П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Ботулізм знов нагадує про себе

Ботулізм знов нагадує про себе
Ботулізм – інфекційне захворювання, яке зустрічається нечасто. Але зустріч з ним може бути небезпечною для людини аж до летального випадку, адже основна ціль ботулотоксину – нервова система. Не менша небезпека цього захворювання і в тому, що чинниками передачі збудника є харчові продукти, які містять цей ботулотоксин. А якщо додати ще й підвищення захворюваності ботулізмом – необхідність нагадування про його небезпеку стає вкрай гострою.
^ Реклама ^

Особливої уваги у відношенні ботулізму потребують продукти домашнього виготовлення - в'ялена, копчена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. При цьому варто пам’ятати, що "насичений" ботулотоксином продукт в цілому не змінює свої смакові властивості, хоча іноді герметично закриті банки під дією збудника можуть здуватися (так званий бомбаж). 

Проявляється захворювання частіше через 12-24 години після вживання зараженої їжі спочатку головним болем, запамороченням, загальною слабкістю. Через добу до патологічного процесу приєднується нервова система – з’являється двоїння в очах, світлобоязнь, порушення тонусу м’язів, розлади травлення (діарея, блювота), порушення ковтання. Подальше прогресування хвороби (4-6 діб) може призвести до летального випадку через параліч дихального центру та серцеву слабкість. Тому так важливо вчасно звернутись за медичною допомогою аби мінімізувати наслідки захворювання.

Статистика цього року по нашій області невтішна: за півроку зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 5-ма постраждалими, серед яких 2 потерпілих – світловодці. Фактором передачі токсину збудника ботулізму стали продукти харчування домашнього виготовлення: паштет м’ясний, рибні консерви, рибі в’ялена. На щастя, обійшлось без летальних випадків. На відміну від показників по Україні, де з 41 постраждалого від ботулізму за ті ж 6 місяців 5 людей померло. При цьому основними чинниками захворювання названі харчові продукти домашнього виготовлення та харчі, придбані в місцях стихійної торгівлі.

Тому Держпродспоживслужба застерігає: аби уникнути захворювання на ботулізм, ретельно дотримуйтесь технології приготування домашніх ковбас, копчень, солінь та консервованих продуктів, не купуйте їх у випадкових осіб. Якщо ж після вживання вказаної групи продуктів ви відчули погіршення самопочуття – негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Тетяна Кривошея,
В.о.начальника управління Держпродспоживслужби в м.Світловодську


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top