Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Актуальні питання в умовах воєнного стану Новина з фото

Актуальні питання в умовах воєнного стану
Метушня навколо питання примусової мобілізації жінок починає вщухати, та питання проходження військової служби жінками актуально як ніколи. Чи дійсно всі жінки мають ставати на облік та які особливості, якщо ви все ж вирішили вступити до лав ЗСУ відповідає приватний адвокат Наталія Чирочка у спільному проєкті із громадською приймальнею Олеся Довгого.
^ Реклама ^

За даними Міноборони, кількість жінок у Збройних силах України у 2014 становила 6,5% від загальної кількості військовослужбовців, у 2019 році — понад 11% військовослужбовиць та 23% жінок в ЗСУ загалом.

На початку 2021 року в ЗСУ загалом було близько 57 тисяч жінок (зокрема на цивільних посадах), із яких 16 700 були учасницями бойових дій.

Із 24 лютого 2022 року кількість жінок у ЗСУ знову збільшилася. За даними волонтерських організацій, які почали активну компанію для забезпечення захисниць військовим одягом, загальна кількість жінок у Збройних силах (зокрема на цивільних посадах) — приблизно 80 тисяч.

Наказом Міністерства оборони України №313 від 11.10.2021 (зі змінами) затверджений Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних та Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

Серед цих професій та спеціальностей: професіонали в галузі медицини (крім медичних сестер), професіонали в галузі лікувальної справи, стоматології, фармації, провізори, оператори медичного устаткування, робітники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров’я, професіонали в галузі ветеринарної медицини, ветеринари, асистенти ветеринарів, допоміжний персонал у галузі ветеринарії, менеджери (управителі) на пошті та зв’язку, службовці, що зайняті на пошті та подібними роботами, кухарі, перекладачі тощо. Із повним переліком професій та спеціальностей можна ознайомитися на офіційному сайті Верховної Ради України за посиланням.

Ще раз наголошую: мобілізація для жінок є добровільною.

Якщо ваша воля проходити службу у ЗСУ, то коротко про основні моменти.

Документи для взяття на військовий облік:
  • заява про взяття на військовий облік;
  • паспорт;
  • РНОКПП (ідентифікаційний код);
  • військово-обліковий документ;
  • документ про освіту;
  • свідоцтво про народження дітей (якщо є).

Стаючи на військовий облік, жінка стає військовозобов’язаною та перебуває в запасі Збройних сил України. Взяття на облік не означає миттєву мобілізацію. Можуть мобілізувати за найбільш дефіцитними військовими спеціальностями чи залучити до виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Обов’язки військовозобов’язаних жінок такі самі, як і у чоловіків:
  • перебувати на військовому обліку за місцем проживання;
  • з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені у повістці;
  • не змінювати місце проживання без дозволу СБУ, військового комісаріату або Служби зовнішньої розвідки після оголошення мобілізації та у воєнний стан;
  • проходити медичний огляд та лікування; військову підготовку та службу, виконувати військовий обов’язок в запасі.

Окрім загальних підстав припинення військової служби відповідно до ч.5 ст. 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" під час воєнного стану військовослужбовці-жінки можуть бути звільнені у зв’язку з вагітністю та відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top