Вівторок, 16 квітня 2024
Здоров'я

Боялись пташиного грипу, а прийшов кір

Боялись пташиного грипу, а прийшов кір
На той час, коли зведення Міністертства охорони здоров’я та шпальти в ЗМІ переповнені "страшилками", пов'язаними з грипом серед птахів, які наражають на цю "чуму" двоногих, якось непомітно (під "шумок"),  вповзла до нас інша загроза - кір.


Поки що лікарі-інфекціоністи не стверджують, що на наші терени прийшла епідемія, але...

Як стверджує завідувач епідеміологічним відділом Кіровоградської обласної санітарно-епідеміологічної станції Тамара Ланкмілєр, у Кіровоградській області спостерігається підвищення захворюваності на кір. За її словами, з початку поточного року зареєстровано 232 випадки захворювання на цю небезпечну хворобу, що передається повітряно-крапельним шляхом, ще 158 осіб з ознаками цього ж захворювання лікуються і очікують підтвердження чи заперечення діагнозу. Випадки кору в обласному центрі зареєстровано серед студентів вузів, багатьох середніх шкіл, а також серед учнів Знам'янської спеціальної школи-інтернату.

"На сьогоднішній день питання стоїть на контролі Міністерства охорони здоров'я. Обласні СЕС щодня доповідають про кількість зареєстрованих випадків хвороби. Можливо, будуть впроваджені додаткові щеплення проти кору для підлітків та дорослих", - підсумувала Тамара Ланкмілєр.



ШПАРИНА У ВАКЦИНАЦІЇ?

Кір належить до розряду найбільш небезпечних інфекційних хвороб. Дорослі, зокрема, переносять її неабияк важко - у 30% людей після неї розпочинається менінгіт. Найбільшу смертність від інфекції кору у світі було зафіксовано у 1995 році -  за даними ВОЗ тоді від нього померло понад двох мільйонів людей. У той рік наші українські терени ця напасть обійшла - далася взнаки (і в цьому треба віддати належне совєтській системі охорони здоров’я) масова вакцинація населення від найбільш небезпечних у ХХ столітті вірусних хвороб. Але будь-який чіткий механізм періодично "збоїть". Кір - не виняток. Як зазначила в інтерв'ю Інтернет-виданню "Газета" заступниця головного санітарного лікаря України Людмила Мухтарська, на сьогодні в Україні кір вражає переважно молодих людей віком від 20 до 29 років, тобто, людей, які мали прищеплюватися від кору у 1986 році. А тоді, зазначає вона, до застосування надійшла вакцина низької якості, яка, до того ж, в умовах неналежного зберігання, швидко зіпсувалася. Іншими словами, того року людям "вкололи" рідину - ані користі від якої, ані шкоди. Тим, більше, що саме з 1986 року, за ствердженням інфекціоністів, почала давати серйозні збої система масової імунізації населення...


СИМПТОМИ КОРУ ТА ЩО РОБИТЬ

Аби кір не "накрив" зненацька і що робити, коли основні ознаки цієї хворі вже далися взнаки - ми звернулися до лікаря-епідеміолога Світловодської РайСЕС Радміли Перепеляк. Ознаки кору, сказала пані Радміла, нагадують грип: температура тіла підвищується до 38-39 градусів і тримається 3-4 дні. Може на добу знизитися і знову зрости. Набрякає горло і покривається дрібними білуватими гнійниками (один-два дні). На 3-4 день з початку захворювання на обличчі та шиї висипають червоні прищуваті плями. На 5-6 день - такими плямами вкривається все тіло. На обличчі сип стає блідою.  
Тільки-но ви виявили щось подібне до таких ознак - полощіть горло морською сіллю, закапуйте ніс протинабряковими препаратами і поглинайте у значній кількості теплі чаї. А оскільки кір вражає, зокрема, слизову оболонку очей - виникає боязкість світла - ліжко треба встановити узголів'ям до вікна. Але, насамперед, треба звернутися до лікаря-інфекціоніста. 

Відносно ж щеплень, зазначають інфекціоністи, вони провадяться для маленьких діточок, а от для дорослих у Світловодську наразі вакцини немає. Так що будьте обережні і ходіть здорові...


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top