Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Остання сесія 2012 року Новина з фото

Остання сесія 2012 рокуМіськдепи прийняли бюджет-2013, не віддали "швидку" та підтримали звернення до прем’єра, бо "градус" соцнапруги підвищується…
В останній вівторок останнього місяця року світловодський депутатський корпус провів останню XXXVI-ту свою сесію у 2012 році. Основним її моментом стало затвердження Проекту бюджету на 2013 рік.
^ Реклама ^

Але перед цим, з огляду на цифри головного кошторису міста, їм довелося обговорити (і врешті, прийняти) Програму економічного і соціального розвитку Світловодська на той же 2013 рік. Обговорювали натхненно. Адже зміст цієї Програми, який озвучувала начальниця управління економіки Наталя Гаврилюк, у чималій мірі обранців не влаштовував.

Остання сесія 2012 року
Яременко з проектом бюджету-13

Так Любов Чекаленко (фракція Партії регіонів) вважає, що він не цілковито відображає реального стану речей, зокрема, у царині міського промислового виробництва. Тому депутатка запропонувала затвердити цю Програму але з дорученням депутатській комісії з питань промисловості доопрацювати її у відповідності до справжніх реалій.

Натомість однофракційник Чекаленко Олександр Ґубарєв був більш категоричним, назвавши дану Програму декларацією. Адже, сказав він, у ній передбачено зростання промислової продукції, яку виробляє місто, на 1,8%. Та, якщо зважити на прогнозовані інфляційні очікування у 9-10%, то таке зростання завше означатиме падіння, а не зростання. Але найбільшому остракізму міськдеп піддав пункти Програми, присвячені розвиткові туризму. За його словами, вигідне (з огляду на це) розташування Світловодська могло би перетворити його на один із туристичних центрів України. І відтак відкрило би широкі джерела надходжень до міського бюджету — від 30% від загальних надходжень, — так, як це робиться у знаних своїм туризмом містах. Але це можливо за вправного менеджменту. Але про який менеджмент можна говорити, коли питаннями туризму, як і в часи старих та "добрих" Совєтів, займається управління культури. А треба би, підсумував Ґубарєв, виокремити туризм в окреме управління з фаховими спеціалістами…

Не всидів на місці від цих слів присутній на засіданні депутат облради Сергій Яременко. Він нагадав "молодшим" своїм колегам, що нещодавно облрада прийняла обласну Програму розвитку туризму, яка визначально базується на туристичних можливостях і потенціалі Світловодська. А це, за словами облдепа, дає додаткові підстави залучати кошти обласного бюджету саме на розвиток туризму. Крім того він повідомив міськдепам радісну новину: згідно рішення Федерації вітрильного спорту, Чемпіонат України-2013 заплановано провести у серпні саме у наших "територіальних" водах. А це — безліч далеко не бідних яхтсменів, вболівальників, провідних засобів масової інформації. І перед ними не хотілося б знеславитися своїми моторошними дорогами, сервісом та іншою "середньовічною" інфраструктурою. Отже, підсумував Яременко, у Світловодська є всі шанси перетворитись на туристичну "Мекку"

Остання сесія 2012 року
Яременко гаряче підтримує розвиток туризму

Розчулені такими словами обранці затвердили Програму, але з урахуванням доповнень з налаштуванням на поглиблений розвиток туризму.

А от бюджет на 2013 рік прийняли без особливих дискусій — щодо цього обранці набалакались вдосталь на депутатських комісіях, що передували цій сесії. Відтак у попередній редакції світловодський кошторис становить 169 мільйонів 355,6 тисяч гривень. Найбільшими його "споживачами" є освітянська галузь та охорона здоров’я — 45 млн. 160,3 тис. грн. та 33 млн. 193,5 тис. грн. відповідно. За ними, у значному відриві (у бік зменшення), слідують органи місцевого самоврядування — 5 млн. 204,9 тис. грн. та культура з мистецтвом — 5 млн. 204,3 тис. грн. (Більш детально про цифри і факти МБ-2013 ми спробуємо поговорити з кимось із фахівців у найближчих номерах нашої газети).

