Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Кримінал

Чи надійні ваші замки? А кватирку зачинили?...

Наш консультант майор Гулий знає, що говоритьНаш консультант майор Гулий знає, що говоритьКількість квартирних крадіжок у Світловодську залишається на рівні минулорічного показника — три випадки з початку року.
Це небагато, якщо порівнювати з вуличними пограбуваннями. Але, переконаний перший заступник начальника Світловодського міськрайвідділу, начальник кримінальної міліції майор Андрій Гулий, цей розрив буде ще більший, якщо громадяни візьмуть "на озброєння" деякі його поради та настанови.
^ Реклама ^

Для "затравки" нашої розмови, головний світловодський сищик нагадав про "касти" квартирних злодіїв та "спеціалізацію" кожної з них.

Найбільш "екзотичними" (своєрідним "ретро") на сьогодні, за його словами, є так звані "ручечники" — такі собі бевзі, що "гуляють" під’їзними сходами і смикають за ручки дверей — а може хтось забув зачинити двері. Але зараз не роки "застою" чи "розвиненого соціалізму" (кому як до вподоби) з їх низьким, у порівнянні із нинішнім часом, рівнем злочинності — люди вкрай рідко забувають замикати двері, а тим більше — не кладуть ключі під килимок поряд із ними.

Сьогодні ж найбільш розповсюдженими є так звані "форточники". Їхня робота не потребує особливої "кваліфікації" — знаходиш першу-ліпшу кватирку на першому чи другому поверхах і роби свою справу, переконавшись, звісно, у відсутності господарів квартири. Тому-то такий різновид квартирних крадіжок найчастіше обирають маргінали — алкоголіки та наркомани, а також малолітні шмаркачі, які тільки-но виходять на кримінальну доріжку...

Більш високий "ранг" займають злодії, які проникають до помешкання через вхідні двері. Такими особами, зазначає пан Гулий, є, як правило, досвідчені рецидивісти, які знаються, зокрема, на слюсарській справі — розбираються замкових специфіках та можуть самотужки виготовити відповідні відмички. А така "майстерність" накопичується не за один рік кримінальної діяльності. Саме тому такий "майстер" витрачає на замок щонайбільше хвилину. Якщо ж за цей час замок не піддався — "домушник" залишає об’єкт...

Та багатьом злодюгам не до снаги оволодіння такими "тонкощами" — їм потрібно все і негайно. Одні заради цього беруть до рук "фомку" і зламують двері, інші — дриль і висвердлюють замки. А дехто — з огляду на важкі металеві двері — взагалі приходить "на діло" з "болгаркою", а то й з домкратом.

"Ось чому, як свідчить статистика, більшість квартирних крадіжок приходиться на дообідній час — господарі та сусіди на роботі, діти — у школі. На щастя таких зухвалих "важких" пограбувань квартир у нашому місті ще не зафіксовано. Як — і брутальних, чисто бандитських вторгнень до житла за присутності господарів. Але, як кажуть, все тече — все міняється. Тому одним із своїх головних завдань міліція вбачає у роз’яснювальній роботі серед населення щодо ймовірних, а іноді й неймовірних ризиків"
, — наголосив майор Гулий.

Тож, як найдієвіше захистити своє житло?
Міліційні зведення у площині квартирних крадіжок, і не лише світловодських, говорить Андрій Гулий, свідчать: питома їх кількість відбувається саме через вхідні двері — шляхом підбору ключів, відмичок та висвердлюванням замків. Тому, за його словами, громадянам навряд вдасться придбати надійні двері із замками високого ступеня захисту (з комбінацією замка у пропорції не менше однієї на сто тисяч) у вуличних "агітаторів". Тут довіряти треба перевіреним часом присутності на ринку фірмам. Їхній товар, звісно, набагато дорожчий "середньостатистичних" дверей, але додаткові витрати, свідчить практика, сторицею окупляться тим, що ваше помешкання стає по суті неприступним.

Наступним "штрихом" безпечності житла є віконні решітки. А якщо, наголосив пан Гулий, квартира знаходиться на першому поверсі, то цей "штрих" не наступний, а перший.

Не зайвим буде і встановлення відеоспостереження за вхідними дверима.
"Цей "рубіж" правоохоронці не вважають дієвим заслоном від квартирної крадіжки, адже відеокамера жодним чином не зможе зашкодити планам якихось "відморозків" вломитися у ваше житло. Але, якщо врахувати, що насправді серйозна "професійна" крадіжка планується заздалегідь — господар помешкання, "прокручуючи" події біля його дверей за його відсутності, буде у курсі, хто і скільки вештався поряд із його житлом. Що безумовно є важливим фактором упередження ймовірного злочину і руйнуванням планів зловмисників. Сюди ж можна віднести й такі сучасні пристрої як домофони і відеодомофони"
, — продовжив свій "лікнеп" з безпеки житла Андрій Гулий...

Позитивно характеризуються, продовжив він, і найдревніші друзі людини — собаки. Гучне гавкання — і не обов’язково "бас" якогось дебелого собацюри за дверима, також, успішно відлякує зловмисників. Та все ж найнадійнішим гарантом неприступності житла, за словами майора Гулого, є і залишається охоронна сигналізація закільцьована на пульт централізованої охорони. В залежності від свого призначення, вона реагує і на несанкціоновані відкривання дверей, і на "не вітровий" тиск на вікна, і стороннє пересування по квартирі тощо. І миттєво передає відхилення на пульт. До того ж, служба, на якій "запитана" така сигналізація, у разі крадіжки, відшкодовує нанесені збитки.

З урахуванням того, що далеко не кожному пересічному громадянинові по кишені встановити у своєму помешканні "золоті" броньовані двері (не говорячи про собак та сигналізацію), на завершення нашої змістовної розмови ми поцікавилися у Андрія Гулого: чи відомі тутешнім "пінкертонам" місця збуту награбованого. Адже, для злодія, який таки "обчистив" чиєсь житло, проблемою номер один стає якомога швидка реалізація "нажитого непосильним трудом" майна громадян. На це сищик зазначив, що в кожному населеному пункті (і Світловодськ — не виняток) є такі "точки". І більшість із них — відомі оперативникам...

Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top