Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Актуальні питання в умовах воєнного стану

Актуальні питання в умовах воєнного стану
Із 1 серпня українські лікарі почали працювати з функціоналом виписки електронних рецептів на антибіотики. Це, з початком періоду ОРВІ, знову сколихнуло суспільство і викликало певні питання: як електронний рецепт виглядає? що робити тим, в кого немає смартфона і телефон "з кнопками"? як бути внутрішньопереміщеній особі, чий сімейний лікар за кілька сотень кілометрів? Роз’яснення надає адвокат Наталія Чирочка у спільному проєкті із громадською приймальнею народного депутата Олеся Довгого.
^ Реклама ^

Перш за все зауважу — електронний рецепт не новина для наших лікарів, лікарень та аптек. Система електронних рецептів була запроваджена навесні 2019 року, коли Національна служба здоров’я України почала підписувати договори з аптечною мережею всієї країни та впроваджувати такі рецепти в межах програми "Доступні ліки".

Електронний рецепт — це цифровий аналог паперового рецепту, який створюється, зберігається і передається з використанням медичної інформаційної системи в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ).

Виписується електронний рецепт (е-рецепт) на одне найменування лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою. Строк дії е-рецепта — 30 календарних днів.

У разі виписування електронного рецепта на лікарський засіб відправляється повідомлення з номером виписаного е-рецепта та кодом підтвердження на номер телефону пацієнта (його представника).

Під час виписування електронного рецепта на антибіотики в електронній системі охорони здоров'я автоматично формується інформаційна довідка, яка наразі обов’язково надається пацієнтові в друкованому вигляді. Ця довідка містить як інформацію про призначення (МНН, дозування лікарського засобу, тривалість лікування тощо), так і інформацію про медичний заклад та лікаря, який виписав електронний рецепт.

У разі, якщо лікар, не має технічної можливості виписати електронний рецепт (заклад не підключений до Електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ), відсутній функціонал у Медичній інформаційній системі (МІС) тощо), лікар має виписати пацієнту паперовий рецепт на спеціальному бланку форми ф-1. Важливо зауважити, що інформаційна довідка/паперовий бланк мають обов'язково бути засвідчені особистим підписом та печаткою лікаря. Це є свідченням достовірності рецепта.

Окремо зверну увагу, що для отримання е-рецепта на антибіотики декларація не обов'язкова. Утім, пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров'я. Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію із сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря. Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, дітям — свідоцтво про народження) та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН). Це означає, що ті українці, які тимчасово вимушені змінити місце свого проживання, зможуть отримати рецепт у лікаря без наявності декларації.

Питання надання рецептів на лікарські засоби детально регламентовані наказом Міністерства охорони здоров’я України "Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків" №360 від 19.07.2005 (зі змінами).


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top