Четвер, 28 березня 2024
Влада

На сесії укріпили голову

Юрій Котенко, Зинаїда КлимчукЮрій Котенко, Зинаїда КлимчукДонедавна кілька років поспіль Світловодську не таланило з головою. Тепер, коли голова нарешті єсть, настала чехарда із заступниками.
XXV сесія міськради народжувалась у муках. Мало того, що її проведення було перенесене з 27 на 30 березня, так ще й безпосередньо 30-го її перенесли за якихось 15 хвилин до початку з сесійної зали адмінбудинку до концертної зали міського Палацу культури.


Причина — перше приміщення навряд чи змогло вмістити представників тієї частини міської територіальної громади, які повстановлювали у своїх квартирах системи індивідуального опалення, не пройшовши для цього обов’язкової дозвільної процедури. Від централізованого опалення вони від’єдналися, але централізований теплопостачальник СП ТОВ "Світловодськпобут", попри це, продовжує нараховувати на ці квартири плату за свої послуги, мотивуючи тим, що для припинення нарахування немає законних задокументованих підстав. Ось "індивідуальники" раз-по-разу і протестують при першій-ліпшій нагоді.

Зокрема, і ця сесія стала такою нагодою — на ній обранці мали визначатись із першим заступником міського голови. А от кандидатура на цього заступника виявилась "найбажанішою" для цієї категорії нашого народонаселення — заступник голови Кіровоградської ОДА з комунальних та інвестиційних питань Сергій Яременко, який до цього обіймав посаду гендиректора "Світловодськпобуту". Більш того, за непідтвердженими офіційно даними, на вакансію заступника мера з комунальних питань, яка утворилася після уходу Людмили Гетманець, пропонується головний інженер "Світловодськпобуту" Олександр Сич…

Звісно, за такого розкладу шанси легалізувати своє становище стають для "індивідуальників-самовільників" ще більш примарними. От вони "пікетні" і згуртувалися під "білим домом", обіцяючи собою заповнити сесійну залу. Тому, за лічені хвилини до початку сесії, обранці і перемістилися до більш просторого концертного залу МПК…

Щойно засідання розпочалося, головуючий Котенко повідомив, що цього разу відповідей на депутатські запити не буде, бо наразі у нього немає заступників, які б робили ці самі відповіді. А от нові запитати — заслуховуватимуться, але опісля затвердження змін до порядку денного. Основною зміною виявилась пропозиція включення зазначених вище кадрових питань. Та тут накладочка вийшла. Річ у тім, що на минулій сесії, що відбулася наприкінці лютого, обранці на віце-мера підтримали кандидатуру колишнього чиновника, який майже вісім років вже перебував на цій посаді, а нині пенсіонера Юрія Лукинського. Тому, щоб почати обговорення кандидатури Яременка, треба спочатку затвердити питання щодо скасування рішення по його попередникові, який протягом місяця так і не вийшов на роботу. Ось тут і почалося! Голосування по "скасуванню" Лукинського не набрало легітимної більшості. Відтак, ставити на голосування питання по Яременку втрачало сенс.

Тоді слово мовив голова депутатської комісії з питань правопорядку, депутатської етики, діяльності ради, гласності, захисту прав людини та зв’язків з об’єднаннями громадян Євген Кармаліта (фракція Партії регіонів). Він повідомив, що питання даного зняття-призначення обговорювалось попередньо на погоджувальній раді та на очолюваній ним комісії і жодних заперечень не виникло. А тут таке голосування! Від чого йому соромно за свої колег.
"Лукинського і сьогодні немає у залі, а ми залишаємо його працювати. Тому прошу поставити це питання на голосування ще раз", — запропонував обранець.

Не встигла секретарка міськради Зінаїда Климчук попросити колег підтримати ці пропозицію, як підхопився Володимир Помазан (фракція "За Світловодськ"). Це питання, заперечив він, у депутатських комісіях не обговорювалось, тому він зажадав заслухати більш чітку інформацію по Лукинському і, зокрема, самого Лукинського…

На сесії укріпили голову
Любов Чекаленко

Якщо Кармаліта намагався викликати відчуття сорому у своїх колег, то Любов Чекаленко (фракція ПР) доволі жорстко посоромила вже самого Котенка. Перше, що вона йому закинула — самовільне перенесення сесії з одного приміщення до іншого. Що ж до Лукинського, депутатка нагадала початок Котенківської каденції, коли той тільки-но розпочав формувати свій виконком — вона ще тоді пропонувала йому призначити своїм першим заступником досвідченого Лукинського, якому, за словами Чекаленко, не довелося би розкачуватися і вникати до суті світловодського "хазяйства". Натомість Котенко "назбирав" казна-що.
"І що з цього вийшло — ми чітко побачили по справах цієї команди, які було охарактеризовано на виїзному засіданні Колегії облдержадміністрації", — заявила Чекаленко.
Тому, коли Колегія наполегливо порекомендувала голові якісно оновити склад міськвиконкому, вона знов запропонувала Лукинського. Але він почав коливатися, що за її словами, цілком природно, адже у разі своєї згоди він втрачає 7-8% своєї держслужбової пенсії.
"Я вибачаюсь, — продовжила обраниця таврувати Котенка, — але я не виступила, коли була Колегія. Я хотіла закликати вас до роботи. Адже вже потрібно щось таки зробити за півтора року головування, а не бекати-мекати за дві лавочки... Не знаю, чому люди, які порушили всі правила установки "індивідуалок", намагаються впливати на рішення влади. І взагалі, чи кероване у нас місто сьогодні!?".

