П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Віталій Асауленко ТОП-новини Влада

ХХІХ сесія пройшла порівняно мирно. Аж підозріло якось Новина з відео

ХХІХ сесія пройшла порівняно мирно. Аж підозріло якось
Ця чергова сесія відбулася за один день 22 грудня і тривала якихось шість годин. Звісно, не обійшлося без кількох зламаних "списів". Але, хіба то "списи" у порівнянні з кількаденними попередніми батальними сесіями? Так — "перочинні ножики".
^ Реклама ^

Те, що на цій сесії очікувалась "жара", варто нагадати, що цій 29-й черговій передували одна 29-а позачергова, яка не відбулася та (перед тим) — ще три 28-і і теж, позачергові… Хоча, більшість обранців стверджує, що одна позачергова 28-а сесія таки відбулася (9 грудня), а от міський голова Валентин Козярчук переконаний, що не відбулася — через це навіть до суду звернувся. То й що було думати про цю 29-ту з огляду на трішки ранішні сесійні перипетії?

Та й розпочалося засідання з приємної новини від "укропівця", юриста за фахом Ярослава Чаричанського (3 хв. 16 с. першої частини відео-трансляції) про те, що вчора міськрайсуд за його позовом визнав договір іпотеки тутешнього виконкому від 14 листопада 2006 року недійсним. (Це коли, щоб утримати міськводоканал від колапсу, тодішні можновладці під рятувальний кредит від тоді ще живого "Східно-Європейського банку" заклали у заставу споруду "білого дому". Кредит, як часто буває, так і не повернули, СЄБ встиг сконати, а от "білий дім", начебто, придбала якась шахрайка. Прим. авт.)… Отож, бо й воно, додав градоначальник, ми починаємо повертати майно громади громаді…

А ще присутні заслухали від "свободівки" Тетяни Веремієнко (6:18) сповнене тривоги звернення щодо неправильного, на думку "Свободи", офіційного трактування загибелі місцевого правника Віталія Куцевича. Після неї "нарконтролер", а ще директор КП "Добробут" Олег Долгий (12:55) привернув увагу на геть кепські справи як на даному підприємстві, так у гуртожитках, що знаходяться на його балансі. Як тут (16:55) Козярчук зосередив увагу міськдепів на тому, що сьогодні вкрай важливо прийняти уточнення бюджету на кінець цього року, розподілити субвенцію із держбюджету: щоб і бюджетники не залишились без зарплат, і діабетики — без інсуліну, і таке інше. Тобто, зробити те, більшість із чого вже зробили обранці на позачерговій 28-й сесії 9 грудня, яка, як відомо, була проведена без згоди градоначальника (саме через це він наразі і судиться з міськрадою). Тому-то, у якості "відштовхування" для цього уточнення з боку градоначальника було взято рішення сесії від 24 грудня 2015 року, яка приймала міський бюджет на 2016 рік.

А чому так, заперечили панові Валентинові міськдепи, які йому опонують — ми ж внесли зміни 9 грудня. Тож, давайте від цього й відштовхуватись… Це не можливо, заперечив мер, рішення названої вами сесії знаходяться наразі у судовому розгляді… Нічого подібного, парували опоненти, суд, попри те, що розглядає питання законності даної сесії, разом з тим, не призупинив виконання її рішень, а значить вони є правочинними.

До речі, щодо суду… По ходу цього дискусу до порядку денного була включена пропозиція "опоблоківція" Марка Сіромахи (26:41) щодо забезпечення на вищеназваному процесі захисту інтересів міськради, бо у Козярчука, бачте, їх аж два, у тому числі, юрист, який за посадою має бути саме юристом міськради, а от у міськради, з якою судиться мер, — жодного. Ба, більше — саме від голови ради, ким за посадою є Козярчук, залежить надання таких повноважень… Врешті (39:04) більшість проголосувала за те, щоб бюджетне уточнення "танцювати" саме від 9 грудня поточного року яке, як нам відомо, вже підписав градоначальник, визнавши таким чином, легітимність отієї "бунтівної" позачергової 28-ї сесії 9 грудня…

ХХІХ сесія пройшла порівняно мирно. Аж підозріло якось ХХІХ сесія пройшла порівняно мирно. Аж підозріло якось

Відеозапис першої частини сесії:


