Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Релігія

На Іллю у Суботові Новина з фото

На Іллю у СуботовіЦього року 2 серпня відбулося святкування 360-річчя родової Іллінської церкви-усипальниці у Суботові на Чигиринщині, у якому взяли участь і представники Світловодська це були і просвітяни, і освітяни, і козаки, які разом із козаками Чигиринщини продовжують вірити, що прийде щаслива година і що в козацькій Україні знову "об’явиться" Гетьман Богдан, що він видасть "золоту грамоту", поверне "людям" давній "козацький присуд" і буде гетьманувати в Україні сам він і його діти "доки сонця світу"…
^ Реклама ^

Паралель між Хмельницьким і Іллею не випадкова, бо ж як Ілля навернув ізраїльтян до Істинного Бога від Ваала Вогнем Небесним, так і Богдан, але вже вогнем (і мечем) земним повернув свій народ від католицької унії до рідної (православної) віри!

Православна віра ніколи не була суто особистісною справою у прагненні лишень до власного спасіння. Вона славиться спільними молитвами за благодать Божу для всього чесного люду. Чи ж не тому існує добра традиція проведення храмових свят, особливо коли це стосується одного з найдревніших храмів Чигиринщини Свято-Іллінської церкви в селі Суботів. Архітектурну особливість якої підкреслив екскурсовод-історик Віктор Ґуґля,:
"Призначення споруди, як і всіх таких споруд фундаментальних в тому часі подвійне: час мирний молися, час військовий обороняйся. Свідчення тому товщина стін, у два метра".
До речі, перший храм побудований в Києві за князя Ігоря, був на честь святого пророка Іллі. Після хрещення свята княгиня Ольга побудувала Іллінський храм у себе на батьківщині в селі Вибути. Важливість свята пророка Іллі підкреслив один із архієреїв Української Православної Церкви Київського патріархату, наголосивши на тому, що
"Це є одне із великих свят, воно не є двонадесяте, але в традицій нашого народу всі християни ніколи в цей день не працюють, а збираються в храм, тому, що молитви до святого пророка Іллі наповненні упованням і вірою, що по його молитвам Господь буде дарувати нам благоденство, добрий врожай, хорошу погоду, здоров’я для нашої худоби".
Символом єдності народу стала врочиста хода, у якій цього року взяли участь і світловодці.

Молитвами вірян Бог дав дощ на землю й цього спекотного літа!
Пророче і провідче великих справ нашого Бога, Іліє великоімените, віщанням твоїм викликавши водоточні хмари, моли про нас Єдиного Людинолюбця.

На Іллю у Суботові
Під час хресної ходи довкола храму

На Іллю у Суботові

На Іллю у Суботові
Всередині Іллівської церкви

Ольга Іоненко,
заступник голови Світловодського міського об’єднання Всеукраїнського Товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top