А от наступне питання за тривалістю обговорення зайняло понад двох третин сукупного сесійного хронометражу. Називалось воно "Про надання згоди на безоплатну передачу майна відділення ШМД (швидкої медичної допомоги) Світловодської ЦРЛ. Головлікар Олег Щербина не став уточняти, кому і навіщо передавати "Швидку" — цю місію (для більшої переконливості) за нього виконав головлікар Станції ШМД Кіровограду Олександр Ярошенко, який спеціально задля цього і прибув із облцентру. Адже на згаданих вище депутатських комісіях міськдепи не схвалювали таку передачу категорично… Розпочав гість із розкриття змісту Закону України "Про екстрену медичну допомогу", який набирає чинності від 1 січня 2013 року. А так, як кіровоградська "Швидка" вже певний час пропрацювала на засадах цього закону, то він має всі підстави говорити про переваги грядущих нововведень. Так, за словами Ярошенка, з нового року "Швидка" свою назву змінює на "Екстрену". А це передбачає підпорядкування всіх станцій "Швидкої медичної допомоги" (чит. "Екстреної") на місцях єдиним центрам в обласних містах. А ще відмінність полягає у тому, що на виклик передбачається приїзд лікаря, фельдшера, медсестри і, власне, водія, до обов’язків якого входить також, у разі потреби, брати участь у порятунку хворого чи травмованого. Очікується, що в обласному диспетчерському пункті (у даному випадку, це — Кіровоград), куди сходитимуться всі "ниточки" ЕМД на місцях, буде встановлений великий екран, на якому відображатимуться пересування карет "Екстреної" всієї області. Задля цього карети ці будуть устатковані сучасними приборами навігації. Це, за словами кіровоградського лікаря, неабияк піднесе якість надання невідкладної медичної допомоги та її оперативність, яка, згідно даного закону, не повинна перевищувати 20 хвилин з моменту виклику "103". І на все це не буде витрачатись жодної копійки з міського бюджету — повне фінансування ЕМД покладається виключно на кошти обласного бюджету.

На прикладі Кіровограду, райдужно повідомив Ярошенко, це вже позначилось у тому, що сьогодні тамтешні карети ЕМД забезпечені бензином "по самі вінця" — аж до березня 2013 року. Окрім цього він чітко окреслив перспективи й щодо подальшого розвитку єдиної ЕМД області. Якщо до цього міські "Швидкі", аби вирішити якісь складні питання на рівні столиці, мали звертатися до області, а область — вже до Києва, то новоутворена обласна структура матиме всі повноваження виходити у разі якихось нагальних потреб напряму на Міністерство охорони здоров’я. При цьому медичний обласний чиновник недвозначно натякнув, що у разі відмови такої передачі місто залишиться сам-на-сам із проблемами своєї "Швидкої", адже область, ображена за такий непослух, буде часто-густо не звертати уваги на таких "ренегатів". Тобто, переваги таких новацій важко переоцінити. А відтак він закликав тутешніх обранців таки підтримати цю передачу…

Остання сесія 2012 року
З об’єднанням "Швидких" буде тільки краще, запевняє Ярошенко

Та цілий сонм обранців, що задавали запитання кіровоградському гостеві та виступали згодом, жодним чином не засвідчили, що він їх переконав, і жоден з них його не підтримав. Найбільш розгромні аргументи проти передачі пролунали з вуст колишнього головлікаря ЦРЛ Володимира Помазана (фракція "За Світловодськ"). Він, зокрема, заявив, що на сьогодні ми вже маємо щось подібне — обласні лікарні, диспансери та управління.
"От і скажіть мені: чи можемо ми, світловодці, впливати якимось чином на їхню роботу? Жодним чином — ні. От таке буде із цим об’єднанням".
Крім того він зазначив, що уважно прочитав цей закон і, як фахівець, заключив, що гіршого профільного документу він ще не бачив. Найбільше його обурили рядки про те, що виклик ЕМД має право на території України здійснювати будь-хто. А от ЕМД може, йдеться у законі, забезпечити надання такої допомоги. Зверніть увагу, підкреслив Помазан, на те, що невідкладна допомога лише "може" бути надана, а не "зобов’язана".

