Держсанепідслужба області інформує: гриби — смертельне задоволення
Лише в липні 2015 р. "тихе полювання", як називають збирання дикорослих грибів, закінчилося смертельно для двох кіровоградців.
Причинами таких тяжких наслідків грибних отруєнь було вживання не тільки отруйних дарів лісів, які їх збирачі вважали їстівними. А також — вживання умовно їстівних дикорослих грибів, які були зібрані обабіч автомобільних доріг, тобто вони абсорбували в собі токсичні речовини викидів транспорту.
Щоб не ризикувати своїм здоров’ям, а то й життям заради кількахвилинного гастрономічного задоволення від вживання грибної страви, краще зовсім від неї відмовитися.
Якщо Ви не можете встояти перед бажанням поласувати грибами, придбайте штучно вирощені — печериці, гливи, але тільки в тих торговельних точках, де вам покажуть документи про походження цих грибів.
Думка, що побутує серед деякої частини населення про велику цінність грибів у харчування людини, помилкова.
Гриби — продукт, важкий для травлення. Тому його ні в якому разі не можна вживати дітям, людям похилого віку та із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також вагітним жінкам.
Якщо вас так манять ліс і "тихе полювання", не відмовляйте собі в задоволенні подихати свіжим повітрям і назбирати грибів, однак, насолодившись прогулянкою, там їх і залиште.
Якщо ж, незважаючи на всі застороги, ви все ж вживали грибну страву і через кілька годин з’явилися ознаки отруєння (біль у животі, блювання, пронос, галюцинації, підвищення температури тіла тощо), слід негайно звернутися за медичною допомогою, а до прибуття лікаря промити великою кількістю води шлунок і кишківник. Не займайтеся самолікуванням! Це може коштувати вам здоров'я, а то й життя!
Щоб не ризикувати своїм здоров’ям, а то й життям заради кількахвилинного гастрономічного задоволення від вживання грибної страви, краще зовсім від неї відмовитися.
Якщо Ви не можете встояти перед бажанням поласувати грибами, придбайте штучно вирощені — печериці, гливи, але тільки в тих торговельних точках, де вам покажуть документи про походження цих грибів.
Думка, що побутує серед деякої частини населення про велику цінність грибів у харчування людини, помилкова.
Гриби — продукт, важкий для травлення. Тому його ні в якому разі не можна вживати дітям, людям похилого віку та із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також вагітним жінкам.
Якщо вас так манять ліс і "тихе полювання", не відмовляйте собі в задоволенні подихати свіжим повітрям і назбирати грибів, однак, насолодившись прогулянкою, там їх і залиште.
Якщо ж, незважаючи на всі застороги, ви все ж вживали грибну страву і через кілька годин з’явилися ознаки отруєння (біль у животі, блювання, пронос, галюцинації, підвищення температури тіла тощо), слід негайно звернутися за медичною допомогою, а до прибуття лікаря промити великою кількістю води шлунок і кишківник. Не займайтеся самолікуванням! Це може коштувати вам здоров'я, а то й життя!
Тетяна Кривошея