Четвер, 14 грудня 2017
Здоров'я

М’ясні "замальовки"

Світлана Даценко: "М’ясо може принести як користь, так і шкоду. Все залежить від дози і способу приготування"Світлана Даценко: "М’ясо може принести як користь, так і шкоду. Все залежить від дози і способу приготування"Різдвяний піст закінчився. Не гріх потішити свої смакові рецептори чимось смачненьким. І зокрема найбільш "крамольним" під час посту м’ясом. Тим більше, що попри різні там вегетаріанські переконання, м’ясо є цінним харчовим продуктом. І корисним, стверджують дієтологи, наїдком.
Але, як вживати його з найбільшою користю для організму. Тим більше, що яловичина, курятина, свинина тощо хоч і об’єднані спільною назвою — м’ясо — між ними існують деякі відмінності. Про це ми й поговорили з лікарем-гастроентерологом Світловодської поліклініки Світланою Даценко.
Але спершу, про те, як правильно вибрати м’ясо до столу — з начальником управління ветеринарної медицини у Світловодську Юрієм Кондратюком.

Вибираючи м’ясо, Юрій Кондратюк радить цікавитися його документальним "супроводженням"Вибираючи м’ясо, Юрій Кондратюк радить цікавитися його документальним "супроводженням"— Найбільш корисним є, безумовно, найсвіжіше, або, як його ще називають, парне м’ясо, — говорить пан Кондратюк. — Але, коли на ринку вам з протилежного боку м’ясного прилавку стверджують, що саме оце м’ясо є парним — не вірте. Бо таким воно вважається лише протягом двох годин після забою. За цей час воно аж ніяк не може опинитися на прилавку.

— Значить, парного м’яса на базарі не купити?

— Звісно. Скоріш за все вам пропонують там м’ясо добової давності. Але нічого страшного — таке м’ясо не піддавалося заморожуванню...

— А якщо піддавалось, то це ще гірше?

— І від заморожування воно не стає гіршим. Просто, у таких випадках ви не знаєте: один раз воно заморожувалось, чи декілька. Якщо декілька — існує загроза проникнення у м’ясо небажаних мікроорганізмів під час його відтаювання. Щоб взнати, один раз (чи декілька) м’ясо заморожувалось — придивіться: сніжинки на м’ясі є свідченням його неодноразового заморожування і розморожування.

— Але ж давайте повернімося до ринків — там м’ясо, наче живе. Як за кольором розрізнити його свіжість?

— Слід запам’ятати, що кольори свіжих яловичини та свинини — а вони найчастіше реалізуються на так званих колгоспних ринках — мають специфічну відмінність. Колір свіжої свинини — від червоного до темно-бордового. Свіжа ж яловичина має яскравий червоний колір. Що ж до курятини, то її "здоровий" колір — блідо-рожевий, а жир — світло-жовтий. Але є одна спільна ознака, що майже стовідсотково доводить свіжість м’яса — це його пружність... Натисніть на нього пальцем: якщо ямка зникає за лічені секунди — перед вами свіжий продукт. Якщо ні — йдіть далі. Іще, щоб я хотів підкреслити: ніколи не стидайтеся цікавитися у продавця сертифікатом на продукцію, що ним реалізується. А коли вибираєте яловичину або свинину, придивіться: чи стоїть на тушці печатка ветеринарної служби.

— Це на базарах м’ясо можна пальцем штрикати. А у магазинах не поштрикаєш — воно за скляним прилавком. А там таке "хитре" підсвічування, що й тухлятина апетитно виглядає...

— Тут ви вправі попросити продавця дістати продукт, що вас зацікавив і розгледіти його у денному світлі. Якщо його кольори не змінилися – купуйте. Але, все таки, не забудьте попросити чек. Річ у тім, що існує чимало способів "омолодження" простроченого м’яса. Як то — його оброблення у хлорному та марганцевому розчинах: і запах несвіжий відбиває, і колір товарний надає. Тому детально "вивчити" м’ясо стає можливим лише у домашніх умовах. Найпростіший спосіб: розпечіть на вогні голку (або вилку) і встроміть у тушку, навіть, якщо вона заморожена. Потримайте так кілька секунд, потім витягніть і понюхайте кінчик: якщо запахло таким собі шашличком — м’ясо свіже. Якщо "вдарить у ніс" тухлий сморід — несіть його назад до крамниці. І товарний чек буде вам у нагоді. Як правило, продавці гроші повертають без суперечок — зайвий розголос їм ні до чого. Існує ще один перевірений спосіб: піна, що виникає під час миття м’яса є свідчення, що його до вас вже "купали" у різних хімікаліях з метою "омолодження"... І тут вам у нагоді стане товарний чек.

