Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Віталій Асауленко ТОП-новини Влада

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки» Новина з фото Новина з відео

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
І так тривало аж п’ять годин цієї восьмигодинної сесії, під "шабаш" якої зняли "укропівця" Чаричанського з голови депутатської комісії з питань законності. Хоча він і "хлопчика у Слов’янську не розпинав, і Анґелу Меркель не гвалтував" (цитата)
^ Реклама ^

На час початку чергової, 33-ї, сесії міськради, яка, попри прогнози, таки "встигла" відбутися за один день — 16 лютого, до сесійної зали "білого дому" нагаптувалося стільки збуреної "несанкціонованими" п’яти гривнями за проїзд у міському транспорті громадськості, що міський голова Валентин Козярчук запропонував перейти до міського Палацу культури, де місць побільше буде. Та присутні врешті "утрамбувалися" і без переходу…

Тож, заготовлені заздалегідь плакати, з тавруванням перевізників вкупі із градоначальником, представники цієї самої збуреної громадськості почіпляли на якраз придатний для цього довгий президійний стіл.

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»

І обранці приступили до узгодження порядку денного. І ось тут (15 хв., 04 с. першої частини відео-трансляції) секретар міськради Юрій Сапянов і зробив "вкидання", яке, власне, і додало оцій сесії, щонайменше, п’ять годин її тривалості — він не побачив у порядку денному питання, пов’язаного із обранням нового складу виконкому…

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Юрій Сапянов


Коротенько про "кіно і німців"

Для більшого розуміння появи і перебігу виконкомівської кризи у Світловодську, слід нагадати її, так звані, першоджерела… У листопаді 2015 року новообраною міською радою (МР) було утворено виконком (ВК) у складі 15 членів (дещо пізніше — з обранням Ірини Щербини заступницею голови з гуманітарних питань — приплюсували туди і її, 16-ю).

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Друга сесія Світловодської міської ради, 17 листопада 2015 року


Сформований він був за партійним принципом: кожна фракція МР висунула до його складу по своїй людині. У тому числі, і Ігоря Гайчука — від фракції "Громадського руху "Народний контроль", яка на початку каденції налічувала чотирьох членів: Андрія Москаленка, Олега Долгого, Оксану Гуцаленко і Андрія Маліцького. Та невдовзі ця четвірка попарно погиркалася між собою. Та так, що і на сесіях вони почали розсаджуватись попарно: Москаленко з Долгим (вони мають прокозярчуківську позицію) і Гуцаленко з Маліцьким, які здебільшого опонували Козярчуку… Та от незадача: як і їм "ділити" у такому випадку члена ВК Гайчука, який, між тим, займав прокозярчуківську позицію?

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Ігор Гайчук (праворуч). Перше засідання новообраного виконкому Світловодської міської ради, 26 листопада 2015 року.


А тут ще й дружина пана Ігоря, яка не просто є його дружиною — а ще й народною обраницею — Ірина Гайчук, яка пройшла до тутешнього парламенту за списком "Самопомочі". А от — у свою чергу — "Самопоміч", до фракції якої увійшли також Олександр Ода та Леонід Пащенко, і сама — через якісь тертя з Козярчуком майже від початку цієї каденції — зробила дрейф у бік традиційних козярчуківських опонентів. Через що і пані Ірина почала сидіти на сесіях поряд із Москаленком і Долгим і голосувати як вони та Козярчук — а не як Ода з Пащенком…

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Андрій Москаленко, Олег Довгий, Ірина Гайчук


І була для цього ще одна причина, суть якої розкрив на 29-й сесії МР, 22 грудня минулого року Маліцький: Москаленко, до всього іншого, — ще й кум гайчуківський. "Вобшем, кіно і німці"!..

Так (ні війни, ні миру) тривало між названими фігурантами, аж допоки 2 грудня 2016 року на черговому засіданні ВК більшістю урядників було підтримано клопотання теперішнього заступника керівника всієї поліції Кіровоградської області Дмитра Ткачонка вивести службову квартиру у Світловодську, у якій він проживав у свою бутність головним міським міліціянтом/поліціянтом, і передати йому фактично у приватну власність.

"У нас, що, своїх черговиків немає, що ми квартири службові роздаємо?", c заперечив на цьому засіданні спікер Сапянов.


Але виявився він тоді у меншості.

