П’ятниця, 19 квітня 2024
Події

У громадської ради на часі… (ФОТО)

Голова ГР Надія Мальцева та її заступник Сергій ТишкоГолова ГР Надія Мальцева та її заступник Сергій ТишкоОстаннього осіннього дня непосидюча голова Громадської ради при міськвиконкомі Надія Мальцева спробувала зібрати у депутатській кімнаті адмінбудинку розширене засідання свого товариства небайдужих городян…
І це їй майже вдалося. Майже — тому, що на засідання прийшли і небайдужі громадяни, і запрошені чиновники. Та не було лише основних фігурантів першого (і напевне, найголовнішого) пункту порядку денного — міського голови Юрія Котенка та його заступника з комунальних питань Олександра Сича. Хоча, зазначила Мальцева, відкриваючи засідання, попередня домовленість з цими посадовцями про їхню участь бала досягнута за кілька днів до цього. І тут без попередження як Котенко, так і Сич подалися у справах до облцентру. Хочеться вірити, висловила сподівання голова ГР, що у них терміново з’явились насправді невідкладні справи.


Не менше були засмучені цим фактом і самі присутні, адже мер та його "комунальний" заступник мали би розповісти про те, як виконується (чи не виконується) резолюція Громадських слухань від 8 листопада 2011 року, ініційованих самим мером Котенком. Адже, на жаль, сказала Мальцева, доводиться констатувати, що реформування ЖЕКів, як того прагне громада, застопорилось наглухо — ЖЕКи як були, так і залишаються, а робоча група, що була створена з ініціативи того ж таки голови та за очільництва його "комунального" заступника Сича, після кількох бурхливих засідань улітку, не подає наразі жодних ознак життя. А от чутки про скоре підвищення квартплати вперто повзуть і повзуть по місту. Тому було вирішено перенести це питання на кінець засідання та обговорити його, хоча б, за відсутності Котенка і Сича.

Таким чином, першим було заслухана доповідь координатора українсько-польського проекту "Прозора Україна" Олександра Возного. На початку свого виступу він нагадав, що Світловодськ, разом з іншими п’ятьма українськими містами влітку цього року увійшов до даного проекту, мета якого виведення українські громади на вищі рівні самоорганізації, упорядкованості та співпраці. Але тут Світловодську було зроблено рідкий виняток. Бо питання, яке мають вирішити світловодці за підтримки поляків, стосується територіального розмежування міста та його району. Адже не секрет, зазначив Возний, що чимала частина Світловодська, зокрема його набережна та окраїнні райони Табурища та Ревівки, знаходячись де-факто на території Світловодська, де-юре підпорядковуються або Павлівській або Подорожненській сільрадам, що завдає значних незручностей щодо якісного обслуговування цих територій та створює ледь не кумедні курйози, коли мешканці вулиці Крилівської або так званого Царського села заради торжества демократії відправляються голосувати за кілька кілометрів до виборчих дільниць, що розташовані у Павлівці та Подорожньому.

Отже, продовжив координатор Возний, стажуватися з цих питань до Польщі їздили по міському та районному чиновникові та представник районної газети. Вже опісля цього у Світловодську було проведено кілька польсько-світловодсько-районних майстерень, які засвідчили, що особливих труднощів та ускладнень у стосунках між містом і районом грядуще розмежування не викличе.

У громадської ради на часі… (ФОТО)
Олександр Возний

Наступним оратором, якого уважно заслухали присутні, була заступниця начальника міськрайонного відділення Пенсійного фонду України Світлана Бесараб, на яку покладено курувати питання саме пенсійного забезпечення. Вона нагадала, що від 26 жовтня 2011 року Пенсійний фонд зазнав певних структурних змін і коротко розкрила їхню суть. Розповіла чиновниця і про те, як було проведено перерахування пенсій згідно вимог Закону України "Про державний бюджет" та з огляду на Соціальні ініціативи Президента України. При цьому вона наголосила, що вже у грудні на пенсіонерів чекає чергове підвищення пенсій, згідно прожиткового мінімуму, який складатиме 884 гривні. І перед тим, як відповісти на численні запитання аудиторії, Бесараб наголосила, що задля забезпечення прозорості своєї роботи, пенсійний фонд дуже серйозно налаштований на співпрацю з такими об’єднаннями громадян, як Громадська рада.

У громадської ради на часі… (ФОТО)
Світлана Бесараб

З не меншим інтересом присутні заслухали лаконічну і водночас змістовну доповідь начальниці реєстраційної служби міськрайонного управління юстиції Віти Сухенко, яка детально розтлумачила основні постулати Закону України "Про громадські об’єднання", нова редакція якого набуває чинності з 1 січня 2013 року.

У громадської ради на часі… (ФОТО)
Віта Сухенко

А вже після того, як дані питання порядку денного було вичерпано, присутні повернулися до вищеназваного ЖЕКівського питання. Було вирішено не відступатись і найближчим часом провести громадське обговорення цього питання. І щоб і міський голова і його заступник з питань ЖКГ взяли таки у ньому участь. І не лише вони. Було вирішено погукати на засідання також і депутата обласної ради Івана Марона та голову депутатської комісії з бюджетних питань Любов Чекаленко.

У громадської ради на часі… (ФОТО)

Отже перед представниками Громадської ради стоїть непроста задача — зібрати цих поважних людей, без участі яких якісне реформування ЖКГ практично неможливе, в один час і в одному місці.

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top