П’ятниця, 19 квітня 2024
Здоров'я

Епідсезон розпочато: як вберегтися від застуди та грипу

Епідсезон розпочато: як вберегтися від застуди та грипу
Початок епідсезону не залежить від рівня захворюваності на гострі респіраторні інфекції та грип та щорічно розпочинається з 40-го тижня поточного року та триває по 20-й тиждень року наступного. Тобто епідсезон 2017-2018 років вже стартував 2 жовтня, тому держпродспоживслужба надає рекомендації для населення щодо профілактики ГРВІ та грипу.


Враховуючи, що у так званий період міжсезоння, коли температурний показник атмосферного повітря впевнено прямує до нульової позначки, а опалювальний сезон ще не розпочато, наш організм відчайдушно намагається пристосуватись до зниження температури. Але не завжди це вдається, тому на цей період зазвичай припадає деяке зростання захворюваності населення на гострі респіраторні вірусні інфекції.

Тому, найперша рекомендація, яка допоможе наразі уникнути застуди — не переохолоджуватись. Крім того, що ви можете зробити самостійно (теплий одяг, гарячі напої тощо), про забезпечення тепла у домівках, робочих кабінетах, закладах освіти, лікувальних закладах та соціальної сфери проживання (роботи, навчання) мають потурбуватися і керівники підприємств теплопостачання, місцевих органів влади та місцевого самоврядування, а саме — про вчасний початок опалювального сезону.

Також не варто забувати про дотримання особистої гігієни (миття рук з милом, обробка їх антисептиком, використання носовичків, паперових хустинок, масок), провітрювання приміщень та їх вологе прибирання, закалювання, приймання полівітамінних та імуностимулюючих препаратів, вживання і їжу продуктів, багатих на вітаміни та фітонциди.

Особливо уважними у період міжсезоння варто бути працівникам навчальних закладів до здоров’я своїх учнів та вихованців. У випадках, якщо дитина приходить із симптомами застуди чи респіраторного захворювання, її не слід допускати в організований колектив, аби убезпечити від захворювання інших дітей та себе самих.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, епідемічний сезон 2017-2018 не мине без грипу. Епідеміологи твердять, і це підтверджує практика, що найефективнішим засобом профілактики грипу є щеплення. Рекомендованими у цей епідсезон є вакцини — ІНФЛУВАК (Нідерланди), ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН (Китай), ДЖІСІ ФЛЮ (Корея), ВАКСІГРИП (Франція), які наразі проходять експертну оцінку ДУ "Державний експертний центр МОЗ України".

Отже, звертаємось до всіх містян, як громадян, так і керівників закладів, установ, підприємств всіх форм власності, суб’єктів господарювання — забезпечення комфортних умов перебування є найкращим профілактичним засобом від застуди!

Начальник Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Тетяна Кривошея


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top