І потроху сперечаючись (від 41:12 до 1:02:57), були прийняті необхідні бюджетні зміни. А потім (від 1:03:36 і до 30-хвилинної перерви, і опісля неї) пленарне засідання поринуло у вир депутатських запитів та відповідей на них. Серед них найбільш резонансною виявилась відповідь "білодомівської" начальниці кадрів Віти Сухенко (1:39:10) "опоблоківцеві" Сергієві Миську щодо іспанського відрядження заступника міського голови з питань ЖКГ Анни Нестеренко. Як виявилось се відрядження не було відрядженням (міський голова помилився, коли про це повідомляв громаді), це була відпустка за раніше відпрацьований час у вихідні дні, отже не коштувало міському бюджетові ані копійки. А от користі від нього, доповнив Козярчук, чимало — пані Анна привезла з Піренеїв чимало цікавих проектів і, зокрема, по дуже ощадливому вуличному освітленню. Подробиці — незабаром.

Ще понад півгодини вже другої частини сесії тривали чиновницькі відповіді на запити аж поки не перейшли безпосередньо до питань порядку денного. Розпочали з начальника управління економіки Олександра Наумчика (32 хв. 03 хв. другої частини відео-трансляції), який у рамках питання "Про затвердження програми економічного і соціального розвитку міста на 2017 рік" спробував було зачитати порівняльні цифри економічного розвитку Світловодська у 2016 році, як обранці згадали, що все це вони обговорили вже на своїх комісіях. Тож, Програму проголосували "в цілому". Але тут схопився представник вагомої на сьогодні "Свободи" Олександр Молчанов (33:20), мовляв, звіт треба таки заслухати. І його підтримала більшість. І пан Олександр занурився на кілька хвилин до його читання. Так, більш широкий загал дізнався, що вартість реалізанованої продукції за 9 місяців поточного року склала понад 4 млрд. грн., що на 25% більше минулорічних показників, питома вага (85%) у цьому обсязі займає продукція харчопереробної промисловості, на 2,7 м кв. збільшились у місті торгівельні площі. Автоперевізники перевезли за ці 9 місяців 431 тис. т вантажів (на 271% до обсягів перевезень за аналогічний період 2015 р.) і 3,5 млн. пасажирів, що на 13% менше минулорічного показника і таке інше. аж поки знов не підвівся Молчанов, мов, достатньо, от тільки відповідь дайте:

"Чи відповідають надходження до бюджету обсягам реалізованої продукції? — Іде зменшення", — відповів економіст.


Після чого (40:42, 44:46, 46:06) були затверджені Програми концепції міського радіомовлення на 2017 рік, "Призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, хворим які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги на 2017-2018 роки" та протидії поширенню наркоманії і злочинності, пов’язаної з незаконним, обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2016-2018 роки...

Поза сумнівів, вихід на сесійну трибуну заступника начальника фінуправління Антоніни Дикої (48:07) можна вважати найважливішим моментом цієї сесії, адже пані Антоніна вийшла з основними викладками свого управління щодо прийняття міського бюджету-2017. Але, навіть ця важливість поступилася "власівському" питанню — доповідачці довелося поступитися трибунним місцем селищному голові Власівки Анатолієві Бабаченку (49:13), який, з огляду на бюджетні новації, розкрив невтішні перспективи для свого селища. За його словами, у 2017 році місцевий бюджет зобов’язався виділити на фінансування освітніх і культурологічних тамтешніх закладів 3,7 млн. грн. — те ж саме, що було виділено у цьому році, що складає менше 50% від загальної потреби. До цього було навпаки: більший відсоток йшов із міського бюджету, решту дофінансовували власівці. Тож, наголосив пан Анатолій, у бюджеті-2017 для селища треба закласти більшу суму. Адже, у разі незгоди міських обранців, на завтрашній сесії селищні обранці будуть змушені підняти питання про передачу тамтешніх названих закладів повністю на утримання міського бюджету, що для нього (бюджету) стане набагато обтяжливіше, ніж чим ще два з чимось мільйони, які треба додати зараз (до тих 3,7 млн.), застеріг головний власівець… Ні, зараз ми не можемо від когось відірвати і вам дати, заперечив Козярчук та деякі міськдепи, а от у січні-лютому, коли будемо уточнювати бюджет — обов’язково. Гарантуємо! З цією гарантією, не гарантуючи на взаємин, що вона переконає селдепів, Бабаченко й поїхав додому, а Дика знов заступила на трибуну (1:21:44). Аж поки (1:45:01) бюджет-2017 не був проголосований. З чим привітав і міськдепів, і громаду градоначальник.

