Вівторок, 19 березня 2024
Люди Нам пишуть

Владислав Журавський — людина-енциклопедія Новина з фото

Владислав Журавський — людина-енциклопедія
Владислав Журавський — журналіст, поет, дослідник, краєзнавець. Можна сказати, людина-енциклопедія. Його залюбленість в історію рідного краю почалася зі школи і наскрізно пройшла через все життя.


Першою спробою історичного дослідження сстав нарис про місто Олександрію, в якому жила родина Владислава Васильовича. Цей нарис вмістився на кількох сторінках шкільного зошита. Вчитель оцінив роботу і порадив не припиняти пошуки. Так і сталося. І як результат — він автор розділу про Світловодський район в академічному виданні "Історія міст і сіл України. Кіровоградська область". В Україні, на жаль, більше не було подібних виданнь: ні за глибиною дослідження, ні за масштабами географічних даних, ні за кількістю опрацьованого матеріалу.

З 1956 року Владислав Журавський працьював в Новогеоргієвську, а потім — в новому селищі гідробудівників Хрущові, далі в Світловодську. Майже три десятиліття очолював міськрайонну газету "Наддніпрянська правда". І, незважаючи на щоденний коловорот подій, завжди знаходив час і можливість попрацювати в архівах і бібліотеках. Він збирав матеріал про історію молодого міста енергобудівників, і всякий раз більше переконувався, що ця наддніпрянська земля має унікальну тисячолітню істрою: від прадавніх скіфських курганів, і далі — козацька доба селищ Табурище та Власівка, потім місто Крилів, яке наряду зі Льовом, Києвом, Черкасами мало привілей —Магдебурзьке право, місто Новогеоргіївськ, і врешті — місто молодих і завзятих енергетиків Світловодськ.

Владислав Журавський працював в архівах Кропивницького (Кіровограда), Києва, Харкова, Москви. Опрацьована гігантська кількість матеріалів, дозволила сформувати власний погляд на історію Світловодщини. І як краєзнавець, історик і дослідник, він у всіх своїх книжках і нарисах, доводив цю думку, спираючись на історичні джерела та наукові факти. Чого варта розшукана ним історична пісня "Про бідну вдову". Її записав та опублікував Панько Куліш ще у середині ХІХ століття. І починається ця пісня словами:

"Ой, як на славній Україні, та в славнім городі Крилові…"


За вагомий внесок в розвиток дослідження історії краю, в 2005 році Владислав Журавський був відзначений обласною премією ім. В. Ястребова в галузі краєзнавства.

Сьогодні творчий доробок Владислава Васильовича Журавського нараховує більше двох десятків книжок з історії, археології, а також поетичні збірки. Хто ще з більшою любов’ю розкаже про скіфські старожитності, напише про село Іванівка, про Світловодськ і світловодців? На мою думку, запитання риторичне!


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top