П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Подорожнє лихоманять об’єднавчі процеси… Новина з фото

Подорожнє лихоманять об’єднавчі процеси…
Як ми вже повідомляли, село Подорожнє лихоманять об’єднавчі процеси… Сільський голова Володимир Воропаєв не брав участі у сходці села 23 липня 2016 року, бо (за його словами) не був запрошений організаторами. Але вирішив розповісти як приймалися рішення щодо об’єднання громад сільською радою, щоб люди знали правду.
^ Реклама ^

Розпочинаючи свою розповідь, сільський голова Подорожнього навів декомунізацію, як приклад того, що громада не завжди поділяє думку законотворців, але виконує Закон, врешті-решт. Так і з добровільним об’єднанням громад буде.

— Я складав присягу посадової особи місцевого самоврядування і повинен непохитно виконувати законодавчі акти України, — підкреслив Володимир Воропаєв. — 15 липня 2015 року обласна рада за поданням ОДА погодила перспективний план об’єднання громад на Світловодщині: перша — Світловодська разом з Власівкою, друга — Глинська, до якої увійшли б усі села району. 25 листопада 2015 року цей план затвердив Кабмін.

Моя особиста пропозиція полягала у створенні Новогеоргіївської громади з центром у Світловодську, але виявилося, що вона не має законного підґрунтя. На початковому етапі децентралізації ми не мали достатньої інформації, не знали як трактувати закон, але завдяки зусиллям керівників району, які стоять на позиціях проведення об’єднавчих процесів виключно в рамках законодавства та беззаперечного врахування волі громад, нам були надані необхідні методичні матеріали, організовано зустрічі з експертами, проведено координаційні ради, показано досвід вже створених і діючих громад. Тож, коли розібралися, почали вносити свої пропозиції щодо змін у затверджений перспективний план.

У березні 2016 року надіслали листи з пропозицією об’єднатися Власівській, Павлівській громадам. Конкретних відповідей не отримали. 31 березня до нас звернувся з пропозицією об’єднатися Світловодськ. 1 квітня ми розглянули лист і 10 квітня провели громадські слухання, на яких були присутні Олена Балюк — перший заступник Світловодського міського голови, Олександр Возний — начальник загального відділу та інші. Виявилося, що ми порушили процедуру. Окрім листа міського голови, потрібно було ще рішення сесії, протоколи обговорення цього питання з громадою міста і села. Необхідно було обом сторонам підготувати пакети документів, а не тільки листи. Тож, враховуючи методичні рекомендації з питань формування спроможних громад, ми розглянули та затвердили на сесії сільської ради Положення про проведення громадських обговорень.

15 квітня 2016 року до нас звернулася Андрусівська громада зі своєю пропозицією створити спільну громаду. Я видав розпорядження про проведення громадських обговорень і організував їх у Подорожньому (в будинку культури), в Нагірному (в клубі), у Бабичівці посеред села. Присутні висловили пропозицію надати згоду на об’єднання. Відповідне рішення було прийнято сесією сільради 27 квітня. Після чого до Андрусівки відрядили робочу групу. Протягом 6 і 11 травня 2016 р. вона розробила план заходів щодо об’єднання.

12 травня провели повторно громадські обговорення в Подорожьому, на якому мешканці Нагірного і Бабачівки також були присутні. Того ж дня це питання винести на сесію, яка розпочалася о 17:00. Всі документи направили до Андрусівки і в область. Але нас звинуватили у порушенні процедури, бо рішення треба було приймати через 20 днів після обговорення. Ми призупинили дію рішення сесії і вирішили провести обговорення ще раз 28 і 29 червня. Провели і зрозуміли, що думки людей розбіглися. Одні висловилися за об’єднання з Андрусівкою, інші — зі Світловодськом, деякі вважають, що не треба ніяких об’єднань, треба зареєструвати окрему громаду.

14 липня на сесію сільради винесли 2 питання: про створення робочої групи щодо об’єднання зі Світловодськом; схвалення проекту рішення про об’єднаня з Андрусівкою. Два рішення прийнято: і групу створили, і об’єднаня з Андрусівкою схвалили.

