Субота, 20 квітня 2024
Влада

В Олександрію — за досвідом реформування ЖКГ

В Олександрію — за досвідом реформування ЖКГ
Степан Цапюк ділиться досвідом з Юрієм Котенком та Людмилою Гетманець

29 грудня світловодська делегація на чолі з мером міста Юрієм Котенком вирушила до сусідньої Олександрії, аби вивчити досвід реформування житлово-комунального господарства.


Після проведення цієї осені громадських слухань, на яких світловодці прийняли резолюцію про реформування ЖКГ міста — міська влада активно намагається втілити в життя рішення громади. З цією метою створено робочу групу, яка вивчає досвід інших міст України, що вже пройшли шлях реформування, аби обрати для Світловодська найкращу та найефективнішу модель керівництва та утримання житлово-комунального господарства. Так, напередодні Нового року, члени цієї робочої групи побували в сусідній Олександрії, яка вже пройшла тернистий шлях реформування і два місяці поспіль працює в нових умовах.

У четвер, 29 грудня, світловодську делегацію, на чолі з міським головою Юрієм Котенком, щиро приймали в Олександрійській мерії. Всі члени делегації, до складу якої увійшли і заступник міського голови з житлово-комунальних питань, і секретар Світловодської міської ради, і представники депутатського корпусу, комунальних підприємств та громадськості міста, мали змогу особисто поспілкуватись з мером Олександрії Степаном Цапюком та його чотирма заступниками і отримати відповіді на всі питання, що їх цікавили. Приймаюча сторона щедро ділилась своїм досвідом і в плані реформування ЖКГ, і в інших питаннях організації життєдіяльності міста. Тож, світловодці залишились задоволені результатами спілкування та отриманим досвідом.

Найбільше ж представників нашого міста вразила злагодженість роботи олександрійської команди. Про це в інтервю нашій газеті зазначила і заступник міського голови з комунальних питань Людмила Гетманець:
"Мені дуже сподобалось те, наскільки злагоджено працюють всі фахівці їхньої команди, в тому числі в питанні реформування житлого-комунального господарства."
Що ж стосується, власне, досвіду олександрійців в питанні реформування ЖКГ, то Людмила Миколаївна розповіла нам, що наразі в Олександрії залишилось одне комунальне підприємство "Олександрія-житлосервіс", яке й утримує житловий фонд міста. Проте, це підприємство особисто не виконує роботи, а лише керує процесом: проводить конкурси на утримання житлових будинків та прибудинкових територій, укладає договори з виконавцями послуг, здебільшого, приватними структурами, та контролює якість цих робіт.

Зрозуміло, що в досвіді наших сусідів є як позитивні, так і проблемні моменти. Так приміром, тариф з утримання будинків та прибудинкових територій в Олександрії вищий за наш і складає 1,73 грн., а рівень сплати населення за ці послуги становить 62%.

Тепер завдання світловодської групи — проаналізувати побачене та почуте і зробити власні висновки. А далі — продовжувати вивчати чужий досвід, аби не наробити тих самих помилок, які вже зробили міста, що пійшли шляхом реформування, адже, як підсумувала на завершення нашої розмови Людмила Гетманець, краще навчатися на чужих помилках, аніж на своїх.

В Олександрію — за досвідом реформування ЖКГ
Світловодська делегація під час зустрічі в Олександрії

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top