Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Люди

Премія ім. В.Ястребова – нагорода за внесок в історію міста

Премія ім. В.Ястребова – нагорода за внесок в історію містаЩорічно 18 травня, у Міжнародний день музеїв, вручається премія ім. В.Ястребова і почесна відзнака – «Степовий орел». Ця премія заснована у 1993 р. Кіровоградською обласною радою на честь В.М.Ястребова.
В.М.Ястребов (1855-1898) – видатний археолог, етнограф, топонім, засновник музейної справи у краї. З 1876 р. він працював викладачем земської реальної школи і жіночої гімназії у м.Єлисаветграді, був членом-кореспондентом Московського археологічного товариства, Одеського товариства старожитностей, інших історичних товариств, нагороджений Орденом Станіслава ІІІ ступеню.
^ Реклама ^

Обласна краєзнавча премія ім. В. Ястребова присуджується Кіровоградською обласною радою за кращі науково-дослідницькі і науково-популяризаторські роботи з питань історії, культури та природи Кіровоградщини, а також музейним установам, працівникам музейних установ за особистий внесок у розвиток культурної справи. Цією почесною винагородою були відзначені у нашому місті О. П. Аболмасова (1959-2008), В. В. Журавський, а цього року – В. Ю. Сергеєв, директор музею. В. Сергеєв був висунутий на здобуття премії міським управлінням культури і туризму Світловодської міської ради за документальний нарис «Пітьма над Тясмином». Праця видана у 2008 р. ПП «Рубікон» за сприяння депутатів і підприємців: Г. Френкеля В. Бабіної, Д. Печеного, С. Яременка, Л. Брагинського та Світловодського відділення УСППР. Через рік, у 2009 році, «Пітьма над Тясмином» визнається обласною конкурсною комісією однією з кращих робіт з краєзнавства. Незабаром вийшла ще одна робота В.Сергеєва «У жовтні – 43». Ці роботи є збереженням і шануванням пам’яті визволителів нашого міста від німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни. Приємно сказати, що у Світловодську зростає кількість людей, які люблять і поважають історію міста. Вони допомагають автору видавати і популяризувати краєзнавчі знання. Це К. Каспров, В. Король, О. Гусєв, І. Денисов, О. Матійцев та інші.

Своїми працями В.Сергеєв зробив значний внесок у історію і культуру міста. Його роботи сприяють вихованню любові і поваги до Світловодська, підвищують авторитет міста. Саме тому він і був нагороджений премією В. Ястребова. Бажаю автору нових творчих успіхів.

Тамара ШТУРМІНА,
учитель історії і права,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).
На фото: Віктор СЕРГЄЄВ з нагородою.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top