Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Свято

Як Державний Прапор України з’явився у Світловодську

Як Державний Прапор України з’явився у Світловодську
23 серпня – День Державного Прапора

Відомо, що Державний синьо-жовтий прапор України був затверджений постановою Верховної Ради 28 січня 1992 року. А в Світловодську такий синьо-жовтий прапор уперше замайорів 18 лютого 1990 року.
Його власноруч виготовили члени першої легально зареєстрованої громадської організації Рух брати Олександр та Олег Офіленки. Під цим прапором рухівці прибули на міський стадіон для участі в передвиборчому мітингові тоді ще вперше кандидата в депутати Верховної Ради Володимира Олександровича Яворівського. На цьому мітингу були члени Руху з Кременчука, які вітали жителів Світловодська синьо-жовтими прапорцями.
^ Реклама ^

Влітку 1990 року цей прапор разом з рухівцями помандрував у Дніпропетровську область, Нікопольський район, с. Микитин Ріг. Це була одна з перших великих рухівських акцій. Там, в степу, біля могили кошового отамана війська Запорізького Івана Сірка посланці з різних куточків України напнули намети і зробили курені. Нащадки славних козаків вшанували пам'ять легендарного отамана і віддали данину мужності українським козакам. Так відзначили 500-річчя українського козацтва.

Сплинув час. 12 вересня 1990 року о 16 год. у Світловодську на площі, біля підніжжя пам'ятника В.І. Леніна, були підняті на щоглах синьо-жовтий і червоно-лазуровий прапори, а 16 вересня відбувся мітинг з приводу освячення і підняття синьо-жовтого прапору біля адмінбудинку. Прапор був піднятий і освячений священиком УАПЦ. Так як прапор було зірвано, повторно його підняли 7 жовтня 1990 року.

Минули роки відтоді, коли наше місто вперше побачило національний прапор. Цю легендарну реліквію дбайливо зберігали у себе тепер уже члени КУНу. 1 жовтня 1993 року Олександр Офіленко та Володимир Повозник передали його на зберігання у наш краєзнавчий музей.

В 1999 році на честь вось-мої річниці незалежності за ініціативи мі-ськвиконкому біля адмінбудинку на щоглі була встановлена меморіальна табличка, яка свідчить про те, коли вперше на цьому місці був піднятий синьо-жовтий прапор.

Над «мерією» синьо-жовтий прапор замайорів після проголошення Незалежності України – 25 жовтня 1991 року.

2000 року з ініціативи міськвиконкому на честь дев'ятої річниці меморіальна табличка на щоглі була пофарбована в синьо-жовтий колір.

За матеріалами міського краєзнавчого музею,
фото Богдана ДРОЗДОВА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top