Субота, 20 квітня 2024
Некролог

Відійшов у вічність Кость Гаврилович Оверченко Новина з фото

Відійшов у вічність  Кость Гаврилович Оверченко
Сумна звістка надійшла до міста Світловодськ з міста Єлгава (Латвія). На 98-му році життя відійшов у вічність наш земляк — новогеоргіївець, відомий поет, перекладач, член Національної спілки письменників України Кость Гаврилович Оверченко.


Народився Кость Оверченко 22 травня 1920 року в м. Новогеоргіївськ. Дев’ятнадцятирічним юнаком був призваний на військову службу, яка перервала навчання студента-філолога в Дніпропетровському державному університеті. У 1940 році у складі полку Червоної Армії майбутній поет потрапляє на о.Саарема, де його застала Друга Світова війна. Він був серед тих мужніх захисників Моондзyндських островів, які стояли там не на життя, а на смерть. В Ірбенській протоці Кость Гаврилович потрапив у полон.

Далі був Саласпілський концтабір, побої, приниження, три спроби втечі з табору. Тільки третя виявилася вдалою і до кінця війни Кость Оверченко воював у складі Першої Латвійської партизанської бригади. Після війни був головою Єлгавської повітової організації Тсоавіахіму Латвії. За велику роботу по розмінуванню та знешкодженню території нагороджений Почесною грамотою Латвійської республіки, мав багато медалей та орденів учасника Другої Світової війни.

Чимало років поспіль Кость Оверченко очолював Єлгавську бібліотеку. Літературною творчістю займався усе своє життя. Він автор багатьох поетичних збірок, перекладач, перекладав твори поетів Латвії українською мовою. У 2008 році поет став лауреатом обласної літературної премії ім. Є.Маланюка за збірку перекладів "Латвія поетична".

Кость Гаврилович був одним із перших членів обласного літоб’єднання "Степ", він друкувався у загальноукраїнських виданнях, в обласних газетах "Народне слово", "Кіровоградська правда".

Великий патріот України К. Оверченко щиро вболівав за її долю. Кожне слово у збірках "Я родом звідти, де Дніпро тече", "Люблю тебе таку, яка ти є…", "Майдану віщий грім" пронизані тугою за Україною, палкою любов’ю до неї та вірою у її щасливе майбутнє. Поет ніколи не поривав зв’язків із своєю малою батьківщиною: листувався з друзями, з працівниками міського краєзнавчого музею, надсилав свої збірки до бібліотек міста. Допоки дозволяло здоров’я, відвідував Світловодськ, зустрічався з учнівською та студентською молоддю.

Працював до останнього дня. У 2015 році побачила світ збірка гумористичних поезій "Колючі рядки", а зараз, на прохання поета, його друзі-літератори у Світловодську готують до друку збірку поезій для дітей. Днями Кость Гаврилович ще вносив свої корективи до цієї книги…

Відійшов у вічність відомий поет, патріот, життєлюб, хороша, добра і щира людина. Пам'ять про Костя Оверченка житиме в серцях його земляків, тих, хто знав і любив поета, цінував його творчість.

Міське літоб’єднання "Літо",
редакція газети "Світловодськ вечірній",
редакція газети "Вісник Кіровоградщини",
Інтернет-видання "Світловодськ",
Світловодський міський краєзнавчий музей,
Централізована міська бібліотечна система,
Дитяча міська бібліотека,
громадськість міста


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top