18 липня надійшла пропозиція від депутата Людмили Дорожинської скликати сесію і внести зміни до робочої групи від громади Подорожнього. Скликали, рішення прийнято, наступного дня направили документи до міста Світловодська.

І ось 23 липня відбулася сходка села, яку провели активісти без сільської ради. Вони звернулися заздалегідь з проханням надати приміщення. Будинок культури надали, прав їхніх не порушили. Єдине, чого не врахували організатори цього заходу — територіальна громада реалізує свої права через представницький орган — сільську раду. Свого рішення учасники сходки до сільської ради не принесли, хоча відповідальною особою за все, що відбувається на території є сільський голова.

Відповідаючи на запитання, на якому етапі перебуває об’єднання громад за участі Подорожненської сільської ради, Володимир Воропаєв відповів:

— 19 липня ми відправили пакет документів щодо об’єднання з Андрусівкою до Кіровоградської ОДА, відповідь днями отримаємо. Далі почекаємо на експертний висновок Кабінету міністрів — чи спроможна Андрусівська об’єднана громада. Далі документи переходять до ЦВК і комісія вирішує призначити позачергові вибори через 70 днів з дня прийняття постанови, чи провести референдум. Від цього залежать наші подальші дії.


На запитання, чому пропозицію Світловодська де-факто відхилили, сільський голова сказав:

— Не відхилили, процес іде, але без активності з боку міста. На 25 липня було призначено засідання робочої групи села Подорожнє, зібралося 3 людини з 15. Спільного засідання ще не було.



Про об'єднання громад достовірно, прозоро, зрозуміло
Про об'єднання громад достовірно, прозоро, зрозуміло

29 червня 2016
Про об'єднання громад достовірно, прозоро, зрозуміло
Слово децентралізація (влади) лякає пересічного громадянина сьогодні, як колись колективізація. Отже, доцільність її проведення тільки за цим відчуттям викликає сумнів і несприйняття змін. На підтвердження цієї тези можна пригадати, що на терені Світловодщини немає жодної об’єднаної громади. Спроби ж Андрусівки об’єднатися з Подорожнім навряд чи закінчаться вдало, бо статус міста обласного значення отримати їм не вдасться, немає відповідної інфраструктури. Точка зору Кіровоградської ОДА – місто, селище Власівка і район – одна громада – поки що теж не сприймається владними місцевими елітами. Ніхто не хоче втрачати свої повноваження.

Як залучити до об’єднавчого процесу громадськість? Слід активізувати місцеві засоби масової інформації у інформуванні про реформу, вважають автори проекту "Інституційна підтримка – активізація місцевих ЗМІ у місії інформування про реформу децентралізації в Україні". Проект реалізується Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад та Асоціацією "Центр Європейської співпраці" в рамках Польсько-Канадської програми підтримки демократії. Мені довелося взяти участь у першому семінарі-тренінгу, що відбувся 22-24 червня у Києві. Звісно, переказувти зміст усіх занять з експертами Ігорем Борковським з Польщі, Олександром Сергієнком, Оксаною Романюк, Артемом Миргородським, Іриною Соломко, Остапом Єднаком та іншими немає сенсу. Головний висновок з тренінгу, що я зробила: про децентралізацію влади треба розповідати достовірно, прозоро, зрозуміло. Це перше. А друге, не менш важливе, треба чути думку з цього приводу не тільки представників влади, а і пересічних громадян, і доносити її до великої читацької аудиторії.

Тож з цього і почнемо. Хочете, щоб вас почули? Редакція газети "Світловодськ вечірній", Інтернет-видання "Світловодськ" надасть слово всім, хто має свою точку зору на реформу і об’єднання громад, зокрема. Пишіть нам, заходьте, запрошуйте до себе.

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Інституційна підтримка - активізація місцевих ЗМІ в місії інформування про реформу децентралізації в Україні". Реалізується Асоціацією „Центр Європейської Співпраці” у співпраці з місцевим партнером в Україні - Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад за фінансової підтримки Польсько - Канадської Програми Підтримки Демократії.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top