Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

Робота робочої групи у ступорі?

Фрагмент другого засідання РГФрагмент другого засідання РГУ суперечці народжується істина? Чи суперечка — це класичні Лебідь, Рак і Щука?
Починаючи від осені минулого року у Світловодську майже не вщухають баталії довкола реформування ЖКГ. Нагадаємо, після того, як на листопадових 2011 року Громадських слуханнях, ініційованих тоді ще здоровим міським головою Юрієм Котенком, було взято курс на ліквідацію у місті ЖЕКів як таких, відбулося чимало стратегічних, тактичних та кадрових змін, які, у тій чи іншій мірі, були тісно взаємопов’язані.
^ Реклама ^

Так, після того, як з боку Кіровоградської ОДА у вигляді виїзної колегії пролунав грізний оклик щодо неправильності реформ, а точніше — щодо бездіяльності мера Котенка, мер Котенко раптово захворів. А з Кіровограду на "підкріплення", у вигляді першого заступника міського голови, прибув заступник голови ОДА з питань ЖКГ Сергій Яременко, а заступником міського голови з комунальних питань, замісто Людмили Гетманець, став Олександр Сич, який до цього призначення був головним інженером СП ТОВ "Світловодськпобут"… І на перший погляд, все було повернуто "на круги своя" — найбільш опальні при Котенкові начальники ЖЕКів — Микита Письменний та Євген Кармаліта знов очолили свої "королівства". Та, заради справедливості, не можна сказати, що пошуки оптимального (безболісного) для громади вирішення комунального (у першу чергу, ЖЕКівського) питання були остаточно поховані.

Всупереч чуткам, саме Яременко ініціював створення при міськвиконкомі Робочої групи (РГ) як провідного органу просування у місті реформування ЖКГ. Очолив її вже згадуваний Сич. А до її складу увійшли і виконкомівські комунальні фахівці, і представники громади, а також Кармаліта… Як пояснив віце-мер на установчих зборах РГ, такий спектр дозволить більш якісно шукати компромісні рішення, адже, щоб там не говорили про цих двох начальників (Кармаліту і Письменного) — у них накопичено багатющий досвід роботи міської "комуналки", ігнорувати який було би, по крайній мірі, нерозумно. Тим більше, зазначив тоді віце-мер, і Кармаліта і Письменний досить активно на виконкомівському рівні ініціюють реформування у царині ЖКГ міста…

Планувалось, що оця РГ засідатиме щонайменше раз на два тижні доти, допоки не буде вироблено спільної узгодженої позиції. Так, на першому засіданні Групи 6 липня у кабінеті головного міського комунальника відбулося те, що можна назвати притиркою характерів та визначенням спільних точок дотику. На другому — 13 липня — вже вирували справжні пристрасті, пов’язані з пропозицією виконкомівських комунальників утворити на базі нинішніх ЖЕКів товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) та обговорювались розрахунки, підготовлені фахівцями управління економіки. Аргументи представників громади Надії Мальцевої, Вадима Степанця та депутатки міськради Людмили Безрукавої звелися до наголосу в даних розрахунках на необхідності контролю з боку громадськості щодо діяльності майбутніх ТОВ та можливості впливати на якість послуг, що ними надаватимуться, а також — на прозорості фінансової складової цієї самої діяльності. Простіше кажучи, народ має знати: куди, скільки і навіщо витрачатимуться його комунальні платежі. Саме тут, на їхнє переконання, простежуються прогалини даних розрахунків.

Дісталося економістам "на горіхи" і з протилежного "окопу" — член РГ Кармаліта і "вільний слухач" Письменний закинули виконкомівським "теоретикам" звинувачення в їхній упередженості на корись одній із сторін, а міську владу — у тому, що вона навмисне дала економістам таку "установку". На що Сич, як справжній третейський суддя, категорично заперечив, заявивши, що готовий виважено вислуховувати будь-яку із сторін. Чинити так само він закликав і ЖЕКівських начальників та інших членів РГ.

Сич чекає з надією…Ось уже скоро місяць, а на своє третє засідання РГ все ще не збиралася. Представники громадськості кажуть, що подібний ступор виник з вини ЖЕКівців. ЖЕКівці, скоріш за все, будуть стверджувати протилежне. І лише один Сич чекає у своєму кабінеті, коли ж до нього знов прийдуть "робочогруповці" і скажуть, що до конструктивного діалогу вони готові.

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото автора та Ігоря Котлярова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top