Вівторок, 23 квітня 2024
Здоров'я

Найкращий спосіб вберегтися від кору — зробити щеплення

Найкращий спосіб вберегтися від кору — зробити щеплення
В засобах масової інформації все частіше з’являються повідомлення про нові сплески кору на території України. Найбільше хворих поки що зареєстровано в західних областях, але хвороба вже наближається до центральних регіонів. Про епідситуацію у Світловодську нам повідомила завепідвідділом, лікар епідеміолог світловодської райСЕС Радмила Перепеляк.


Отже, епідемічна ситуація в місті залишається відносно спокійною. Спалахів гострих кишкових захворювань, харчових та професійних отруєнь не зареєстровано. В той же час відмічається підвищена захворюваність на гастроентероколіти.

Погіршення епідситуації спостерігається з інфекційних захворювань, які передаються повітряно-крапельним шляхом та не керуються засобами імунопрофілактики. Так, в грудні 2011 року зареєстровано 11 випадків скарлатини (проти 2 випадків за аналогічний період 2010 року), 48 випадків вітряної віспи, що на 79,4% більше ніж у грудні 2010 року (27 випадків).

За вищевказаний період внаслідок укусів тваринами за меддопомогою звернулось 5 осіб. З них троє постраждали від бродячих собак (це випадки по вул. Першотравневій, в районі ЗНЗ №2, по вул. Калініна). Представники СЕС звертають увагу на те, що кількість скарг від населення з приводу великої кількості бродячих тварин збільшується, що свідчить про необхідність активізації заходів по боротьбі з бродячими собаками.

Що стосується вірусних інфекцій, то у грудні захворюваність на ГРВІ значно зменшилась (на 38, 4%) у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року. Всього на захворіли ГРВІ 1322 осіб, що склало 24,08 на 10 тис. населення (епідпоріг 76,07). Випадків грипу в епідсезон 2011-2012 років не зареєстровано.

А от ситуація з швидким розповсюдженням кору дійсно викликає занепокоєння. З Європи хвороба дісталась вже західних регіонів України. Спалахи кору зафіксовані у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській і Ровенській областях. Взагалі хворих у 6 разів більше, ніж торік, з поміж них переважна більшість — діти. Медики застерігають, що захворювання на кір (як і грипом) вкрай небезпечне своїми ускладненнями. З поміж ускладнень після хвороби: ларингіт, пневмонія, можлива часткова втрата слуху, енцефаліт, сліпота. Найгірше й те, що кір є одною з основних причин дитячої смертності у світі. Наприклад, у 2008 році у світі зафіксували 164 тисячі смертей від кору. Це майже 450 випадків на день, або 18 випадків на годину.

У Світловодську захворювання кору не зареєстровано, але в будь-якому випадку виникнення цієї хвороби краще попередити і найбільш ефективним засобом профілактики залишається вакцинація.

Підготувала Тетяна Шаповалова


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top