Четвер, 28 березня 2024
Влада

Міф, що децентралізація вбиває село, розвіяний остаточно, тому реформу вигідніше підтримати, ніж блокувати, - В’ячеслав Негода

Міф, що децентралізація вбиває село, розвіяний остаточно, тому реформу вигідніше підтримати, ніж блокувати, - В’ячеслав Негода
За перший рік існування об’єднані громади доводять свою спроможність виконувати широкі повноваження, використовувати значні ресурси і брати відповідальність за розвиток своїх територій. Це підтверджує і моніторинг фінансових результатів діяльності об’єднаних громад, і конкретні проекти в селах і містах. Успішний приклад надихає інші громади, які попри спротив керівництва деяких районів, приймають рішення про об’єднання зусиль заради розвитку.


Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода під час навчального семінару-практикуму для керівників місцевих рад Харківської області та Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківщини.

"Так, об’єднані громади лише вчаться ефективно використовувати власні ресурси і допомогу від держави та міжнародних партнерів. Раніше вони не мали досвіду розробки якісних проектів, бо їм просто не було звідки взяти гроші", - сказав В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що цього року, крім інфраструктурної субвенції об’єднаним громадам у розмірі 1 млрд грн, на розвиток регіонів спрямовано кошти Державного фонду регіонального розвитку – 3 млрд грн, а також субвенція на соціально-економічний розвиток у розмірі 1,9 млрд. Крім того, в Україні почали працювати нові потужні проекти міжнародної технічної допомоги, які готові надавати значну підтримку спроможним громадам.

В’ячеслав Негода також зазначив, що в проекті державного бюджету на 2017 рік планується збільшення державної підтримки регіонального розвитку, зокрема, пропонується збільшити розмір ДФРР з 3 млрдгрн до 8 млрд грн.

"Для цього Уряду необхідні істотні підстави – активна подача органами місцевого самоврядування проектів та їх ініціативність", - сказав В’ячеслав Негода.


Він зазначив, що загалом завдяки фінансовій децентралізації залишки коштів місцевих бюджетів складають сьогодні близько 50 млрдгрн, 10 млрдгрн з них - знаходиться на депозитних рахунках.

"Проте гроші мають працювати та інвестуватись у важливі для громад проекти, а не просто накопичуватись", - наголосив В’ячеслав Негода.


Перший заступник Міністра зазначив також, що наразі став помітним тиск з боку районного рівня та перешкоди в об’єднанні громад через небажання передавати владні повноваження.

"І лише мудре керівництво районів вже зрозуміло, що процес створення спроможних громад незворотній, що люди усе сильніше хапаються за шанс стати на шлях розвитку, бо бачать успіх сусідів, що об’єдналися. Міф, що децентралізація вбиває село, розвіяний остаточно. Тому районним очільникам краще сприяти громадам у розвитку, ніж заважати. Ні політичних, ні впливових дивідендів від блокування реформи очікувати не варто", - резюмував В’ячеслав Негода.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top