Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Повторна перевірка димових та вентиляційних каналів у приватних помешканнях — запорука Вашого безпечного життя

Повторна перевірка димових та вентиляційних каналів у приватних помешканнях — запорука Вашого безпечного життя
На даний час в Україні, на жаль, продовжують мати місце надзвичайні події, пов’язані з порушенням правил користування природним газом в побуті. І навіть у літній період, коли споживання газу є мінімальним, були випадки, що призвели до нещастя.
^ Реклама ^

Причиною останніх є, в першу чергу, безвідповідальність при поводженні з газовими побутовими приладами. Дане питання є досить наболілим, адже в останні роки як в Україні загалом, так і в нашій області зокрема, значно зріс рівень травматизму, пов'язаний з використанням природного газу в побуті.

Численні перевірки побутових, виробничих об'єктів, а також об’єктів житлового фонду показують суттєві порушення при користуванні природнім та зрідженим газом. Власники житлових будинків, а також керівники організацій та установ, які користуються газовими приладами, нехтуючи при цьому вимогами діючих нормативних документів в частині безпеки газопостачання, напевно не усвідомлюють, на яку небезпеку наражають сотні людей.

Аналіз наслідків, отриманих при розслідуванні обставин і причин їх виникнення підтверджує, що, практично, майже у всіх випадках зі сторони споживачів газу допускаються порушення вимог нормативних актів. До характерних порушень належить віднести відступлення абонентами від вимог "Типової інструкції по безпечному користуванню побутовими газовими приладами і апаратами", а також самовільний монтаж окремих елементів внутрішньо-будинкової газової системи, включення в роботу опалювальних газових приладів без попередньої перевірки наявності тяги в димоході, влаштування витяжок із штучним спонуканням в приміщеннях, де експлуатуються газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід, облаштування шиберів на опалювальних печах та кухонних вогнищах, де в окремих випадках їх встановлення взагалі не допустиме, залишення працюючими опалювальні печі і кухонні вогнища без нагляду, неналежна експлуатація димових та вентиляційних каналів, ліквідація кватирок (фрамуг) при влаштуванні вікон із металопластикового профілю, відсутність сигналізаторів загазованості або їх неналежне використання, тощо.

Особливо велике занепокоєння викликає надійність експлуатації та стан димових і вентиляційних каналів, а також інженерних комунікацій в житлових будинках, контроль за проведенням перевірок яких покладений на житлово-експлуатаційні організації незалежно від їх відомчого підпорядкування. Дана проблематична ситуація, що склалася на сьогоднішній день, є досить гострою, неодноразово піднімалася на нарадах за участю керівників міста, проте реальних шляхів вирішення даної проблемної ситуації на даний час немає.

З настанням похолодань, ще до початку опалювального сезону, більшість споживачів газу багатоповерхових житлових будинків з централізованим опаленням для обігрівання своїх помешкань використовують газові плити, які, працюючи безперервно, призводять до скупчення в приміщеннях квартири чадного газу, який може спричинити отруєння або викликати хронічну кисневу недостатність. Чадний газ (або окис вуглецю) – особливо небезпечний продукт неповного згорання газу, отруйний, утворюється через відсутність у повітрі необхідної для горіння кількості кисню, а тому частіше може скупчуватись у невеликих кухнях та інших приміщеннях малого об’єму, де встановлені газові прилади. Отруєння чадним газом може статися і в оселях з пічним опаленням, де абонентами використовуються шибери, або через погану тягу в димових та вентиляційних каналах.

Слід пам’ятати, що при вогкій та вітряній погоді, а також у період сильної спекотної погоди тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може створитися так звана "зворотна тяга". Щоб не сталося лиха завжди майте на увазі, що перед розпалюванням, а також під час роботи газових приладів з відводом продуктів згорання в димохід, необхідно провести перевірку наявності тяги в димових та вентиляційних каналах, а при відсутності тяги користуватись газовими приладами категорично заборонено.

Крім цього, звертаємо Вашу увагу на вимогах п.4.5.18 ДНАОП 0.00-1.20-98 "ПБСГУ", в яких зазначено, що у будинках, які обладнані приладами і апаратами з відводом продуктів згорання в димоходи, не допускається влаштування витяжної вентиляції з штучним спонуканням. При цьому зауважте, що вимоги даного пункту стосуються не лишень кухонь, де влаштовані газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід та вентиляція із штучним спонуканням, а цілого будинку, в тому числі і ванних кімнат, санвузлів, коридорів, тощо.

Пам’ятайте, що димові та вентиляційні канали повинні бути вертикальними, а влаштовувати горизонтальні канали (так звані "лежаки") в стінах чи на горищах категорично заборонено. Слід також пам’ятати, що димові канали опалювальних печей, кухонних вогнищ і ємкісних водонагрівачів для опалення та опалювальних котлів, які працюють сезонно, підлягають періодичній перевірці та очищенню з наступною періодичністю (згідно з вимогами ДНАОП 0.00-1.20-98 "ПБСГУ"):

– димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, які працюють сезонно, - не рідше 1 разу на рік перед початком опалювального сезону, які працюють цілий рік, – 2 рази на рік (навесні і восени);

– димові канали опалювально-варильних печей – не рідше 2 разів на рік: перед початком опалювального сезону і навесні при настанні відлиги;

– димові канали від газових проточних і ємкісних водонагрівачів для гарячого водопостачання, ресторанних плит – не рідше 1 разу на 6 місяців при цегляних і комбінованих (цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні) димоходах і не рідше 1 разу на рік – при металевих (з товщиною стінки не менше 3 мм), азбестоцементних, гончарних, а також димоходів, виконаних із спеціальних блоків жаростійкого бетону;

– забороняється встановлення на димові і вентиляційні канали козирків (зонтів) для запобігання перевертання тяги та обмерзання оголовків.

– вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими.

Роботою, яка пов’язана із перевіркою і прочищенням димових та вентиляційних каналів у багатоповерхових житлових будинках, займаються житлово-експлуатаційні організації або організації - балансоутримувачі багатоквартирних житлових будинків, на які і покладається контроль з проведенням перевірок їх стану. В громадських будинках контроль покладається на керівників (власників) цих будинків, а у приватних будинках, що належать громадянам на правах особистої власності, перевіряти і прочищати димові та вентиляційні канали, а також ущільнення вводів-випусків інженерних комунікацій повинні власники своїми силами, якщо вони отримали відповідний інструктаж, а також пам'ятку по очищенню димових та вентиляційних каналів.

Пам’ятайте, що дотримання елементарних правил безпечного використання газу, а також уважне ставлення до експлуатації газових приладів – гарантія попередження нещасних випадків, аварій, значних матеріальних збитків, а насамперед – запорука Вашого безпечного життя.

Щербина В.І.,
начальник АДС


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top