…І хоча не один Гайчук голосував "за", урядникам-"квотникам" від інших фракцій таке "розбазарювання" квартир зійшло з рук. Але — не Ігореві Гайчуку! І вже 22 грудня на згадуваній вище 29 сесії МР "нарконтролерка" Гуцаленко, звинувативши Гайчука у ігноруванні ним партійної дисципліни, запропонувала обранцям підтримати прагнення "правильних" "нарконтролерів" запропонували терміново утворити "правильний" ВК — з обов’язковим поданням мера. Та мер, який і на дух не переносить "тиск" на себе, не особливо поквапився "брати під козирок" і зробив невдалі для нього спроби провести ще парочку засідань ВК у старому форматі... Та вони так і не відбулися, бо "під козирок взяли" урядники-"квотники", виконуючи волю своїх тутешніх партійних босів: на виконком — не ходити!


Та повернімося до цієї сесії

…Так от, Сапянов вніс пропозицію таки утворити врешті "правильний" ВК. І це питання поставити першим у порядку денному. Щоправда, пан Юрій, вірогідно, розривався у важливості між цим питанням і питанням, яке спричинило навалу до зали збуреної "беспрєдєлом" перевізників громадськості. Тим більше, що його сусід по президії Козярчук підтвердив, що проект рішення щодо утворення ВК ось лежить перед ним. І невдовзі сей проект було включено до порядку денного — не без репліки голови, що кількісний і персональний склад ВК перебуває у виключній його компетенції. І понеслось… Різні доповнення, дебати, зауваження, аж поки (30:17) на трибуну не заступила знана у місті громадська активістка Людмила Павловська — із зверненням до влади від громадськості, яка жадає покарати свавільних перевізників розриванням із ними договорів на перевезення пасажирів та притягти до відповідальності за те, що сталося з цими перевезеннями, конкретних посадових осіб.

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Людмила Павловська


…Шановна громадо, звернувся Козярчук після оплесків задоволеної виступом палкої пані Людмили громадськості, розірвання договорів з перевізникам приведе взагалі до колапсу усіх перевезень по місту, бо ж не стоять у черзі перевізники з інших міст у нестримному бажанні возити світловодців задарма. І як вихід, повідомив про те, що докладатиме багато зусиль щодо створення комунального перевізного підприємства, яке стане противагою нинішнім приватним перевізникам... Врешті оте, що читала Павловська, було теж включено до порядку денного з відповідним проектом рішення.

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Валентин Козярчук, Юрій Сапянов


І ось (58:29) Сапянов взявся за перше питання порядку денного — утворення нового ВК… На тлі суперечки, хто має право вносити, хто подавати кількісний і персональний склади ВК, доволі слушною виглядала пропозиція "укропівця" Вадима Степанця (1:08:44) припинити перетворювати ВК на таке собі "політбюро", гаптуючи до його складу різних партійців, замість того, щоб у ньому перебували різні фахівці з того чи іншого напрямку — медики, освітяни, комунальники, юристи тощо. Що ж до кількісного складу, пан Вадим навів приклад у рази більших, аніж Світловодськ, Львова і Краматорська, де виконкоми налічують 7 і 11 членів відповідно (у нашому ж Світловодську таких світил-членів аж 16!)…

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Вадим Степанець


Як тут і у Козярчука знайшовся свій проект щодо чисельності і персоналій ВК. На що Сапянов зауважив, що саме його (Сапянова) виконкомівський проект внесено до порядку денного — мов, не вносьте сум’яття. Потім ще балакали-балакали, аж поки мер (за 15 хвилин до 2-годинної тривалості першої частини) не оголосив 15-хвилинну перерву.

Відеозапис першої частини сесії:


Гайчука на Куксу… До мера дійшло, де "собака порылась"

Розпочалася друга сесійна частина з голосування "за основу" утворення ВК. Від 3 хв. другої частини відео-трансляції Козярчук розповів своє бачення складу виконкому, яке, по-суті, збіглося з тим, про що говорив трішки раніше Степанець. Тож, сказав градоначальник, він і подає на розгляд МР свій список. На що заперечив "свободівець" Олександр Молчанов, якому не довподоби відсутність у тому списку представників від політичних партій — це, на його переконання, призведе до безвідповідальності "оновлених" урядників.

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Олександр Молчанов


Але мер (9:06) відхилився від теми:

"Шановна громадо, питання номер один, це питання перевізників і перевезень — щоб міська громада була заспокоєна, був затверджений тариф".


І він почав розповідати про те, як воно робиться по закону. Але тоді не вийшло: ВК не зміг зібратися — саме через те, що він був заполітизований. Після чого він і зачитав список пропонованих ним членів (незаполітизованих, на його думку): Анатолій Бабаченко, власівський голова, Микола Грінченко, воєнком, Леонід Керекеша, директор маслосиркомбінату, Анжеліка Колісник, директорка 7-ї школи, Людмила Крохмалюк, завідувачка терапевтичним відділенням ЦРЛ, Олег Рудницький, громадський активіст. Ну, а інші — профільні мерські заступники (всього 11 членів).

