Держсанепідслужба області інформує: гриби — смертельне задоволення

Лише в липні 2015 р. "тихе полювання", як називають збирання дикорослих грибів, закінчилося смертельно для двох кіровоградців.
^ Реклама ^
Причинами таких тяжких наслідків грибних отруєнь було вживання не тільки отруйних дарів лісів, які їх збирачі вважали їстівними. А також — вживання умовно їстівних дикорослих грибів, які були зібрані обабіч автомобільних доріг, тобто вони абсорбували в собі токсичні речовини викидів транспорту.
Щоб не ризикувати своїм здоров’ям, а то й життям заради кількахвилинного гастрономічного задоволення від вживання грибної страви, краще зовсім від неї відмовитися.
Якщо Ви не можете встояти перед бажанням поласувати грибами, придбайте штучно вирощені — печериці, гливи, але тільки в тих торговельних точках, де вам покажуть документи про походження цих грибів.
Думка, що побутує серед деякої частини населення про велику цінність грибів у харчування людини, помилкова.
Гриби — продукт, важкий для травлення. Тому його ні в якому разі не можна вживати дітям, людям похилого віку та із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також вагітним жінкам.
Якщо вас так манять ліс і "тихе полювання", не відмовляйте собі в задоволенні подихати свіжим повітрям і назбирати грибів, однак, насолодившись прогулянкою, там їх і залиште.
Якщо ж, незважаючи на всі застороги, ви все ж вживали грибну страву і через кілька годин з’явилися ознаки отруєння (біль у животі, блювання, пронос, галюцинації, підвищення температури тіла тощо), слід негайно звернутися за медичною допомогою, а до прибуття лікаря промити великою кількістю води шлунок і кишківник. Не займайтеся самолікуванням! Це може коштувати вам здоров'я, а то й життя!
Щоб не ризикувати своїм здоров’ям, а то й життям заради кількахвилинного гастрономічного задоволення від вживання грибної страви, краще зовсім від неї відмовитися.
Якщо Ви не можете встояти перед бажанням поласувати грибами, придбайте штучно вирощені — печериці, гливи, але тільки в тих торговельних точках, де вам покажуть документи про походження цих грибів.
Думка, що побутує серед деякої частини населення про велику цінність грибів у харчування людини, помилкова.
Гриби — продукт, важкий для травлення. Тому його ні в якому разі не можна вживати дітям, людям похилого віку та із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також вагітним жінкам.
Якщо вас так манять ліс і "тихе полювання", не відмовляйте собі в задоволенні подихати свіжим повітрям і назбирати грибів, однак, насолодившись прогулянкою, там їх і залиште.
Якщо ж, незважаючи на всі застороги, ви все ж вживали грибну страву і через кілька годин з’явилися ознаки отруєння (біль у животі, блювання, пронос, галюцинації, підвищення температури тіла тощо), слід негайно звернутися за медичною допомогою, а до прибуття лікаря промити великою кількістю води шлунок і кишківник. Не займайтеся самолікуванням! Це може коштувати вам здоров'я, а то й життя!
Тетяна Кривошея