П’ятниця, 19 квітня 2024
Корисна інформація

Актуальні питання в умовах воєнного стану

Актуальні питання в умовах воєнного стану
В останньому випуску у спільному проєкті громадської приймальні Олеся Довгого та адвоката Наталії Чирочки ми звернули увагу на питання пошуку військовослужбовців, місце перебування яких невідомо.


Після виходу публікації з’ясувалось, що інколи родини військовополонених не можуть розпочати пошуки, оскільки не мають інформації, в якій частині проходить службу військовий, а інколи навіть у якому територіальний центрі комплектування та соціальної підтримки був мобілізований. Тому, що необхідно робити, продовжує розповідати адвокат.

Документом, який підтверджує призов та проходження військової служби військовослужбовцем у особливий період, є військовий квиток, в якому у відповідних розділах здійснюються службові відмітки. У квитках військовослужбовців, мобілізованих після 24.02.2022, зазначається підстава — Указ президента України №69/2022 від 24.02.2022, запис робить начальник відповідного ТЦК та СП та завіряє його гербовою печаткою.

Також документами, які підтверджують призов військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації, можуть бути довідка про призов військовозобов’язаного на військову службу, видана ТЦК та СП або військовою частиною, витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною. Ці документи видаються військовослужбовцю на його вимогу, а також можуть бути видані родинам військовозобов’язаних для пред’явлення їх за місцем вимоги.

Усі подальші зміни в службовому становищі офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу здійснюються наказами по особовому складу відповідно до номенклатури посад для призначення військовослужбовців, тому у випадку переведення, наприклад, до іншої військової частини, військовослужбовець може отримати нову довідку або витяг з наказу та направити її своїм рідним.

Наявність документів, які підтверджують час прибуття військовослужбовця до місця служби, підписаних уповноваженими особами, полегшить підтвердження статусу рідних військовослужбовця та його пошуки, у разі коли місце перебування його буде не відоме.

Детально документальне відображення проходження військової служби військовослужбовцями визначено Інструкцією з організації обліку особового складу Збройних сил України, затвердженою наказом Міністерства оборони України №333 від 26.05.2014 (зі змінами).


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top