Вівторок, 16 квітня 2024
Корисна інформація

Що треба знати про оплату послуг з газопостачання? Новина з фото

Що треба знати про оплату послуг з газопостачання?
Розрахунковим періодом для визначення розміру плати за послуги з газопостачання є календарний місяць. Плата за спожиті послуги повинна вноситись не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим. Такий порядок оплати встановлений Правилами надання населенню послуг з газопостачання.


Розрахунки за послуги з газопостачання можуть проводитись:
  • за показаннями лічильників;
  • за нормами споживання (при відсутності лічильника).

При наявності лічильника оплата за газ проводиться наступним чином:
  1. Зняти показання лічильника станом на 1 число;
  2. Обрахувати обсяг газу, спожитого протягом місяця, за який проводиться розрахунок, як різницю показань на 1 число поточного та 1 число розрахункового місяця (наприклад при оплаті за червень – різниця показань на 1 червня та на 1 липня);
  3. Визначити вартість спожитих послуг як добуток обсягу газу та діючої в розрахунковому місяці ціни на газ (з урахуванням наявних пільг);
  4. Оплатити за спожитий газ не пізніше 10 числа наступного місяця, (наприклад, за червень – не пізніше 10 липня).

При відсутності лічильника газу визначення вартості спожитих послуг з газопостачання проводиться за нормами споживання з урахуванням кількості осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні за місцем постійного проживання, ціни газу та видів споживання природного газу:
  • користування газовою плитою при наявності централізованого гарячого водопостачання;
  • користування газовою плитою при відсутності централізованого гарячого водопостачання;
  • користування газовою плитою та газовим водонагрівачем (колонкою).


Якщо розрахунки за газ проводяться за нормами споживання у обов’язки споживача входить письмове повідомлення з наданням відповідних документів про зміни кількості зареєстрованих осіб, що користуються послугами з газопостачання. Термін для такого повідомлення – 1 місяць з моменту зміни. При наданні документів про зменшення кількості осіб, що користуються газом, з порушенням вказаного терміну, зміни у нарахування вносяться з того місяця, коли таки документи були надані.

Відповідно до Правил надання населенню послуг з газопостачання споживач має право на проведення перерахунку за період не більш як шість місяців у разі тимчасової відсутності за основним місцем проживання споживача або членів його сім`ї чи за фактично надані послуги з газопостачання у разі відсутності лічильника газу за умови подання у місячний строк з моменту закінчення кожного шестимісячного періоду до ВАТ "Кіровоградгаз" письмової заяви з відповідними підтвердними документами. В якості підтвердження тимчасового непроживання розглядаються довідки з учбових, лікувальних закладів, місць позбавлення волі, з місця проходження військової служби, посвідчення про відрядження.

Згідно постанови Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України № 583 від 03.03.2015р., зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 03.03.2015р. за № 242/26687, вводяться в дію нові роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення з 1 квітня 2015 року:


Тарифи на послуги з газопостачання без лічильника:

Що треба знати про оплату послуг з газопостачання?
* тариф округлений до цілої копійки

Ціни на газ при наявності лічильника, грн за 1 куб.м

Що треба знати про оплату послуг з газопостачання?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 р. №237 з 6 травня 2015 року до "Норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників", внесені зміни, у зв’язку з чим змінюється розмір плати за послуги з газопостачання для споживачів, які використовують природний газ без лічильників:

Що треба знати про оплату послуг з газопостачання?

Вікторія Ясавієва,
майстер служби обліку Світловодського УЕГГ


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top