Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Економіка

У світловодського тепла є і темні сторони — 2

У світловодського тепла є і темні сторони — 2

У цій публікації автор продовжить знайомити читача з діяльністю світловодського монополіста з теплопостачання. Першу частину "У світловодського тепла є і темні сторони" читайте тут.
^ Реклама ^

Непрозорість у створенні та темні оборудки у формуванні статутного капіталу відбилися і на діяльності підприємства. Нагадаємо, що підприємство "Світловодськпобут" створене для отримання мешканцями міста якісних послуг з теплопостачання. Від підприємства очікували чесної роботи. Але сподівання не виправдалися. В його діяльності з’явилися темні плями.

В 2001 році "Світловодськпобут" (далі — СП) одержав не тільки майно збанкрутілого комунального підприємства "Світловодське підприємство теплових мереж". Директор збанкрутілого СПТМ уклав з СП договір. Згідно з ним, останній отримав право стягувати борги з боржників СПТМ. Це була солідна сума — 5 мільйонів гривень. СП активно залучилася до повернення боргів. За деякими даними, у судовому порядку у власників за борги було вилучено не менше десяти квартир. Кому і за скільки вони були реалізовані — невідомо. У структурі боргу була складова державного та місцевого бюджету. Частина цих боргів була погашена із місцевого та державного бюджетів. Скільки отримав СП, і як розпорядився цими грошима — невідомо.

При формуванні статутного фонду, СП разом з котельними і трубопроводами отримав будівельну дільницю. Вона відразу почала працювати на повну потужність. Силами будівельної дільниці було відремонтовано пологове відділення ЦРЛ, добудований будинок по вулиці Конька, гуртожиток заводу Калькулятор, міський басейн. Це далеко неповний перелік об’єктів, де працювали робітники будівельної дільниці. На перший погляд, нічого поганого в цьому немає. Але виникає питання щодо прибутку, який отримував СП від цієї діяльності. Як вплинула ця діяльність на вартість тепла? Куди пішов прибуток від цієї діяльності?

Багато питань виникає і до іншої оборудки керівництва СП. Мова йде про гуртожиток за адресою Леніна, 94, який належав заводу "Оліпм". Свого часу, гуртожиток в рахунок покриття боргів за теплопостачання був переданий до комунальної власності. Будівля гуртожитку передається у власність СП по господарському договору. З цього моменту починається досить цікава історія. В місті реєструється Дочірнє підприємство на Особу. Статутний фонд ДП формується із будинку гуртожитку та 20 тисяч гривень Особи. Основною формою діяльності ДП стала здача в оренду приміщень бувшого гуртожитку. Таким чином, гуртожиток, який мав би за логікою приносити прибуток СП, приносить його Особі. Але це ще не все. СП починає орендувати у ДП приміщення для своїх служб та сплачувати орендну плату ДП.

Багато мешканців старшого покоління пам’ятають, як протягом року ЖЕКи проводили перерахування оплати за спожите тепло в залежності від температури повітря взимку. СП таку практику припинив. Ми почали сплачувати однакову суму щомісяця, незалежно від температури повітря. При розрахунку вартості тепла, СП виходить з того, що температура в опалювальний період, з 14 жовтня по 14 квітня, складає -10 градусів. Порівняння кількості коштів, які сплачують за опалювальний сезон мешканці будинків з лічильниками тепла та будинків без лічильника тепла доводить, що останні переплачують. Куди дівається лімітований пільговий газ, який не використали зимою?

Створення СП вирішило проблему теплопостачання тільки взагалі. Опалювальний сезон розпочинався та завершувався вчасно, але… Проблема якості послуги до кінця не була вирішена. У багатьох квартирах протягом багатьох років взимку холодно. І це при тому, що вартість тепла зростала. Мешканці таких квартир почали встановлювати індивідуальне опалення. Спочатку СП загальмувати цей процес через висування різного роду вимог щодо відключення квартир від централізованого теплопостачання. Це не допомагало. Тоді СП застосував інші методи. У 2006 році відбулися чергові вибори до місцевих органів влади. За їх результатами, керівник СП Сергій Яременко став членом виконкому, а заступник директора Роман Петров — заступником міського голови з комунальних питань. Таке потужне лобі дозволило СП боротися з "індивідуальщиками" адміністративними методами.

Міжвідомча комісія, яка мала видавати дозволи на відключення квартир від централізованої системи опалення, перестала працювати. Але це не зупинило громадян. Вони самостійно, без рішення комісії, встановили собі індивідуальне опалення. СП не визнавав факту відключення цих громадян від теплопостачання і продовжував нараховувати їм оплату за ненадану послугу та подавати до суду, як на боржників. Такі кроки СП спричиняють конфлікт між "індивідуальщиками" та СП. Попри програні суди та рішення виконкому про списання цих боргів, СП знаходить різні зачіпки, що б цього не робити. Наразі конфлікт триває.

Темні плями світловодського тепла існують давно. Громадськість міста неодноразово ставила питання владі і керівництву СП щодо них. На жаль, вичерпних відповідей не отримала. Можливо, ці відповіді надасть прокуратура, яка відкрила провадження щодо цих порушень. Далі буде…


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top