювати і 100 років без проблем!" — впевнений мер міста.
І з ним важко не погодитись, враховуючи те, що славутицький "Єдиний розрахунковий центр" став переможцем всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, а досвіду славутчан постійно приїздять навчатись делегації з різних куточків України.

Фактично, житлово-комунальний центр Славутича є посередником між споживачами послуг та їх надавачами, адже з одного боку — має договори з мешканцями міста на отримання ними усіх без винятку комунальних послуг, а з іншого — укладає угоди з постачальниками цих самих послуг, причому, як з комунальними, так і з приватними структурами. І суворо контролює виконання цих договорів — як споживачами, так і виконавцями.

Ми повинні залучити до Світловодська все найкраще!Як розповіла світловодцям директор ЖКЦ Ірина Жаболенко, вона особисто контролює якість надання комунальних послуг та в разі порушень їх виконавцями підписаних зобов'язань — проводить перерахунки за не отримані споживачами послуги та без жалю розриває угоди з постачальниками, якщо вони не влаштовують населення.

З іншого боку — ЖКЦ не дає розслабитись і споживачам: якщо людина має заборгованість по сплаті за комунальні послуги впродовж двох місяців — отримує попередження, якщо впродовж трьох — повістку до суду. Причому, у Славутичі має місце практика, коли квартири забираються за борги у споживачів за рішенням суду. Для цього на підприємстві працює цілий штат юристів.

Так що ЖКЦ слідкує за виконанням підписаних угод усіх її сторін. І такий жорсткий підхід до боржників та недобросовісних постачальників комунальних послуг має свій позитивний результат — ті під'їзди, що мали змогу побачити учасники світловодської делегації — були відремонтовані та прибрані (причому, не просто підметені, а вимиті — Прим. автора), сміття — вивезене, ліфти працюючі, лампочки на місці. Мешканці багатоквартирних будинків Славутича отримують майже весь перелік послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, передбачених законодавством, однак, при цьому і тарифи за ці послуги немаленькі — від 1,5 грн. в п'ятиповерхових будинках до 2,1 грн. в дев’ятиповерхівках. Так що є над чим замислитись.

Взагалі ж, у жителів Славутича є чому навчитись — чого вартий лише "Кодекс етики", прийнятий сесією Славутицької міської ради, який регламентує норми поведінки славутчан. Однак, що саме візьмуть для себе світловодські можновладці — залежатиме від волевиявлення світловодської міської громади. Як запевнив журналістів Юрій Котенко, усі рішення, пов'язані з реформуванням в нашому місті, будуть прийматися лише після узгодження з громадою:
"Сьогодні ми працюємо в тісній співпраці з громадою нашого міста і прислухаємось до порад громадських організацій. Тож, який би крок не робила наша влада, він буде узгоджений зі світловодцями."

До речі, як пообіцяв міський голова, члени робочої групи з питань реформування ЖКГ побувають ще в кількох містах країни, які пройшли шлях реформування і представлять свій звіт про побачене депутатам міської ради та громадськості міста.

Ми повинні залучити до Світловодська все найкраще!Для довідки: Славутич — наймолодше сучасне українське місто енергетиків, побудоване 25 років тому для працівників Чорнобильської АЕС та їх сімей після трагедії, яка сталася на цій атомній станції. Місто знаходиться на відстані усього 50 км від ЧАЕС. Наразі тут мешкає близько 25 тис. осіб. Славутич був побудований усього впродовж двох років силами восьми республік колишнього СРСР, тож кожний квартал міста має свій власний національний колорит, архітектурні особливості та розвинену соціальну інфраструктуру. Щоправда, і свої проблеми, адже будинки часто зводили без урахування специфіки кліматичних умов цієї території, і тепер, після 25 років експлуатації, багато з них потребують ремонту та утеплення. Але здебільшого — братні народи попрацювали добросовісно, тож і досі мешканці Славутича згадують їх добрими словами.

Олена Єрунова,
Ігор Котляров (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top