Потім вона знов повернулася до виїзної Колегії… Перші особи області приїхали до Світловодська аби якось допомогти цьому вкрай занедбаному місту. І перш за все — коштами, без яких не вдасться нічого зробити путнього. Більш того, продовжила Чекаленко, голова ОДА Сергій Ларін жертвує своїм заступником (Яременком, прим. авт.), пропонуючи його кандидатуру на віце-мера Світловодська. І ігнорувати таку пропозицію з боку депутатського корпусу було би безглуздям, бо втрата прихильності Ларіна до нашого міста таїть у собі значний ризик залишитись йому (місту) сам-на-сам із своїми бідами — приблизно у такому дусі завершила свій спіч Чекаленко, запропонувавши наостанок перенести сесію на один день, розшукати нарешті Лукинського, щоб його таки заслухати…

Натомість Кармаліта повідомив, що він два дні поспіль намагався з ним зв’язатися. Марно. Міськдеп також запропонував зробити перерву, але — на годину, за яку ще раз спробувати його пошукати і прийняти врешті остаточне рішення. Так обранці і зробили.

…Рівно за годину сесія продовжила свою роботу. Без Лукинського. Після включення питання "Лукинський-Яременко" до порядку денного, було заслухано кілька депутатських запитів, зокрема, від "батьківщинців" Юрія Сап’янова та Віктора Курочки. Перший ремствував на те, що гаражний кооператив "Дніпро-1", який знаходиться на його виборчому окрузі, через демонтовану стічну канаву почало підтоплювати. Але не стільки це обурило обранця, скільки те, що саме його у "самопальних" листівках, що розповсюджуються округом, звинувачують у цій пошесті, бо, буцімто, він, сказано у цих "дацзибао", будує на цій канаві двоповерховий будинок. Відтак Сап’янов закликав колег створити відповідну комісію аби вона його перевірила і у разі доведення його провини — готовий понести найсуворіше покарання. Це для нього, наголосив міськдеп, принципово. А якщо це не через нього "тонуть" гаражі — знайти і покарати за наклеп осіб, що "настрочили" ці пасквілі. Та колеги, своїм не голосуванням за цей запит, так і не забажали "тестувати" Сап’янова на порядність… Зате запит Курочки, який заступився за підприємців-риночників, з яких, за його словами, попри послаблюючі "ставкові" рішення міськради у лютому, все ще не знято непосильного податкового зашморгу, було підтримано і доручено спеціалістові управління економіки Олексієві Лисенку до наступної сесії підготувати відповідь.

На сесії укріпили голову
Сергій Яременко

Після чого сесія повернулася до головної своєї інтриги. Та цього разу інтриги не вийшло — обранці оперативно скасували рішення по Лукинському і так же оперативно затвердили Яременка. Останній, аби розставити акценти, заступив на трибуну.
"Хочу, — розпочав він, подякувавши міськдепів за довіру, — відразу спростувати чутки, що, буцімто, Яременко так погано спрацював в облдержадміністрації, що Ларін його знов відправив до Світловодська".
Насправді, за його словами, було так: після того, як 14 березня відбулася Колегія, голова ОДА, зібравши у кабінеті мера керівників усіх провідних підприємств міста, спитав, мов, що треба зробити аби допомогти Котенку, на що переважна більшість відповіла, що команду голови дієво підсилить Яременко.
"Я тоді сказав: Сергію Миколайовичу, якби я не працював у вашій команді, а залишався на своїй попередній посаді (гендиректор СП ТОВ "Світловодськпобут", прим. авт.), я би нізащо не погодився на посаду першого заступника міського голови Світловодська. Та раз ми працюємо разом — заперечувати не стану", — наголосив новообраний віце-мер, додавши при цьому, що підтримавши його кандидатуру, місто відтепер може розраховувати на всебічну підтримку з боку голови ОДА...