А "регіонал" Микита Письменний пригадав передачу нашого водоканалу у обласне підпорядкування… Яких тільки благ не обіцяли тутешньому органу місцевого самоврядування глашатаї доленосної задумки обласних очільників. А в "сухому залишку", констатував міськдеп, лишився лиш сум від такого кроку… І всі 36 обранців, із 36-ти присутніх, проголосували за відмову цієї передачі.

Остання сесія 2012 року
Водоканал ми вже об’єднали, заперечує Письменний

Упродовж сесії виникло ще одне резонансне питання. Його озвучила начальниця УПСЗН Олена Балюк. Стосувалось воно загострення ситуації довкола компенсаційних виплат за перевезення пільгових категорій населення тутешніми перевізниками. Ораторка нагадала що відповідно до Закону України "Про автомобільний транспорт", обов’язок перевезення пільгових категорій населення покладено на перевізника, а держава, у свою чергу, зобов’язана компенсувати витрати, які зазнав перевізник внаслідок перевезення пільговиків. Таким чином, констатувала Балюк, на цей рік кошторисом витрат на компенсацію було закладено півтора мільйона гривень. І це при тому, що на 1 січня 2012 року заборгованість перевізникам цієї компенсації за 2011 рік становила 243,1 тис. грн. Натомість перевізники надали звіт про перевезення пільговиків, з якого витікає, що ця компенсація має становити 1,3 млн. грн. На сьогодні їм компенсовано — 1,07млн.грн. Відтак заборгованість перевізникам з боку держави, з урахуванням минулорічної заборгованості, становить 484,3 тис. грн. Якщо взяти нарахування, заплановані на 2013 рік, які складають 1,3 млн. грн., (мало того, що вони становлять на 15,8% менше минулорічних, сюди треба додати заборгованість перевізникам — оці 484,3 тис. грн.), то коштів для компенсацій перевізникам за перевезення пільговиків вистачить лише до липня, підсумувала начальниця УПСЗН. На сьогодні це вже позначилось певною соціальною напругою між пільговиками і перевізниками, які, не отримавши обіцяних відшкодувань відмовляються возити пільговиків "на халяву". А це зазначила Балюк, не лише гроші, які шофера недотримують за свою роботу — почала збоїти система відрахувань до податкової, Пенсійного та інших фондів. УПСЗН, за словами його начальниці, окреслило дану проблему у зверненні до обласної адміністрації. Та відповідь десь забарилася. Відтак Балюк просить обранців підтримати звернення її управління безпосередньо до прем’єр-міністра у намаганні якнайшвидшого вирішення питання з цими клятими компенсаційними розрахунками. І обранці підтримали своє УПСЗН.

А коли дійшла черга до депутатських запитів, було вирішено перенести їх на першу сесію нового, 2013-го, року. Та Віктор Макаров (фракція Народної партії) наполіг заслухати його та прийняти міри, бо Новорічні свята можуть призвести до трагічних наслідків, якщо не вирішити це питання негайно. Річ у тім, сказав він, що у його окрузі, а саме — на перетині вулиць Тясминської і Висоцького, який барига, елементарно ігноруючи правила безпеки, вивалив біля свого маєтку кілька залізобетонних блоків, загородивши цим самим заїзд на ці вулиці. А попереду свята, коли раптово може знадобитись невідкладна (міліційна, медична) допомога. Тож він закликав колег оперативно зреагувати аби відповідні служби самі, або зобов’язали цього "ґаспадіна" розчистити вулицю, щоби інші "мохнорилі" вчорашні колгоспники не зневажали інших…

Остання сесія 2012 року
Макаров закликає колег покарати баригу

Але макарівський ґвалт потонув у радісній ейфорії завершення передноворічної сесії, на останок якої президент світловодського депутатського корпусу Чекаленко заступила за трибуну аби виголосити Новорічне привітання колегам, а міському голову Юрієві Котенку подарувати музичну копилку у вигляді азійського символу 2013 року — Змії… Кидаючи всередину монетку — починає лунати нехитра але мелодійна пісенька, під яку мер і депутатка трішки підтанцювали та скромно розцілувалися під дружні аплодисменти депутатського корпусу.

Остання сесія 2012 року
Чекаленко і Котенко підспівують копилці

Ян Дробовик

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top