П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Надзвичайні пригоди

Приводу для паніки щодо якості води немає. У цьому переконані місцеві екологи

Приводу для паніки щодо якості води немає. У цьому переконані місцеві екологиКоли у Кременчуцькому водосховищі різко змінюється колір, запах чи якість води, як правило, мешканці Світловодська вважають, що це знову Черкаси щось скинули. Особливо всіх насторожує інформація, що починають масово гинути раки...
Що раки таки гинуть і що вода стала якась не така, люди помітили ще минулого тижня. Ми вирішили з'ясувати, що ж там сталося (якщо дійсно щось було) та у якому стані наша водойма зараз. Про це ми запитали у Костянтина РИБАЧУКА, головного спеціаліста Держуправління ОНПС в Кіровоградській області.
^ Реклама ^

— Коли стан водойм екологічно поганий, раки дійсно першими починають дохнути чи залишати цю водойму. Як кажуть, риба гниє з голови, а вода — з дна. Коли на дні розпочинається розпад органічних решток і виділення токсичних речовин (в тому числі метану, сірководню тощо), якщо температура води висока, а погода штильова (не відбувається перемішування води), то на дні починається безкисневе гниття та утворюється шар отруйної води. Тому бички, раки і інші водні мешканці дна, що не можуть піднятися, гинуть. Таку ситуацію, якщо ви пам'ятаєте, ми мали 2001 року. Тоді вода була бурого кольору, мала аміачний запах. Тобто, риба може піднятися, а донні організми (раки, молюски) — ні.

В Черкасах нічого не сталося, що б могло катастрофічно вплинути на якість води у Кременчуцькому водосховищі. Не варто забувати, що це водосховище — відстійник у масштабах річки Дніпро — найбільший за площею 232 км2 та за обсягом — до 11 км3.

Дійсно, люди відчувають, що вода змінилася, але такі процеси у нас відбуваються щоліта. На це впливають кліматичні умови (температурний та вітровий режим). Чим вища температура, тим швидше у водосховищі відбуваються різноманітні процеси: розмноження синьо-зелених водоростей, хвороботворних бактерій, інтенсивніше йдуть процеси гниття та розпаду.

До ситуації, що ми маємо зараз, призвели ряд несприятливих природних чинників, жодних масштабних скидів у водойму не було. Причин для паніки поки що немає.

— Ми вже розповідали, де і у яких умовах у нашому місті можна покупатися. Ми відвідали центральний міський пляж та «Голубе озеро». Після виходу публікації читачі нас телефоном запитували, чи впливає на якість води в цьому озері наявність бункерів з захороненнями "Чистих металів" та "Калькулятора"? Користуючись нагодою, ставимо це запитання вам.

— «Голубе озеро», як відпрацьований кар'єр, було передано на рекультивацію 1999 року. Називається воно так, бо спочатку вода у ньому була приємного блакитного кольору. Озеро доволі глибоке — 10-12, а іноді і 15 метрів, площею близько 10 гектар. Коли воно знаходилося на балансі "Силікатного заводу", і цей завод туди скидав (для поліпшення якості води, дезінфекції тощо) залишки вапна — вода була чиста.

Зараз там відбуваються всі процеси, характерні для невеликих за площею, але глибоких замкнутих водойм. Падежу риби там не повинно б бути, погіршення якості води за бактеріологічними показниками також.

Щодо двох бункерів заводу "Чистих металів" та одного – заводу "Калькулятор". Всі бункери мають глибину близько 4 метрів, бетоновані герметичні стінки та дно. Біля бункерів є кілька оглядових свердловин, з яких беруть ґрунтові води на аналіз. Забір води проводять два рази на рік, аналіз роблять у заводській лабораторії. Безпосередньо поблизу бункера перевищення вмісту забруднюючих речовин у цій воді немає. А Голубе озеро знаходиться на відстані близько одного кілометра від бункерів. До того ж, рівень залягання ґрунтових вод поблизу бункера, становить 11-12 метрів.

Питання щодо очисних споруд дещо складніше. Зараз на поля фільтрації скидається вода після очистки на очисних спорудах, і при дотриманні технологічного процесу очистки вона не повинна погіршувати стан підземних вод в районі полів фільтрації. Екологічна ситуація в районі очисних споруд залежить від якості роботи їх персоналу.

Тетяна ЗИМА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top