Після того як Яременко закінчив, до мікрофону підійшла Таїса Гончаренко (фракція "Батьківщина"). Перш за все вона заявила, що абсолютно не заперечує, щоб Яременко працював першим заступником мера.
"Але погодьтеся, якось дивно виглядає: у лютому ми на цю посаду голосували за Лукинського, а вже у березні — за вас, причому, без будь-яких пояснень з боку Юрія Леонідовича. А коли я напередодні сесії спробувала з’ясувати причини, Юрій Миколайович порадив мені заспокоїтись, мов, я багато чого не знаю. Тому мені, як депутату, хочеться знати: чого саме я не знаю? І як тепер дивитися в очі своїм виборцям? Не можна так, врешті-решт, гратися з депутатським корпусом!", — заявила обраниця
Після чого запропонувала дати слово присутній на сесії представниці громадськості…

Поки тривала перепалка у депутатському стані — заслуховувати-не заслуховувати глас народу — "захисник Вітчизни" Ігор Денисов встиг спитати Яременка, чи буде той шукати "кінці" грошей і документів, які, за його словами, встигли умикнути ЖЕКівські реформатори. На що новообраний віце-мер, демонструючи обізнаність із тутешньою "кухнею", заявив, що він був чимало вражений, довідавшись, що лиш за місяць цих реформ у невідомому напрямкові щезли ЖЕКівські документи вкупі із 140 тисячами гривень. Будемо шукати, відповів він…

Голосування виявило небажання обранців слухати представницю від громади, запропоновану Гончаренко. Почувши це, громада на задніх рядах невдоволено загаласувала. А фракція "Батьківщини", на знак протесту, майже у повному складі полишила залу засідань: мовляв, Ларін усім бажаючим давав слово на Колегії, а тут, ти-ба великі цабе оці містечкові депутати — до своїх господ (народу) не бажають прислухатися…

Серед "батьківщинців", що залишись, був і Володимир Дем’янюк, який керує міським водоканалом і який очолював відповідну депутатську комісію, аби доповісти по наступному питанню порядку денного — про затвердження передавального акту комісії з реорганізації юридичної особи КП "Світловодський міський водоканал". Він, зокрема сказав, що очолювана ним комісія провела свою роботу і підготувала все необхідне аби "влити" наш водоканал до складу ОВКП "Дніпро-Кіровоград". Та не всі, за його словами, захотіли передавати свої мережі на баланс водоканалу, зокрема, на "Полі чудес". Тому доповідач запропонував внести протокольне доручення УЖКГ підготовити рішення, у якому визнати такі мережі безгоспними, створити комісію і, як того вимагає відповідна процедура, прийняти їх на баланс вже нового, об’єднаного КП. Акт прийнято, пропозицію Дем’янюка підтримано.

…Купу земельних питань, які розглядалися після, було відправлено на доопрацювання.

Трішки "побешкетував" відомий у місті популяризатор здорового способу життя, член Громадської ради Олександр Форостяний — він дорікав обранцям на те, Програма розвитку фізичної культури і спорту на 2012-16 роки була затверджена ними з порушеннями Закону України "Про доступ до публічної інформації". Бо міськрадівське ЗМІ, сказав він, не публікувало змісту цієї Програми, як це належить робити по-закону.

Та заграв гімн. Сесія закінчилась.

На сесії укріпили голову


Де і чому "переховувався" Лукинський

Наступного після сесії дня ми зробили спробу зв’язатися телефоном з першим заступником міського голови, що не відбувся. І, о диво, Юрій Лукинський взяв слухавку буквально з першого разу. Слава Богові — живий здоровий!.. Чом, спитали ми, ви, пане Юрію, проігнорували сесію, ледь її не зірвавши? Респондент був немало здивований такою своєю значимістю, адже напередодні його ніхто на цю сесію навіть не запрошував. Більш того, остання розмова з міським головою щодо його призначення на посаду першого заступника відбулася між ними ще 24 лютого. І Лукинський, написавши заяву, у якій висловив згоду на процедуру відповідної обов’язкової перевірки потенційних держслужбовців, як того вимагає новітній антикорупційний закон, спокійнісінько у вівторок, 27 березня, на запрошення Програми розвитку ООН, відбув до фольклорно-етнографічного комплексу "Українське село", що під Києвом, на семінар. Звідки повернувся у п’ятницю ввечері…
"А телефон я вимкнув, щоб не відволікатися від роботи на цьому семінарі, а не тому, що я десь переховувався від сесії, про дату проведення якої я, до речі, і не знав. І навіть, якби зі мною все таки зв’язались і, пояснивши ситуацію, запропонували приїхати — я би не приїхав. По-перше, повідомляти про це, я вважаю, треба було би не за день-два, а все таки раніше. А по-друге, написання заяви про власну відставку — не така вже й вікопомна подія, щоб кинути все і мчати до Світловодська. Чи ви так не вважаєте?", — запитав Лукинський, завершуючи свій коментар.
Відверто кажучи, важкувато відповісти якось конкретно, особливо, коли не вельми обізнаний з чиновницькими хитросплетіннями.

Ян Дробовик
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top