Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Розтривожений "Світанок"

Явтенко (ліворуч) і Коптєва: аргументи сторінЯвтенко (ліворуч) і Коптєва: аргументи сторінНеквапливість тутешньої влади у демонтажеві здоровенної ятки на ринку "Світанок" дехто пояснює тим, що її "кришує" один із бонз обласного рівня…
Про те, що на торгівельній дільниці, що підпорядковується КП Комбінат комунальних послуг (ККП) і яку городяни більше знають як ринок "Світанок", ситуація, далека від ідеальної, ми писали у 30-му номері СІ. І навіть приїзд туди всередині липня — аби розібратися на місці — міського голови Юрія Котенка не дав бажаного результату. Що, власне, і засвідчив протестний мітинг підприємців-риночників, об’єднаних у громадську організацію "Надія", який вони провели минулого тижня на центральній світловодській площі.
^ Реклама ^

І здоровенний ларьок, який в ніч з 1 на 2 липня невідомо хто тишком-нишком втяг на територію ринку (причина липневого візиту туди мера), став лиш однією з причин місцевого підприємницького "майдану"…

Емоційна КоптєваЕмоційна КоптєваНайперше, що озвучила під "білодомівськими" вікнами голова ГО "Надія" Ганна Коптєва, були новітні тарифи та інші ринкові збори для "світанкових" продавців. Вони, за її словами, несправедливі та необґрунтовані і ставлять тамтешніх підприємців на межу виживання. КП ККП, вела далі Коптєва, як того вимагають його договори з підприємцями "Світанку", мав би спочатку ознайомити їх із своїми нововведеннями, щоби у сторін у 10-денний термін була можливість усунути протиріччя у разі їхнього виникнення. Але цього не було зроблено, хоча ці протиріччя аж занадто суттєві. І коли, заявила ораторка, у відповідь на грубощі у виконкомівському управлінні економіки, ГО "Надія" пригрозила, що буде шукати правди у прокуратурі, підприємцям таки надали калькуляцію, згідно якої й було обраховано тарифні зміни.
"Досвідчений бухгалтер, до якого ми звернулися, розтлумачити, що там понаписувано, безапеляційно заявила, що до цього кошторису комбінат вам "приліпив" пляжі, кладовища, вивезення міського сміття та багато чого іншого, що входить до його функціонування, але вас, підприємців, жодним чином не стосується, — обурювалась Коптєва. — Тоді я добилася зустрічі з міським головою… Як же ваші спеціалісти вираховували тарифи, спитала я у нього, коли у нас, навіть, туалет на території і той — платний? Як, як, відповів він, ми порівняли показники ринків Кременчука, Кіровограду, Кривого Рогу"…
Фахівці, відповідальні за економічний сектор у міськвиконкому, наголосила голова "Надії", попросту підставили мера з відповіддю.
"Адже, як можна порівнювати ці промислово розвинуті міста з купівельною спроможністю їхніх жителів, що в рази перевищує нашу, із Світловодськом!? За що ці держслужбовці отримують свою чималеньку зарплатню, яка, до речі, утворюється завдяки нам? — наступала на чиновництво Коптєва. — Ми розуміємо, що тарифи нам не переглядались з 2007 року. Ми, навіть, погоджуємось із тим пунктом договору, де сказано, що КП ККП залишає за собою право змінювати їх з огляду на інфляцію. Але ж, даруйте, інфляція за цей час склала 23%, а тарифи для нас збільшились у 2,4 рази, тобто, на 240%".

…Безумовно, торкнулися й тієї супер-ятки. Виступаючий з цього приводу один підприємець нагадав, що її "вторгнення" позбавило робочих місць кількох продавчинь та змістило на не рейтинговий закапелок кіоск "Курка-гриль", що стояв на тому місці… Власті, сказав він, переконували підприємців, що вони й гадки не мають, звідки він узявся і запевняли, що його буде демонтовано. Довіра цим словам, заявив оратор, дорого обійшлася підприємцям, — згодом, з’ясувалося, що термінал отой стоїть там на абсолютно законних підставах. Більш того, він занесений до схеми-дислокації кожного "світанкового" торгівельного об’єкту, яка датована 25 серпня, тобто, через місяць з гаком, як власті показово "рвали на собі тільняшки", запевняючи, що спірний термінал ось-ось приберуть…

Незворушна ГетманецьНезворушна ГетманецьПеред тим, як слово перейшло до заступниці міського голови з комунальних питань Людмили Гетманець, яка разом із віце-мером Валентиною Явтенко та парою виконкомівців вийшла до мітингарів, голова "Надії" закинула міським очільникам, що невідомо з яких причин підприємці "Світанку" зобов’язані ще й платежі свої здійснювати виключно готівкою.
"Чому нам заборонено безготівкові розрахунки? Куди, до чиїх кишень пливуть наші гроші, які, між іншим, дорівнюють половині міського бюджету?", — дивлячись в очі "білодоміцям", запитала Коптєва.