…Ні, так не піде, знов заперечив Молчанов: треба, щоб були саме партійці! Бо тоді, пояснив він, кожна партія нестиме відповідальність за свою людину у ВК і зможе, відтак, без зайвого клопоту виводити прогульників та порушників зі складу ВК… Ні, от якраз так і не піде — втрутився Степанець — спрогнозувавши, що за таких обставин різні там партійні осередки будуть міняти своїх людей у тутешньому уряді, наче рукавички, тобто, у ВК настане ще більший бардак, ніж зараз. Як тут ще й Гуцаленко (14:07) запропонувала за кандидатури голосувати по персоналіям, а не пакетом — як того прагне Козярчук.

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Оксана Гуцаленко


…Гарна пропозиція, відповів пан Валентин, але розпочати голосування запропонував таки з кількісного складу і запропонував — 11. Не пройшло. Ще трішки потеревенили, аж поки Леонід Пащенко (20:52) не нагадав, що в апараті ради зареєстровані два проекти рішень щодо кількісного і персонального складу ВК: один — його (пана Валентина) з отими 11 членами і другий, виявляється, теж від... нього (пана Валентина) — уже із 16 членів, де представлений фактично попередній склад ВК, включно із Гайчуком та Куксою. Тож, якщо перший проект не пройшов — ставте на голосування другий.

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Леонід Пащенко


Але пан Валентин всіляко почав опиратися цій пропозиції. І тут "партпенсіонер" Юрій Лукінський (28:29) вніс пропозицію — відсунути це питання углиб порядку денного і перейти врешті до інших питань.

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Юрій Лукинський


Та не проголосували за це обранці. І той же Пащенко знов запропонував проголосувати за другий проект (з 16-а членами). Але й пан Валентин — не промах, запропонувавши проголосувати за… дев’ятьох членів ВК (раз 11 не пройшло). І обранці — теж у позу — не підтримали. Тоді пан Валентин: а давайте — сім. Не підтримали… Не витримавши цієї "цифрології", "батьківщинець" Сергій Волохов запропоновував "не розмінюватись на дрібницях" і проголосувати за одного члена ВК, звісно, маючи на увазі пана Валентина…

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Сергій Волохов


Врешті, ця канитель розтяглася, аж поки ще один "батьківщинець" Сергій Філоненко (37:47) запропонував: давайте таки за 16.

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Сергій Філоненко


Підтримали. І пан Валентин вимушений був погодитись, зачитавши ймовірних отих шістнадцятьох: Козярчук, Сапянов, Балюк, Щербина, Дмитришин (у сподіванні, що його затвердять мерським комунальним заступником), Бабаченко, Грінченко, Керекеша, Колісник, Крохмалюк, Рудницький, обіцяючи згодом до оцих одинадцятьох добрати ще п’ятьох. А поки — таки перейти до порядку денного.

Та, ні, заперечив "партпенсіонер" Анатолій Кучугурний: ви, може, з вулиці потім наберете тих п’ятьох — давайте зараз...

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Анатолій Кучугурний


Запанувала пауза, якою скористалася така собі ґражданка Людмила Морозова (43:19). Вона, заступивши за трибуну заявила, що нікуди звідси не піде, допоки обранці не виправлять власний "бок", який полягає у тому, що вони, бідолашні, так заклопоталися служінням інтересам громади, що необачно на одній із своїх сесій прийняли рішення, яке зобов’язує власників дачних ділянок та гаражів сплачувати податок на землю з цього року замість 0,03 — 1,2%, тобто, у… 40 разів більше, ніж до цього. На практиці це означає, що такі власники мають сплачувати за землю податку, щонайменше, п’ять-шість тисяч гривень на рік… Забігаючи наперед, зазначимо, що цей свій ляп обранці виправили, затвердивши дачникам та гаражникам 0,3% — найменшу ставку за новим Податковим кодексом...

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
Людмила Морозова


Після чого виконкомівське питання знову повернулося "на круги своя" і балакалося аж до другої перерви, оголошеної міським головою. Щоправда, під кінець другої частини, втомлена (а може вже й ноги потерпли сидіти) від очікування розгляду перевізного питання Павловська вибухнула з місця (1:07:00): а коли ж з перевізниками будемо розбиратися? На що Козярчук відповів, що старий ВК, хоч і анульований МР, продовжує діяти, і тут головне, аби він кворумно зібрався — тоді все буде окей. Та, не у виконкомі діло, заперечила пані Людмила, для якої, вірогідно, і 3,50 — зависокий тариф — вона явно жадала жорстоких покарань для супостатів-перевізників за їхню несанкціоновану "п’ятірку". Але дебати вперто поверталися до виконкомівської тематики, у якій одна громадяночка "брякнула" щось нерозбірливе відносно Кукси. Після чого, буквально на останніх секундах:

"Так вот где собака порылась!", — вибухнув Козярчук.


