Вівторок, 23 квітня 2024
Влада

Про нові квартири та безкоштовні Державні акти на землю

Про нові квартири та безкоштовні Державні акти на землюУ зв’язку з цими двома подіями – отримання квартир та Державних актів на землю – до спеціалістів міськвиконкому за розясненнями щодня звертається чимало людей. І якщо з квартирами більш-менш зрозуміло, то ось з актами не дуже.
21 жовтня відбулася чергова зустріч влади з представниками громадськості, політичних партій та організацій, на якій обговоруювалися саме ці два питання. До того ж, пролунало чітке роз’яснення, що треба зробити і які документи надати, аби не виникло проблем.


З приводу здачі в експлуатацію двох будинків (по вул. Бойка, 27 та по вул. Приморській, 38-а) Юрій ЛУКИНСЬКИЙ, заступник міського голови, повідомив таке: світловодці отримають 213 квартир, з них 20% – представники Міністерства оборони, МНС, СБУ, МВС тощо. Зараз триває перереєстрація черги, 150 громадян уже подали всі необхідні документи.

Загалом на черзі перебувають більше 1000 осіб, позачерговиків – 170, першочерговиків – 400. Поки що питання, чи будуть квартири видані безкоштовно чи через іпотечну установу, до кінця не з'ясоване. Претендувати на житло можуть тільки ті, хто став на чергу до 1.01.2009 року.

Щодо безкоштовного отримання Державного акта на землю. Це питаннчя розтлумачив Вадим ТУМАНОВ, керуючий справами міськвиконкому:
– Після виходу у світ Постанови №844 Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 року, якою регламентовано порядок безкоштовного отримання Державних актів на право постійного користування земельними ділянками. Відповідно до вимог цієї постанови, загальним відділом виконавчого комітету від громадян приймаються заяви для отримання Державних актів при наявності таких документів: заява, встановленого зразка (за формою цієї постанови); копія паспорта; копія ідентифікаційного коду; документ, який підтверджує те, що земля знаходиться у власності громадянина. Це може бути документ тільки двох типів: рішення виконавчого комітету Світловодської міської ради про передачу земельної ділянки цій людині у власність (такі рішення приймалися з 27 лютого 1992 року на підставі Декрету кабінету Міністрів щодо земельних питань), або рішення міської ради (відповідно до ст. 118 Земельного кодексу України).

У більшості людей на руках є рішення виконкому про надання земельної ділянки у користування: для будівництва, обслуговування житлового будинку, садівництва, городництва тощо. Вона у них у користуванні, але не у власності!

Відповідно до цих вимог, безкоштовно можуть отримати Державний акт тільки ті, у кого є рішення органу місцевого самоврядування (або виконкому або міської ради) про передачу земельної ділянки у власність. Тільки при наявності таких документів видаються безкоштовні акти!

Кор.: Що робити людям, у яких такого рішення немає, тобто земля рішенням виконкому чи міської ради не передана у власність? До того ж, Постанова діє до кінця 2009 року і невідомо, чи будуть її подовжувати.

В. Т.: Сьогодні, щоб отримати рішення Світловодської міської ради про передачу у власність земельних ділянок, які знаходяться у користуванні, треба виготовити технічну документацію на землю, яка підтверджує, що ця земля дійсно є. Спочатку людина повинна звернутися до відділу Держкомзему (вул. Бойка, 2б) до О. Наумчика. Він дасть перелік організацій, які мають право, а отже вони мають ліцензію державного зразка, на геодезичні роботи та на виготовлення технічної документації. Людина має право вибрати ту організацію, яку вона захоче, укласти з нею відповідну угоду, де і буде обумовлено все (строки виготовлення, вартість робіт тощо). Тобто, це процедура платна, адже це їхній основний вид діяльності.

Отож, у вас з'явиться документ, який підтвердить наявність земельної ділянки. Як у житлового будинку є технічна документація (техпаспорт), який виготовляє БТІ, так і у земельної ділянки повинна бути технічна документація. Тільки технічна документація на землю ще й проходить експертизу у Кіровограді.

Маючи на руках технічну документацію на землю, що передана у користування, ось тепер, відповідно до 118 ст. Земельного Кодексу, людина має право звернутися до міської ради з проханням передати цю земельну ділянку у власність. Згідно з земельним кодексом, ця земельна ділянка передається людині безплатно.

Відповідно до цієї технічної документації наш відділ земельних ресурсів (керівник О. Наумчик), готує проект рішення на сесію міської ради, додавши до цього рішення технічну документацію на земельну ділянку. Депутати приймають рішення про передачу безкоштовно у власність людині земельної ділянки. Щойно вона отримає це рішення (а сесія збирається щомісяця, але якщо треба буде розглянути подібне питання, збиратиметься позачергово, це передбачено Постановою), для цієї людини вступає у силу дія Постанови №844, за умовами якої вона має право на безкоштовне отримання Державного акта.

Отож, вона приходить до спе-ціалістів загального відділу і надає документи, які вказано вище.

У Постанові також розписано ще один вид документа – завірене доручення. Якщо сама людина не може прийти, вона може нотаріально доручити це робити іншій особі.

Жодних інших документів надавати не треба. Хоча люди несуть до нас технічні паспорти на нерухомість, і, як результат, вони отримають негативну відповідь.

Отож, якщо ви хочете отримати Державний акт на землю безкоштовно, треба швиденько включитися в роботу з виготовлення технічної документації, щоб до кінця року встигнути оформити цей акт.

Кор.: Тепер повернемося до людей, які вже мають рішення чи виконавчого комітету чи міської ради про те, що земля їм передана у власність.

В.Т.: Кожна заява передається по акту прийому-передачі (на наступний день) після прийому до Держкомзему. Держкомзем готує договори на обмір цих земельних ділянок (безкоштовно), готує документи, везе до Кіровограду і т.д. Все це знову передається нам, Державний акт підписує міський голова, або людина, яка виконує його повноваження, та начальник Держкомзему і вручаються людям.

Кор.: Дачні ділянки. Яка процедура отримання Державного акта на них?

В.Т.: Якщо дачна ділянка знаходиться на території земель міста (це – "Джерело", "Аврора" та "Хвиля"), отримання Дежавного акта відбувається за такою ж схемою.

Тетяна ЗИМА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top