Про профілактику ботулізму – тяжкого інфекційного захворювання
За 2015 рік в Кіровоградській області зареєстровано 4 випадки ботулізму, 4 потерпілих (без летальних випадків), за поточний період 2016 року по м. Світловодськ та Світловодському районі – 1 випадок, в Кіровоградській області зареєстровані 2 випадки ботулізму.
Найбільш поширеною причиною виникнення ботулізму залишаються продукти домашнього приготування: консерви м'ясні (паштети), рибні продукти, консервовані гриби; іноді – консервовані фрукти.
Наше місто багате рибою, населення захоплюється посолом, в’яленням та копченням риби в домашніх умовах, що може бути небезпечно щодо захворювання на ботулізм. Особливо в холодний період року, коли споживання консервованих рибних продуктів зростає.
В 2015 році кількість випадків з лабораторно встановленим типом збудника ботулізму "А", "Б" складає 50%. Залишається високим відсоток захворювань на ботулізм із невстановленим типом збудника – "клінічний ботулізм" (50%). Це свідчить про те, що на неналежному рівні є організація відбору, доставки крові з лікувальної мережі в акредитовані лабораторії: мають місце недотримання методик забору крові у хворих на ботулізм, термінів забору крові з моменту захворювання, правил та термінів доставки крові в бактеріологічну лабораторію, відбору крові у хворих після введення протиботуліністичної сироватки, збір анамнезу захворюваності, пізнє звернення постраждалого та інші порушення.
Протиботуліністична сироватка вводилась тільки двом особам (з м.Долинська та Вільшанського району, сироватка придбана за власний кошт). Двом іншим хворим протиботуліністична сироватка не вводилась із-за її відсутності в ЛПЗ.
Ботулізм – це інфекційне захворювання, дуже тяжке, як правило, виникає на фоні повного благополуччя (здоров’я). При отруєнні, в першу чергу, страждає нервова система. Збудник ботулізму – мікроб (палочка ботулізму) при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, який є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів. При сприятливих умовах палочка ботулізму переходить в спорову форму, яка широко розповсюджена в навколишньому середовищі людини та знаходиться в грунті, на фруктах, овочах та грибах, в водоймищах, в кишковому тракті деяких тварин та риб. Зовнішньо доброякісні продукти становляться причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник, слаба термічна обробка або погане просушування, недостатня концентрація солі, цукру, кислот та ін. консервантів, створення анаеробних (безкисневих) умов та довгого зберігання в теплі.
Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування – овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба. Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вище вказаних продуктів в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: неякісному очищенні та митті риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишечника, при та після розробки туші.
Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними із яких є:
Як правило, клінічні прояви починаються через 36 годин. Першими симптомами є загальна слабкість, головний біль, відчуття туману або сітки перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою. При перших проявах захворювання негайно викликайте лікаря!
Для збереження здоров’я пропонуємо утриматися від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби та м’яса, консервів домашнього виготовлення в місцях стихійної торгівлі.
Олена Могильна,
завідувач - лікар із загальної гігієни Світловодського РЛВ
Наше місто багате рибою, населення захоплюється посолом, в’яленням та копченням риби в домашніх умовах, що може бути небезпечно щодо захворювання на ботулізм. Особливо в холодний період року, коли споживання консервованих рибних продуктів зростає.
В 2015 році кількість випадків з лабораторно встановленим типом збудника ботулізму "А", "Б" складає 50%. Залишається високим відсоток захворювань на ботулізм із невстановленим типом збудника – "клінічний ботулізм" (50%). Це свідчить про те, що на неналежному рівні є організація відбору, доставки крові з лікувальної мережі в акредитовані лабораторії: мають місце недотримання методик забору крові у хворих на ботулізм, термінів забору крові з моменту захворювання, правил та термінів доставки крові в бактеріологічну лабораторію, відбору крові у хворих після введення протиботуліністичної сироватки, збір анамнезу захворюваності, пізнє звернення постраждалого та інші порушення.
Протиботуліністична сироватка вводилась тільки двом особам (з м.Долинська та Вільшанського району, сироватка придбана за власний кошт). Двом іншим хворим протиботуліністична сироватка не вводилась із-за її відсутності в ЛПЗ.
Ботулізм – це інфекційне захворювання, дуже тяжке, як правило, виникає на фоні повного благополуччя (здоров’я). При отруєнні, в першу чергу, страждає нервова система. Збудник ботулізму – мікроб (палочка ботулізму) при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, який є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів. При сприятливих умовах палочка ботулізму переходить в спорову форму, яка широко розповсюджена в навколишньому середовищі людини та знаходиться в грунті, на фруктах, овочах та грибах, в водоймищах, в кишковому тракті деяких тварин та риб. Зовнішньо доброякісні продукти становляться причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник, слаба термічна обробка або погане просушування, недостатня концентрація солі, цукру, кислот та ін. консервантів, створення анаеробних (безкисневих) умов та довгого зберігання в теплі.
Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування – овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба. Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вище вказаних продуктів в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: неякісному очищенні та митті риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишечника, при та після розробки туші.
Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними із яких є:
- Обробку риби перед приготуванням проводити обережно, не порушуючи цілісності кишкового тракту;
- Солити рибу охолодженою при температурі не більше +4 градусів С з дотриманням технології приготування (концентрація солі повинна бути більше 10%);
- Перед приготуванням ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби;
- При смаженні та тушкуванні риби і м’яса забезпечувати їх достатню термічну обробку, дотримуватися належного температурного режиму при виготовленні консервів;
- Не вживати консерви з ознаками бомбажу (здуття) або з підозрою на недоброякісність;
- Віддавати перевагу консервам промислового виготовлення, позаяк технологія та рецептура виготовлення продуктів промислового виробництва розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням лабораторного контролю.
Як правило, клінічні прояви починаються через 36 годин. Першими симптомами є загальна слабкість, головний біль, відчуття туману або сітки перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою. При перших проявах захворювання негайно викликайте лікаря!
Для збереження здоров’я пропонуємо утриматися від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби та м’яса, консервів домашнього виготовлення в місцях стихійної торгівлі.
Олена Могильна,
завідувач - лікар із загальної гігієни Світловодського РЛВ