Розкусивши наміри МР, яка, як його осяяло, затіяла оцю чехарду з новим ВК лиш з однією метою: Гайчука на Куксу поміняти… І знову, забігаючи наперед, напевне, задля досягнення компромісу, їх вже не було у остаточно затвердженому списку. Обох!

"Уже задовбав нас увесь оцей цирк!"

Відеозапис другої частини сесії:


На початку третьої частини, яка тривала ще півтори години, вже згадуваний Москаленко, у питанні добирання ще п’яток членів до оновленого ВК, вніс пропозицію внести таким членом когось із тих земляків, які боронили рідну землю на сході України від огидних москалів. Ба, більше, пан Андрій навіть далі пішов: не одного-двох, всіма п’ятьма АТОвцями доповнити склад ВК… Ну, це вже казна-що, заперечив Волохов (2:37 третьої частини відео-трансляції), на переконання якого, виконкомівцями маю бути спеціалісти у своїх галузях. Побічно його підтримав ще один АТОвець, а також міськдеп Молчанов, який викрив Москаленка у тому, що той запропонував отих п’ятьох АТОвців виключно "по-знайомству". Тож, пропозиція пана Андрія не набрала більшості. Потім, з подачі міськдепів, голова вніс інших ймовірних членів (доплюсував до отих 11-х): Рудич, Козак, Якименко, Хорольський, Медведєв, Агапов, Сопільняк, Атамась...

Та розгорілась суперечка стосовно голосування: мер хотів пакетом, більшість міськдепів — по кожному окремо. А не вийде так (по кожному окремо), заперечив мер, угледівши у цьому міськдепську підступність "вибити" його висуванців по одному: або пакетом, або знімаю увесь список — висунув свою умову мер. Врешті не сталося ані першого, ані другого — градоначальник запросив за трибуну начальника фінуправління Наталію Яременко (41:45) — задля обговорення фінансово-бюджетних питань порядку денного — пообіцявши повернутися до виконкомівського питання на цій же сесії. Але трішки пізніше, пожалівши, напевне, чиновників, які в очікуванні своєї черги, всі сідниці собі відсиділи. Як тут з’ясувалося, зашвидив градоначальник, гукаючи пані Наталю — авжеж, згідно регламенту, цьому мають передувати депутатські запити та відповіді на них. І на трибуні пані Наталю змінив Сапянов — з питанням грубих порушень пасажирських перевезень з боку перевізників. Але раптово мером слово було надано, як він сам представився, "атошникові" (46:30), якому, вірогідно, теж хотілося стати урядником. Він вкрай негативно висловився стосовно того, що обранці відхилили пропозицію Москаленка ввести до складу ВК представників оборонців землі Української:

"Уже задовбав нас увесь оцей цирк!", — в серцях мовив чоловік, попередивши, що наступного разу сюди прийде АТОвців побільше і "будемо брать власть у свої руки!"


ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»
"атошник"

ХХХІІІ сесія через Куксу ледь не «зкуксилася». А через Гайчука їй ледь не настали «гайки»


Після чого він та ще двійко його побратимів демонстративно залишили засідання.

Та гиркання не припинилося, в ході якого Філоненко (1:04:49) вставив репліку про те, що Козярчуку не завадило би ще один раз "самоусунутись". Бо, пояснив він, після того, як мер пару разів "самоусувався", сесії ставали набагато результативнішими… Після чого, "всадовивши" спікера, який увесь цей час стовбичив за трибуною, пан Валентин (1:06:26) попередив заполітизованих, як він вважає, міськдепів, що наступного тижня він, прихопивши з собою необхідні докази, поїде до Києва, де продемонструє столичним партійним вождям витівки їхніх "братів молодших" у тутешній МР — і нехай вони дадуть їм (братам молодшим) оцінки… Так, слово-за-слово, і головуючий оголосив ще одну перерву. Третю.

Відеозапис третьої частини сесії:


…І на закуску

Після півгодинної перерви, розпочалася трьохгодинна фінальна частина цього "марлезонського балету". На її старті головуючий сповістив, що "виконкомівське" питання він знімає з розгляду, бо воно:

"Не є у друкованому примірнику, воно подано з голосу, воно потребує, на мій погляд, доопрацювання і певних консультацій".


