Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Двоє мешканців Власівки отруїлися грибами

Двоє мешканців Власівки отруїлися грибами
За 2015 рік в Кіровоградській області зареєстровані 6 осіб, які отруїлася грибами, 4 випадки, 2 людини померло. За поточний період 2016 року зареєстровано 1 випадок з двома постраждалими від отруєння грибами в селищі Власівка.
^ Реклама ^

Причинами отруєнь грибами залишаються: незнання видової належності грибів; потенційно небезпечні місця збирання грибів (лісосмуги, лісові насадження біля населених пунктів); порушення правил збирання і приготування грибів; безвідповідальне ставлення людей до свого здоров'я. 50% потерпілих вживали невідомі гриби та 50% - піддубовики, сироїжки, рядовки, шампіньйони.

Загалом усі дикорослі гриби якоюсь мірою є небезпечними для споживача. Європейці, приміром, уже давно відмовились від вживання дикорослих грибів, а перейшли на корисні гриби, які вирощені штучно (гливу, печерицю та ін.).

Отруйні речовини, що містяться в отруйних грибах, дуже токсичні і незворотньо фіксуються у нервовій тканині вже через декілька хвилин. До того ж токсини, які містяться в отруйних грибах, не переходять у відвар, не руйнуються при тривалій тепловій обробці. Також не треба вірити типовим помилковим твердженням, ніби часник чи цибуля темніє при сумісному варінні з отруйними грибами, що всі їстівні гриби мають рожеві пластинки під шляпками, що отруйні гриби мають неприємний запах, темніють при посипанню сіллю, і ні в якому разі токсична дія отруйних грибів не змінюється при вживанні алкоголю, а навіть навпаки.

Для збереження вашого здоров’я краще утриматися від збору дикорослих грибів. Для тих, хто незважаючи на зареєстровані отруєння грибами, небезпечність цієї страви, збирається в ліс, нагадуємо про правила, яких необхідно дотримуватися:
  • ніколи не беріть тих грибів, яких ви не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
  • не рекомендується збирати старі перестиглі гриби;
  • не пробуйте на смак сирі гриби;
  • не збирайте грибів, які мають потовщену внизу ніжку з блідим плівчастим кільцем-залишком оболонки. Таке потовщення і кільце-перші ознаки смертельно отруйної блідої поганки;
  • гриби збирайте тільки з цільною ніжкою. Це допоможе вам вдома ще раз перевірити, чи не потрапив випадково між їстівними отруйний гриб. Пам’ятайте, що у блідої поганки на нижній поверхні пластинки завжди бліді;
  • не довіряйте доморощеним знавцям, які вважають себе незаперечними авторитетами при збиранні грибів та виходять не з наукових позицій, а з власних тверджень та помилкових дослідів;
  • не збирайте гриби біля сміттєзвалищ та доріг.

Єдиним способом розпізнавання їстівних та отруйних грибів є їх зовнішні ботанічні ознаки.

Перші ознаки отруєння після вживання отруйних грибів з’являються через декілька годин, в деяких випадках пізніше. Майже всі отруйні гриби викликають подразнення шлунково-кишкового тракту, виникають блювота, нудота,сильні колікоподібні болі, а також симптоми розладу нервової системи-судоми, марення, погіршення зору.

У разі отруєння грибами треба негайно викликати лікаря або відправити потерпілого у лікарню. До прибуття лікаря треба надати долікарняну допомогу: викликати блювоту, шляхом подразнення коріння язика, потім хворому дають випити 3-4 склянки підсоленої води, з метою очищення шлунку та кишковика, після чого хворого кладуть у ліжко (на живіт), рекомендується пити холодний, міцний чай. Тож ще раз застерігаємо Вас, не збирайте гриби, якщо досить не досвідченні в цьому питанні, пам’ятайте, що сушіння, засолювання і маринування, теплова обробка не руйнують отрути в грибах.

Не купуйте консервовані в домашніх умовах та свіжі гриби на ринках, в тому числі стихійних, бо це небезпечно для Вашого здоров’я.
Будьте обережні!

О. Могильна,
завідувач-лікар із ЗГ Світловодського РЛВ


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top