Що до чого пасує…
Отже, ви принесли додому уподобаний і за всіма ознаками свіжий шмат м’яса. Та це ще не означає, що приготовлена з нього страва буде поживна і корисна для вашого організму. Річ у тім, зазначає гастроентеролог Світлана Даценко, що м’ясо це білковий продукт. Найбільше його у курятині і яловичині. Менше — у свинині. Значний вміст у м’ясі вітамінів групи "В". А ще — фосфору та заліза. Щодо останнього... Найбільше його у яловичині. А воно (залізо), за словами пані Даценко, найкраще засвоюється організмом у поєднанні з продуктами, багатими на вміст вітаміну "С", наприклад, із квашеною капустою або ківі. Корисно поєднувати яловичину й курятину із сирими або тушкованими овочами. (Подібні гарніри гастроентеролог рекомендує і для свинини). А от каші, застерігає лікар, спожиті разом з м’ясом, завдадуть організмові тільки шкоду. "Такі вкрай корисні речовини, які містяться у кашах, попросту заблокують засвоєння організмом м’ясного білка. І він залишиться гнити у кишковому тракті, отруюючи увесь організм", — застерігає пані Даценко.

Далі, зосередившись на яловичині, наш консультант радить не захоплюватися надміру її вживати людям з підвищеним артеріальним тиском — своїм високим вмістом жирних кислот яловичина може спровокувати навіть гіпертонічний криз... А от з чим вона не рекомендує поєднувати будь-яке м’ясо, так це із картоплею, особливо — зі смаженою. Таке поєднання вона порівнює з прямим ударом боксера-важковаговика у печінку.

— Мало того, що в процесі смаження утворюються канцерогенні речовини — вживання такого м’яса призводить до мутації клітин вашого організму. До того ж смажене м’ясо погано перетравлюється. Воно залишається у кишковому тракті, що нерідко є причиною раку товстої кишки. Найбільше це стосується такої апетитної курячої скоринки – це справжнє вмістилище токсичних речовин і холестерину — наголосила пані Даценко.

— А може — від біди подалі — відмовитися від м’яса взагалі? Адже, білок, за який цінується м’ясо, є і в інших — рослинних — продуктах...

— Дійсно, його чимало, зокрема, у бобових. Але дієтологи погоджуються з тим, що рослинного білка явно недостатньо для повноцінного харчування. Наприклад, добова його норма для організму міститься у 100-200 грамах м’яса. Або — у кілограмі овочів. Не думаю, що з’їдати щодня таку вагу буде для організму корисним.

Тому Світлана Даценко радить, дотримуючись вищезазначеного поєднання з іншими харчами, у день споживати м’яса: дітям до 5 років — до 50 грам; підліткам — 60-80 грам. Дорослим людям, в залежності від фізичних навантажень — до 150 грам. А також, в залежності від маси тіла, в середньому — 1 грам м’яса на кілограм ваги. Людям похилого віку рекомендується перейти на підліткові норми споживання. А тим, кому за 70 років — на дитячі норми.

"І не треба забувати, що м’ясо з пательні шкідливе для будь-якого віку. Якщо вже кортить смаженого — краще зробити шашлик. А найкорисніше м’ясо варене або приготовлене на пару", — підсумувала лікар-гастроентеролог.

Віталій АСАУЛЕНКО




Для того, щоб залишити коментар, увійдіть на сайт через свій профіль у одній з соціальних мереж:

    Група: Користувачі
    Реєстрація: 18.05.2011 | 12 комментарів | 0 публікацій
А вот Торсунов не считает что есть мясо это хорошо ;-)
Да и Толстой с Энштейном тоже
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
    Група: Гості
    Реєстрація: -- | 0 комментарів | 0 публікацій
Человеческий организм абсолютно не предназначен для употребления мяса, 60% сьеденного мяса превращается в гной и накапливается и есть причиной всех болезней (все виды раковых заболеваний, сердечные, глазные, бронхиты, астмы, диабеты, аллергии и т.д. и т.п.
Вот доказательства моим словам - http://www.ex.ua/view/2911442
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Top