Субота, 20 квітня 2024
Свято Наші вітання

22 січня – День Соборності України!

22 січня – День Соборності України!Шановні світловодці!
Двадцяте століття залишило нам у спадок вершинні події минулого, які не втрачають своєї значущості та актуальності, потребують осмислення сконцентрованого в них історичного досвіду боротьби українського народу за свободу, незалежність, державність.
До таких подій належить ухвала Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки від 22 січня 1919 року. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України.
Бажаю усім Вам міцного здоров’я, щастя, миру і плідної співпраці. Нехай все задумане на користь і благо нашої країни та її люду буде успішно реалізоване. Зі святом вас, шановні!
Геннадій ФРЕНКЕЛЬ,
секретар міської ради.


Це свято ми відзначаємо щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

22 січня 1918 року у приміщенні Київського Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. А 1919 року в цей самий день на Софіївській Площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель.

Століттями розірваний український народ визволився з неволі – Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна – з Австоро-Угорської імперій – і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Акт возз’єднання двох Україн був, швидше, символічним знаком прагнення єдності, бо у керівництві країни спільності тоді не було.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top