П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Свято Корисна інформація

«А той третій празник — святе Водохреща» Новина з фото

«А той третій празник —  святе Водохреща»
Хрещення Господнє або як його ще називають Водохреща, Йордана — це велике православне та греко-католицьке свято, яке українці відзначають з давніх-давен. Назва свята прозора як сама вода: коли Ісус досяг 30-річного віку, він був охрещений Іваном Хрестителем у річці Йордан.
^ Реклама ^

В Україні і досі дотримуються усіх традицій Водохреща. У вечір напередодні, третій Святвечір, готується "голодна кутя". 18 січня прийнято нічого не їсти, а вже зі сходом першої зорі сідати за вечерю у родинному колі. На святковому столі повинні стояти лише пісні страви: вареники з капустою чи картоплею, смажена риба, узвар та кутя. Після вечері кутю залишали на столі, а біля неї запалену свічку та ложки, щоб попробували страву душі тих, хто жив у цьому домі.

Люди вірять, що опівночі, в ніч з 18 на 19 січня, вода в водоймищах вирує, з нею відбувається щось надприродне. Тому опівночі воду набирають у посудину та зберігають її в оселі, оскільки вважають цілющою.

Незмінною залишилася і традиція вирубування ополонок у водоймищах. Перед Водохрещем з криги вирізають великий хрест, який встановлюють поруч з ополонкою, прикрашаючи його гілочками сосни та барвінку, а також поливають буряковим квасом. Вважається, що вода очищається від бруду та нечисті сріблом, коли після ранковового богослужіння в церкві усі вирушають до місцевих водойм і під церковні співи священник занурює в ополонку срібний хрест, тим самим освячуючи воду. Фактом є те, що набрана з освяченої водойми вода ніколи не псується, скільки б часу не знаходилася в посудині.

Найпоширенішою традицією на Водохреща була і залишається традиція купання в освяченій ополонці. Щороку дедалі більше українців наважуються зануритися у крижану очищену воду, оскільки чують про дива зцілення від недугів. При цьому варто пам’ятати, що перед купанням заборонено вживати будь-які алькогольні напої, не дозволяється курити. Варто взагалі нічого не їсти або ж перекусити чимось жирним. Перед зануренням обов’язково треба розігріти тіло кількома фізичними вправами. Занурюватися потрібно поступово. Проте не повільно, бо можна за цей час замерзнути, а якщо ж це робити занадто швидко, то організм зреагує підвищенням тиску. У воді — змочити обличчя. Потрібно досягти певної глибини, а не плавати. Новачкам не варто бути у воді довше 10 секунд. Одразу після купання потрібно розтерти тіло махровим рушником, проте не до почервоніння. Після цього — одразу у тепле приміщення або ж швиденько вдягнутися.

Тож з Водохрещем будьте здорові!


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top