Поки "розкачувалися", слово отримала така собі Ніна Захаренко (9:43 четвертої частини відео-трансляції), відома у вузьких заполітизованих колах як віддана прибічниця напівзабутої лідерки прокремлівської прогресивної соціалістки Наталії Вітренко… Товаришка Ніна, дотично торкнувшись сесійного перебігу, зокрема, їхнім незадовільним, на її погляд, вирішенням транспортного питання, закликала обранців представлятись і повідомляти, від якої фракції вони виступають:

"Ворога треба знати в обличчя", — чи-то попросила, чи-то ще раз (опісля АТОвців) нажахала вона депутатський корпус.


Та корпус сей, напевне, вже так втомився від власних посиденьок, що аж ніяк не відреагував на таку загрозу. Натомість Маліцький (13:33), виконуючи волю своєї партійної соратниці Гуцаленко — вона побігла на роботу — як компроміс між її попередньою пропозицією голосувати за кожну виконкомівську кандидатуру і козярчуківським "пакетом", запропонував голосувати таки козярчуківським "пакетом", але викреслити з нього (пакету) "подразників" — Гайчука і Куксу… Раз таке діло, підвівся до мікрофону ідеологічний опонент пана Андрія (Маліцького) пан Андрій (Москаленко), то давайте "зробимо" виконкомівцем Ігоря Немазаного:

"Він атовець, хороший парєнь — хай показує свою принциповість на виконкомі", — аргументував свою пропозицію міськдеп.


Та не підтримала більшість цю пропозицію і — врешті — проголосувала (17:07) за оновлених урядників "в цілому": В.Козярчук, Ю.Сапянов, О.Балюк, І.Щербина, керуючий справами ВК (його все ще немає), А.Бабаченко, Ю.Медведєв, І.Козак, М.Рудич, О.Агапов, М.Сопільняк, В.Хорольський, С.Якименко, В.Атамась, Д.Дмитришин.

Після чого — не зовсім відразу — Сапянов (27:00) вийшов за трибуну з проектом рішення, що спрямоване на покарання перевізників за їхню "п’ятірку", яке, зокрема, настановить вже новому ВК розірвати договори із ними. На що Лукинський (38:50) зробив спробу "отверезити" МР тим, що, підтримуючи оце розірвання, вона (МР) "підставляє" новий виконком на ризик припинити рух пасажирського автотранспорту по місту взагалі. Та спікер заперечив:

"У нас достатньо транспорту з водіями… Вони підуть туди, де менша корупційна складова"


Після цього, від 51:26 перейшли до депутатських запитів. Та перед цим Сапянов зачитав доручення до нього від Козярчука, яке зобов’язує його (Сапянова) зібрати і систематизувати прагнення кожного міськдепа щось путнього зробити на округах, які вони представляють у МР… Козярчук пояснив: йому потрібно знати, від чого відштовхуватися. Адже, наприклад, заміна зношених майже на 100% теплотрас по місту потребує аж один мільярд гривень — тобто, понад трьох річних бюджетів Світловодська. А от з відповідями на депутатські запити (1:06:28) вирішено перенести їх на наступну сесію. Це врешті дало змогу фінансистці Яременко озвучити фінансово-бюджетні питання. Які були підтримані більшістю — як і більшість інших соціальних, економічних та архітектурно-земельних питань.

Потім перший заступник міського голови Олена Балюк (2:20:08) внесла пропозицію підтримати кандидатуру Дмитра Дмитришина на заступника мыського голови з комунальних питань. Підтримали із заслуховуванням його подяки, яку пан Дмитро, чи не вперше, виголосив українською мовою.

Опісля чого спікер Сапянов (2:25:53) вніс регламентні пропозиції: змінити "сесійний" четвер на вівторок, мов, так зручніше як для самих міськдепів, так і для бюрократичного циркулювання сесійних документів, позачергові ж сесії — проводити по п’ятницях. Підтримали.

А ще більшість обранців, як то було неприємно для "укропівця" Чаричанського (2:36:22), підтримали рішення, якому передувало рішення чотирьох депутатських комісій: цього "укропівця" було усунуто від головування у комісії з питань законності. І як пан Ярослав не намагався дізнатися: за що? Начебто, він і хлопчиків у Слов’янську не розпинав, і німецьку канцлерку Меркель не ґвалтував… І "зняли" хлопця. А на його місце призначили "опоблоківця" Марка Сіромаху. І гімном завершилась оця сесія.

Відеозапис четвертої частини сесії:


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top