Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Події

Кіровоград отримає нову назву — Інгульськ Новина з фото

Кіровоград отримає нову назву — Інгульськ
"Комітет Верховної ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримав перейменування Кіровограда в Інгульськ!"
^ Реклама ^

Про це повідомив у фейсбуці директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Перейменування міста відбудеться в рамках декомунізації. Місцева влада не змогла самостійно вирішити, як назвати місто, і в кінці жовтня направила на розгляд Верховної Ради сім можливих варіантів, які перемогли на громадських слуханнях, що відбулися 27 серпня. Це Інгульськ, Златопіль, Ексампей, Єлисаветград, Кропивницький, Козацький, Благомир.

25 жовтня в місті паралельно з місцевими виборами проводили опитування з перейменування міста. В опитуванні взяли участь 45863 чоловік (населення міста — 200 тис осіб), з них більше 35 000 проголосувало за Єлисаветград. Однак результати опитування не мали ніякої юридичної сили.

Єлисаветград — історична назва Кіровограда, що походить від назви фортеці, яка була закладена в 1 754 році. Сама фортеця була названа на честь святої Єлисавети.

Разом з Кіровоградом, парламентський комітет на засіданні в середу рекомендував Раді перейменувати ще 108 населених пунктів. Зокрема, схвалено перейменування Іллічівська в Чорноморськ, Артемівська в Бахмут, Дзержинська в Торецьким. На відміну від ситуації з Кіровоградом, такі назви для своїх міст раніше вибрали їх жителі.

Найбільша кількість рекомендованих до перейменування населених пунктів перебуває в Харківській (27), Донецькій (22) і Київській (16) областях, передають Українські Новини.

Відповідно до закону про декомунізацію, Рада повинна прийняти рішення про перейменування цих населених пунктів до 21 лютого 2016 року.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top