П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Релігія

Водохреще: як святкують Йордан українці зараз і як це було в давнину

Водохреще: як святкують Йордан українці зараз і як це було в давнину
Третім і завершальним акордом різдвяно-новорічних святкувань є Йордан, або Водохреще, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. Люди вірять, що у цей день вода очищає та стає цілющою, тому усі охочі занурюються в ополонку, щоб бути здоровими цілий рік.
^ Реклама ^

Із цим святом пов’язують хрещення в річці Йордан Ісуса Христа святим Іоанном Хрестителем. Згідно з Біблією, під час хрещення на Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням.

"Голодна кутя"
У Надвечір’я Богоявлення — 18 січня, або як його ще називають Водохресний вечір, другий Святий Вечір або "Голодна кутя" — українці, як і на Різдво, коли засяє вечірня зоря, збираються за столом всією родиною. На вечерю подають пісні страви — вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю, узвар.
Головна традиція свята — водосвяття. У день Хрещення святять воду у всіх церквах, а також освячують річки, ставки та озера — в них прорубується ополонка, в яку священнослужителі опускають хрест.

Водохресне купання
На Водохреще багато людей бажають зануритися в ополонку, щоб, на їхнє переконання, вилікуватися від недуг. Священики та віряни йдуть до заздалегідь прорубаної ополонки як символу річки Йордан. Після того, як священик освятить воду в ополонці, триразово занурюючи хрест, запалюючи вогонь і читаючи молитву, охочі занурюються у воду з головою три рази, хрестяться і промовляють молитву.

Сенс обряду в тому, що віруючі готові піти за Христом, приймаючи хрещення і християнську віру. Він виключно добровільний, оскільки немає жодного обов’язку занурюватися в крижану воду. За переказами, коли Ісус прийняв хрещення, з небес в образі голуба зійшов до нього Святий Дух. Тому свято за звичаєм закінчується випусканням голубів.

Урочиста атмосфера водосвяття
Існує повір’я, що свята вода очищає і зцілює. Тому люди стають в чергу, щоб набрати святої води на цілий рік. Говорять: якщо бути присутнім на ритуалі освячення води, можна зцілитися від своїх недуг. За хрещенською водою можна прийти і після свята або набрати її зі звичайного джерела, бо, за переказами, у водохресну ніч навіть проста вода має цілющу силу. Це підтверджує і той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися упродовж всього року, а то й більше.

Традиції та повір’я
У давнину, за кілька днів до Водохреща, або ж увечері 18 січня молодь йшла до водойми — там парубки вирубували з криги хреста "Йордана", виймали його і ставили поруч з ополонкою та обливали червоним буряковим соком і прикрашали ялиновими гілочками.

Дівчата намагалися чимшвидше прибігти з наповненими водою посудинами додому, щоб судилася щаслива доля — якнайшвидше заміжжя. Умивалися нею, вкинувши попередньо в посудину з водою гілку калини або коралове намисто, з надією, що стануть ще вродливішими.

Прикмети свята Хрещення Господнього
Якщо цього дня ясна й холодна погода — на посушливе літо, похмура й сніжна — на рясний урожай. На Богоявлення йде сніг — до урожаю, ясний день — до неврожаю. Якщо в цей день зоряна ніч — вродять горіхи і ягоди. Йде лапатий сніг — на врожай. Якщо похмуро — хліба буде вдосталь.

Сучасне свято Йордан
Нині свято Водохреща, хоч і без усіх прадавніх обрядів, традиційно масово святкують в усіх регіонах України. Навіть не глибоко віруючі люди вважають корисним для здоров’я зануритися в крижану воду під час зимової холоднечі. До речі, є повір’я, що в хрещенській воді неможливо застудитися. Тому купаються навіть діти.

Повір’я повір’ями, але медики щороку нагадують про правила зимового купання.

Як правильно купатися на Водохреща
У непідготовленої до зимового купання людини після занурення може загостритися букет хронічних хвороб. І навіть моржі зі стажем внаслідок різкого охолодження не застраховані від зупинки серця чи виникнення спазмів дихальних шляхів.

Як же правильно підготувати організм до занурення у крижану воду новачкам?

Моржування не можна починати різко. Краще починати загартовування із літа. Поступово перейти в осінь, а далі можна приступити і до зимового купання. Варто чітко пам’ятати, що процес пірнання в ополонку не можна "підігрівати" спиртними напоями.

Слід не допускати переохолодження організму. На 10-15 секунд занурилися у воду, вийшли на берег — і одразу на ноги шкарпетки, щоб стопи були в теплі. Бажано одразу розтерти все тіло рушником — ця порада буде доречною любителям селфі, які роблять купу кадрів біля ополонки.

А опісля...
Наступного дня після Водохреща — 20 січня — вшановується Іоанн Хреститель (Іван Предтеча). З цього часу вже переходять до звичайного трудового ритму. Господині діставали свої починки (полотно, нитки), які перед Різдвом ховалися подалі від гріха, "щоб лихий ниток не плутав". І все ж, на Предтечу хоч люди й готувалися до господарських справ, важливу роботу не розпочинали. Це був свого роду ритуальний перехід, а тому й казали: "Прийшов Предтеча і забрав свята на плечі". У давнину після Водохреща розпочинався новий весільній сезон, який тривав до Великого посту.

За матеріалами 24tv.ua та kg.ua підготувала Тетяна Юганова


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top