Субота, 20 квітня 2024
Влада

Перемовини з приводу землі між містом і селом тривають

Перемовини з приводу землі між містом і селом триваютьЯк і планувалось 8 листопада у Світловодську відбулась перша делібераційна майстерня в рамках реалізації проекту "Прозора Україна" в громадському діалозі" з обговорення теми "Укладання угоди про спільні дії Світловодської міської ради, Павлівської та Подорожненської сільських рад щодо встановлення меж та розмежування територій".
Участь в обговоренні питання взяли представники місцевої адміністрації, її виконавчих органів, Павлівської, Подорожненської сільських рад, Світловодської РДА, координатори проекту в Україні — представники Центральноукраїнського регіонального центру ім. Пилипа Орлика, представники громадських організацій та місцевих ЗМІ.


Звертаючись до присутніх голова СМОТ "Просвіта" Олександр Возний наголосив, що проведення таких майстерень є дуже ефективним інструментом для узгодження будь-яких проблем між владою і громадою. Щоправда, в нашому випадку суб’єктом узгодження позицій є два органи, які приймають рішення: міська і сільські ради. До речі, з 5 міст, які взяли участь у проекті, наша тема найбільш складна, втім як і будь-які питання, що стосуються землі та розмежування територій.
І якщо по закінченні майстерень буде підписана спільна угода, це стане прикладом серйозної колективної роботи для всієї області, — наголосив О. Возний.

Начальник управління економіки Світловодського виконавчого комітету Наталія Гаврилюк, ще раз озвучила присутнім причини, що спонукали владу Світловодська ініціювати обговорення цього питання. Вони досить вагомі, адже стосуються і мешканців міста та району, і наповнення бюджету, і подальшого економічного та інвестиційного розвитку території.

В той же час павлівський сільський голова Микола Панасенко переконаний, що у Світловодська достатньо територій для розвитку, а щодо павлівського бюджету, то в разі зменшення площ та передачі земель, він недоотримає більше 500 тисяч гривень, а це — близько 60% бюджету сільської ради.

Що стосується мешканців житлових забудов, що розташовані на території Керамічного заводу, Крилівського лісництва, Ревівського мікрорайону і статус яких не визначено — це справжня проблема, і, дійсно, самотужки її вирішити неможливо, адже вирішення потребує значних фінансів, — говорить павлівський голова.

Слід зауважити, що тема розмежування територій обговорювалась жваво й емоційно. Представник Світловодського фінуправління Ольга Якименко запропонувала не міряти все грошима, а розглянути ситуацію в комплексі. Наприклад, ті підприємства, які юридично знаходяться на сільських землях, географічно розташовані в межах міста, а отже забруднюється міська прилегла територія, викидами дихають городяни, а за екологічне забруднення гроші надходять до сільського бюджету і таких нюансів чимало. Взагалі, в ході майстерні пролунало багато ідей для роздумів та аналізу, пролунала й пропозиція окремо розглядати кожну земельну ділянку, втім головне, що обидві сторони з готовністю включились до діалогу аби досягнути спільних домовленостей.

"Сьогодні ми лише обговорюємо тему і хочемо знайти спільні точки дотику, які нас об’єднують, для вирішення цієї проблеми, — зазначила Наталія Гаврилюк, — звісно, в першу чергу мають враховуватися інтереси жителів всієї території. Саме в інтересах громади ми і повинні створити договір спільних дій між Світловодською міською радою та Павлівською і Подорожненською сільськими радами".

Друга делібераційна майстерня та продовження обговорення теми вже за участю польської сторони — представників Щецинського регіонального центру Фундації Розвитку місцевої демократії відбулася 15 листопада 2012 року.

Тетяна Шаповалова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top