П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Ксенія Бондаренко Культура

Великодневе дерево Світлого міста Новина з фото

Великодневе дерево Світлого міста
Не знаю як ви, а особисто я в дитинстві дуже чекала Великодня, бо напередодні, мама мені давала багато варених, біленьких, чепурних яєць, фарби та клей ПВА. Змішавши клей та фарбу, я створювала свої перші "шедеври" — писанки. Потім майже усі писанки дарувались родичам, друзям, знайомим. Дуже багато людей дивувалось не просто пофарбованому, а саме розмальованому, розписаному, прикрашеному яєчку. Це зараз я знаю, що відповідно до історії, та статистики, писанкарство на Україні з 20-х років почало занепадати, бо мало відношення до релігії і було поза законом. І тільки у 1987 з’явився перший музей писанки на території України. З того часу до писанки, як до частини нашої культури, з’явилось шанобливе ставлення та бажання відроджувати таку традицію.
^ Реклама ^

Існує легенда, що після воскресіння Ісуса Христа його учні розійшлися в різні боки, повідомляючи людям радісну звістку про воскресіння. Марія Магдалина прийшла до римського імператора Тиберія і так як на зустріч з імператором не можна було приходити з порожніми руками, Марія принесла символічне приношення: куряче яйце. Тиберій вислухав жінку, але не повірив її словами, сказавши, що воскресіння Ісуса Христа так само неможливо, як перетворення яйця з білого в червоне. І в ту ж мить яйце стало червоним... З тих пір кожного року до свята Великодня люди фарбують яйця на знак віри в Господа і в пам'ять про День відродження. Також вважається, що червоний колір яйця символізує колір крові Христа, який віддав життя в порятунок людей.

В рамках святкування великого християнського свята та проведення туристичного фестивалю "Світловодщина 2016", для того щоб популяризувати українські традиції, привернути увагу жителів нашого міста до розвитку і поширення українського писанкарства, як художнього явища і просто культурного феномену, громадська організація "Світле місто" другого травня провела конкурс писанок. До участі запрошувались усі охочі будь-якого віку, як окремі виконавці, так і колективи. Кожна писанка створена учасниками цього конкурсу, це своєрідний оберіг для нашого міста та нашої країни. Писанка символізує Воскресіння, жертовність, початок нового життя, воскресіння Бога і відродження нашої Батьківщини!

Звісно хотілося, щоб Велекодневе дерево щедро вродило писаночками — дякуємо усім хто відгукнувся. Цього року дерево прикрасили близько 30-ти писанок, а компетентне журі: художник-аматор Анатолій Олександрович Сіромаха, та міс Світловодщини 2016 Катерина Вільгота робили непросту справу — визначали переможців.

Великодневе дерево Світлого міста
Катерина Вільгота, Анатолій Сіромаха, Ксенія Бондаренко

Великодневе дерево Світлого міста
Учасники конкурсу


Цього року було 2 номінації — традиційна писанка, та писанка сучасна. Найурожайнішою виявилася категорія сучасної писанки. Журі дивувалось фантазії та вправності конкурсантів, із задоволенням дослухалось до думки глядачів. Отож, в номінації "Сучасна писанка" маємо переможців:

1 місце – Дар’я Крупська, 25 років

Великодневе дерево Світлого міста
Дар’я Крупська


2 місце – Молокоєдова Діана Олексіївна, 58 років

Великодневе дерево Світлого міста
Молокоєдова Діана Олексіївна


3 місце – Білякова Софія, 15 років

Великодневе дерево Світлого міста
Білякова Софія


У номінації "Класична писанка" перемогли:

1 місце отримала колективна робота учнів недільної школи храму Архистратига Михаїла

Великодневе дерево Світлого міста
Учні недільної школи храму Архистратига Михаїла


2 місце отримав Бондаренко Влад 9 років

Великодневе дерево Світлого міста
Бондаренко Влад


3 місце - Лілія Форостяна, 12 років.

Переможці отримали смачні подарунки від ТМ "Королівський смак", святкові прянички від кафе "Юність", подарунки від магазину Глобус, дипломи переможців та розмальовки-антистрес від ГО "Світле місто".

За рішенням оргкомітету були створені додаткові заохочувальні номінації.

Найпершою, писанки для конкурсу надала Шинкаренко Софія (10 років) та була нагороджена дипломом "Перша ластівка" та сувеніром від майстрів рукоділля м Сміла (учасники виставки-ярмарки фестивалю).

Також нагороду отримали Шіпіцина Людмила Анатоліївна (наша найстарша учасниця 60 років) свою писанку вони робили разом з 7-ми річною онукою Софією, і стали переможцями у номінації "Родинне тепло". У подарунок вони отримають православну родинну настільну гру "Культура і Православ’я" від протоієрея Віталія Коваленко.

Хто не зміг бути присутнім на нагородженні 2-го травня на туристичному фестивалі "Світловодщина 2016", ваші призи чекають на вас за адресою: вул. Героїв України (Леніна), 50, оф. 4 (2 поверх).

Для усіх хто приймав участь спеціальний приз — ваші роботи обов’язково будуть прикрашати Великодневе дерево наступного року!
Великодневе дерево Світлого міста
Великодневе дерево Світлого міста
Великодневе дерево Світлого міста
Великодневе дерево Світлого міста
Великодневе дерево Світлого міста
Великодневе дерево Світлого міста
Великодневе дерево Світлого міста


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top