А от Наталя Зайцева (1:45:28), яка виконує обов’язки директора Територіального центру надання соціальних послуг, залишилась невдоволеною — пропоновані нею зміни до Положення про Терцентр аби визначитись із головним розпорядником його коштів, підтримані не були. Річ у тім, що таким розпорядником було УСЗН, а віднедавна ним став міськвиконком. Точніше, як пояснила пані Наталя, — міський голова, який підписує і штатний розклад, і кошторис. Тому, залишатись при цьому підпорядкованими управлінню соцзахисту було би нелогічним. Але ці аргументи депутатську більшість не переконали.

Далі (від 1:54:34) зібрання заглибилось у рутину земельних та архітектурно-земельних питань. Після чого настав "момент істини" для заступника голови з гуманітарних питань Ірини Щербини (2:19:55) — вона звітувала про свою роботу. І полинули на неї чимало критичних зауважень від "різнофракційних" обранців. Врешті "партпенсіонер" Анатолій Кучугурний запропонував визнати роботу головної гуманітарчині недостатньою і призначити їй прозвітувати за два місяці. Та його пропозиція не була підтримана більшістю — як і пропозиція "укропівця" Вадима Степанця взяти звіт пані Ірини до відома. Та і звіт "в цілому" більшості не набрав — вийшло щось на кшталт "ні риба, ні м’ясо"

2:41:04-2:52:32"допит" в. о. начальника УЖКГ Віктора Боровського.

Серед інших цікавинок фінальної частини сесії стала пропозиція секретаря міськради Юрія Сапянова (2:57:23) скасувати виконкомівське рішення від 2 грудня, яким, всупереч непогодження виконкомівського Житлового відділу, службова квартира, у якій приписаний колишній головний міський міліціянт/поліціянт Дмитро Ткачонок, що нині є заступником керівника всієї поліції Кіровоградської області, було виведено із розряду "службова" і вона фактично перейшла у власність Ткачонка. І більшість уважила спікерівську пропозицію.

А ще з подачі "нарконтролерки" Оксани Гуцаленко (3:07:00), яка пропонувала вивести зі складу виконкому її члена Ігоря Гайчука, який був туди введений за квотою цієї партії (Громадський рух "Народний контроль") і ввести замість нього члена цієї партії Андрія Куксу — як пояснила пані Оксана, пан Ігор ігнорує партійне "нарконтролерівське" життя — не відвідує ані партійних зібрань, ані засідань фракції… Ця фракція у МР, до слова, складається з двох членів — власне, з Гуцуленко та Андрія Маліцького, двоє інших — Андрій Москаленко та Олег Долгий, які стали міськдепами від цієї політичної сили, порвали із нею щойно ними (міськдепами) стали… Ось тут і зчинився невеличкий ґвалт з боку "самопомічнянки" та дружини Гайчука Ірини та Москаленка, який, як розкрив "таємницю" Маліцький, є гайчуківським кумом. Врешті більшість проголосувала за те, до чого закликала Гуцаленко.

Потім була пропозиція "свободівця" Олександра Попічка (3:30:36) утворити депутатську комісію, "розбавивши" її громадськими активістами, для перевірки роботи КП "Комбінат комунальних послуг". На що заперечив "батьківщинець" та директор ККП Олександр Плахотній, додавши, що утворення такої комісії скидається на сумнозвісний 1937 рік. Та така комісія, все ж, була утворена. Що ще раз засвідчило: у міськраді утворилася ситуативна більшість, де "рулять" найбільші фракції-антагоністи "Опозиційного блоку" і "Свободи".

І на "посошок" на трибуну заступив Сіромаха (3:43:23) з отим питанням, яке він порушив на початку сесії — по представникам від міськради у суді проти неї Козярчука. І більшість проголосувала за те, щоб міський голова дав доручення представляти міську раду в суді Марку Сіромасі та Леоніду Пащенку.

Відеозапис другої частини сесії:


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top