Останні, лише посміхались, особливо, на репліку щодо половини міського бюджету… Все, що тут говорилось, мовила у відповідь Гетманець, 90 відсотків — неправда та піар.
Хіба можна, сказала вона, ваші 60 тисяч гривень у місяць вважати за половину міського бюджету?
А щодо якихось там обов’язкових платежів саме готівкою, ораторка завила буквально наступне:
"Шановні, у ваших договорах зазначений номер банківського рахунку для здійснення усіх ваших платежів, на який ви безперешкодно можете переказувати свої кошти".

Далі, долаючи невдоволені вигуки "світанківців", головна комунальниця виклала перед ними виконкомівське трактування інших окреслених на мітингу питань. Це цілком природно, заявила вона, що земля під ринком знаходиться у віданні КП ККП, адже земля та — власність всієї громади, і влада не допустить її передачі будь-кому у приватну власність. А за договори між комбінатом і підприємцями, які перший, всупереч бажанню других, укладає на два роки, замість десяти, вона закликала протестувальників особливо не "паритись", адже у них передбачена можливість їхньої пролонгації.
"А ви, коли обіцяли такі довготривалі договори, хіба зарання не знали, що їхнє виконання аж ніяк не можливе по тій простій причині, що ані у підприємців, ані у комбінату немає права власності на землю, без якої для таких тривалих договорів немає юридичних підстав", — перебила чиновницю Коптєва, припустивши, що мета таких обіцянок — внести розкол у підприємницьку солідарність…

Поступово дійшла черга і до того незаконно встановленого терміналу. Але перед цим, спростовуючи закиди підприємців, що нові тарифи було затверджено келійно, виконкомівський клерк Віталій Письменний заявив, що оголошення про грядущі зміни було опубліковано у "Світловодську вечірньому" 5 червня. І протягом місяця, сказав він, жодних зауважень та заперечень від підприємців не надійшло…

Дійсно, взяла опісля слово Гетманець, виконком, також, вважає появу тієї гігантської ятки на "Світанку" незаконною. Тому міський голова, сказала вона, і розпорядився припинити це самоуправство. Але мерський глас було проігноровано. Через що, за словами головної комунальниці, й було звільнено директора "Світанку", наразі вже оформлені документи до суду щодо законності появи терміналу на ринку…

На репліку з натовпу, мовляв, як же можна вам вірити, якщо на схемі розташування торгівельних об’єктів той термінал вже помічений, причому, опісля ваших обіцянок його прибрати, Гетманець, не втрачаючи витримки відповіла: на момент складання схеми термінал таки був уже на території ринку, а схеми, як відомо, складаються по факту. Але, заключила вона, се не означає, що він "прописався" там остаточно — якщо буде відповідне рішення суду, термінал обов’язково демонтують.

Завершила ж Гетманець свій вихід "у народ" ще більш невтішною для підприємців нотою: тариф у гривню 55 копійок за квадратний метр торгівельної площі за день, який віднині треба сплачувати підприємцям, смішний навіть для сільської місцевості. Відтак, жодних підстав для його перегляду "білий дім" не вбачає. Мовляв, звертайтеся до суду, якщо незгодні. Слушна порада, відповіли "світанковці", — ми нею обов’язково скористаємось.

Розтривожений "Світанок"

Розтривожений "Світанок"
Заклики та вимоги

Розтривожений "Світанок"
Загальний план


РЕЗОЛЮЦИЯ МИТИНГА-ПРОТЕСТА ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ РАБОТАЮЩИХ НА ТЕРРИТОРИИ МКП ККП ПО УЛ.ЛЕНИНА 108

Мы, предприниматели работающие на территории МКП ККП по ул.Ленина 108 считаем, что принятые мэром города и членами исполкома тарифы на оплату местового сбора экономически не обоснованны и чрезмерно завышены. Расчёты производились без экономического анализа и без согласования с предпринимателями.

Не выполнены обещания по демонтажу незаконно установленного терминала на рабочем месте «Курки-гриль», и более того, терминал был внесён на карту-схему расположения торговых точек на территории МКП ККП по ул.Ленина 108.

Не выполнены обещания по заключению десятилетних договоров между комбинатом коммунальных услуг и предпринимателями.

Считаем, что городская власть сознательно игнорирует интересы предпринимателей, тем самым подвергая угрозе материальное благополучие предпринимателей и их семей, а также потери их рабочих мест и рабочих мест их наёмных рабочих.

МЫ ТРЕБУЕМ
Вынести на рассмотрение сессии городского совета следующие вопросы:
1. Пересмотр тарифов местового сбора.
2. Демонтаж незаконно установленного терминала и возврат предпринимателям ранее занимаемых рабочих мест.
3. Внесение изменения в карту-схему расположения торговых точек на территории МКП ККП по ул.Ленина 108, исключив из неё незаконно установленный терминал и внести смещённые торговые точки на их законные ранее занимаемые места.
4. Заключение долгосрочного договора между комбинатом и предпринимателями работающими на территории МКП ККП по ул.Ленина 108.

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top