Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Час робити щеплення проти грипу! Новина з фото

Час робити щеплення проти грипу!
Мінлива осіння погода з першими похолоданнями — сприятливий період для підвищення захворюваності на грип та ГРВІ. Незважаючи на те, що епідпоріг захворюваності по нашій території не перевищений, насторога все ж має бути. Так, з вересня за меддопомогою з цього приводу звернулися 1257 світловодців, в т.ч. 900 дітей, а за останній тиждень — 182, в т.ч. 139 дітей.
^ Реклама ^

Як прогнозують епідеміологи, підвищення захворюваності на ГРВІ на території нашої країни почнеться вже з жовтня, на грип — у січні-лютому. За даними Держсанепідслужби України, на даний момент на грип та ГРВІ вже перехворіло 0,6% населення країни.

Який штам грипу очікувати?

Згідно інформації координаційної ради ВООЗ, на території України ймовірно будуть мати циркуляцію віруси наступних типів:
  • подібний A/California/7/2009(H1N1)pdm09;
  • подібний A/Швейцарія/9715293/2013(H3N2);
  • подібний В/Phuket/3073/2013.

Які вакцини будуть найбільш дієвими?

Враховуючи такі прогностичні дані, рекомендованими вакцинами для профілактики грипу на епідемічний сезон 2015/2016 років визначені:
  • ВАКСІГРИП (Санофі Пастер С.А., Франція);
  • ДжіСі Флю (Грін Крос Корпорейшн, Корея).

При цьому обов'язково пройти передвакцинаційний огляд лікарем-терапевтом або педіатром, аби забезпечити максимальну безпеку вакцинаційної процедури.

В чому переваги щеплень від грипу?

Саме щеплення — надійний засіб мінімізувати всі ризики грипу. Звичайно, щеплення не дає 100% гарантію, що захворювання омине вас, але точно допоможе організму перенести його з найменшими “втратами”, тобто в легкій формі та без тяжких ускладнень. При цьому ефект від щеплення, тобто імунітет до грипу, триває досить довго — від 6 до 12 місяців.

Зауважимо, що “працювати” вакцина в організмі починає вже з 2-го дня після введення і досягає піку на 2-3 тиждень, тому найбільш сприятливий період для щеплень — перед епідемічним періодом.

Кому слід робити щеплення в першу чергу?

Найбільш вразливими у відношенні захворювання на грип та його ускладнення наступні категорії населення:
  • діти, в тому числі ті, що відвідують організовані колективи (садочок, школу);
  • люди похилого віку;
  • люди з хронічними захворюваннями легеневої, сердцево-судинної, центральної нервової системи та хворобами обміну речовин;
  • люди активних публічних професій, які контактують з великою кількістю людей (медики, освітяни, працівники транспорту, комунальної сфери, торгівлі та ін.).

Враховуючи, що епідемічний сезон вже розпочався, але епідпоріг не перевищений та зросту захворюваності на грип та ГРВІ на нашій території поки не спостерігається, саме час подбати про своє здоров’я завчасно та зробити щеплення проти грипу!

Тетяна Кривошея,
заступник начальника санітарно-гігієнічного відділу
Олександрійського ММРУ ГУ ДСЕС у Кіровоградській області


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top