П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

"На короткій нозі" із бомжами Новина з фото

Буравцев і Санжара (зліва направо) на ганку ТерцентруБуравцев і Санжара (зліва направо) на ганку ТерцентруОписуючи перебіг засідання Громадської ради при міськвиконкомі, ми пообіцяли найближчим часом поговорити більш розлого про роботу відділення з обліку бездомних громадян при Територіальному центрі, який опікується самотніми та непрацездатними громадянами.
Директор Терцентру Юрій Павлов, який розповідав на засіданні про роботу свого структурного підрозділу при Управлінні праці та соцзахисту населення, порадив нам звернутися до Валерія Санжари, начальника відділення, що нас зацікавило…
^ Реклама ^

Нам поталанило — наш візит до відділення співпав із черговим рейдом, за ініціативи міськрайонного відділення Червоного Хреста, місцями дислокацій безхатченків на теренах міста. Поєднуючи, з дозволу сказати, приємне з корисним — роздачею облікованим волоцюгам харчів та теплого одягу, ми заодно побалакали із Санжарою та із головним "червонохрестівцем" Сергієм Буравцевим.

Так, дійсно, підтвердили наші співрозмовники, згадуване відділення розпочало свою роботу у Світловодську від 15 січня 2013 року. (Найперше в області. Вже згодом — за кілька місяців — подібні установи почали функціонувати і в інших містах Кіровоградщини).

На сьогоднішній день на обліку тут налічується 66 громадян. Хоча їх, за словами наших співрозмовників, у рази більше, бо не всі безхатченки бажають "втрачати волю", тобто, персоніфікуватись. За класичні нічліжки мова не йдеться — статус невеличкого за кількістю населення міста не дозволяє цього робити. А от допомагати провіантом, теплими речами "з доставкою на дім" це — будь ласка. Таких місць у місті близько десятка.

Найбільше полюбляють наші бомжі напівпорожній гуртожиток на Приморській, 74, зелену зону уздовж водосховища в районі Спецстрою та Обеліску, та захаращені оселі у Табурищі, на Новому Городі та Ревівці. Окрім цього, волоцюги, що стали на облік, можуть розраховувати і на сприяння у поновленні документів, що засвідчують особу — на це сподіваються 11 осіб. А 30 підопічних відділення за рахунок центральної районної лікарні пролікувались з початку поточного року від різних хвороб. А от ствердження про те, що кожен бомж хворіє на туберкульоз не підтвердилося — його виявлено лиш у шести облікових волоцюг. І лиш у двох із них — відкрита його форма, і вони наразі перебувають у тубдиспансерах Знам’янки та Олександрії.

…Цього дня лиш в одному будинкові на Табурищі перебували постояльці. Та й то, не всі. Напевне, припустив начальник "бомжового" відділення, контингент розбрівся на роздобутки. У хатині без вікон під ганчір’ям дрімали 42-річна Світлана і якийсь парубок із підбитим оком.

"На короткій нозі" із бомжами
Будинок бомжів: вигляд зокола

"На короткій нозі" із бомжами

"На короткій нозі" із бомжами
Світлана і її "командировочний"

"Це не наш, — категорично заявив Санжара, вказуючи на нього, — напевне, прибув у відрядження по обміну досвідом. А взагалі, тут дислокується шестеро людей".

Зовнішній і внутрішній стан будинку не зайвий раз підтвердив тезу про те, що бомжі не вельми охочі до праці: вікон немає — але ж можна таки їх "засклити" поліетиленовою плівкою; двері не зачиняються, бо заважає купа піску — і нікому із постояльців на думку не спадає його відгребти звідти і так далі, і тому подібне. Так, каже Санжара, у одного їхнього підопічного є рідний брат — заможній фермер в одному із сіл району. Він і будинок йому для проживання надав, і роботу. Та той все покинув і бомжує у Світловодську — каже, краще тут подохну, ніж в селі працюватиму…

"На короткій нозі" із бомжами
Трапезний стіл

Світлана, залишивши свого "командировочного", вийшла надвір приймати харчі і одяг (два рази на місяць здійснюється така допомога). У неї травмований хребет, який вона охоче демонструвала на подвір’ї — колись, вона працювала на одного глитая в Іванківцях, там її збила машина. Глитай, перелякавшись, що його посадити можуть за це, оплатив одну операцію, але потрібна ще одна, на яку у неї грошей немає. І Світлана сподівається, що тут їй поможуть і відділення, у якому вона перебуває на обліку, і Червоний Хрест. І тоді вона заживе по-людськи. Принаймні, вона сама про це говорить…

"На короткій нозі" із бомжами
І під’їсти, і приодягнусь

"На короткій нозі" із бомжами

"На короткій нозі" із бомжами
Світлана за демонстрацією свого хребта

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top