Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

У яких випадках припиняється газопостачання?

У яких випадках припиняється газопостачання?
Відносини між газопостачальними підприємствами, газорозподільними підприємствами та фізособами — споживачами газу регулюються Правилами надання населенню послуг з газопостачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.1999 р. № 2246 (далі – Правила).
^ Реклама ^

Відповідно до пункту 6 Правил, газопостачання споживача припиняється у випадку:
  • проведення планово-профілактичного обслуговування та/або капітального ремонту систем газопостачання;
  • ліквідації наслідків аварій, спричинених надзвичайними ситуаціями техногенного, природного або екологічного характеру, та проведення ремонтно-відновних робіт;
  • несвоєчасної та/або не в повному обсязі оплати послуг з газопостачання з урахуванням вимог пункту 19 цих Правил;
  • самовільного використання газу споживачем;
  • самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;
  • зривання або пошкодження пломб на запірних пристроях, засувках на вводі в будинок, пошкодження або зняття інвентарних заглушок тощо;
  • порушення споживачем Правил безпеки систем газопостачання, що створює загрозу виникнення аварійної ситуації;
  • подання споживачем письмової заяви про припинення газопостачання;
  • відмови споживача від встановлення лічильника газу з ініціативи і за кошти газопостачального підприємства.

Найбільш поширеним є відключення газопостачання, коли споживач заборгував за послуги з газопостачання.

По-перше, згідно п. 17 Правил розрахунковим періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання є календарний місяць. Плата за надані протягом розрахункового періоду послуги з газопостачання вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено інший строк.

По-друге, пунктом 19 Правил визначено, якщо споживач не оплатив надані послуги з газопостачання протягом 10 днів після терміну, зазначеного в договорі чи платіжному документі, споживачеві надсилається письмове попередження про припинення газопостачання. У разі неоплати наданих послуг з газопостачання протягом 10 днів після отримання споживачем письмового попередження (з позначкою про його вручення) газопостачальне / газорозподільне підприємство має право відключити споживача від газопостачання. Крім випадку, коли споживач на момент відключення пред’явив представникам газопостачального / газорозподільного підприємства платіжний документ, який свідчить про погашення заборгованості в повному обсязі.

По-третє, у споживача природного газу є 10 днів, щоб сплатити свій борг якщо за цей період борг так і не сплачено, тоді є усі підстави відключити Ваше житло від газу. Але при цьому забороняється Забороняється відключати споживачів від газопостачання в останній робочий день перед вихідними та святковими днями, крім випадків аварійних ситуацій в системах газопостачання.

По-четверте, припинення газопостачання не звільняє споживача від обов'язку сплатити заборгованість за фактично отримані послуги з газопостачання.

Відповідно п.7 Правил відключення газу споживачеві у житлових будинках, залежно від обставин, здійснюється шляхом перекриття запірних пристроїв та встановлення пломби та/або інвентарної заглушки перед газовим приладом (пристроєм) або на ввідному газопроводі.

Механічне від’єднання відводу газопроводу від діючого газопроводу здійснюється у разі:
  • самовільного відновлення споживачем газопостачання;


Відновлення газопостачання здійснюється газорозподільним підприємством протягом двох робочих днів у містах та п'яти календарних днів у сільській місцевості після усунення порушень, сплати споживачем боргу та відшкодування збитків, завданих його неправомірними діями газопостачальному або газорозподільному підприємству.

Тому, якщо споживач заборгував за газ через те, що, у свою чергу, винні заробітну плату або грошову соціальну допомогу, тоді краще першими попередити газове господарство про Вашу ситуацію, щоб зникла навіть теоретична можливість відключення Вашої оселі від газопостачання.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top